-
Ένα νοικοκυριό δεν θα μπορεί να μετακινηθεί σε νέο πάροχο, αν έχει υποβληθεί από τον προμηθευτή στον Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου, σύμφωνα με την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκη.
Το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση που έχει υποβληθεί και είναι ενεργή εντολή επισήμανσης του πελάτη ως υπερήμερου στο Debt Flagging από δύο διαφορετικούς προμηθευτές και προστεθεί νέα εντολή επισήμανσης από τον τρέχοντα προμηθευτή. Στην πράξη, 2+1 “κοκκινίσματα” στο σύστημα σήμανσης θα σημαίνουν πως το νοικοκυριό είναι στρατηγικός κακοπληρωτής – υπό την έννοια που θα θεσπιστεί από το ΥΠΕΝ – και επομένως θα “μπλοκάρεται” η μετακίνησή του σε καινούριο πάροχο.
Πιο συγκεκριμένα με βάση την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, η αλλαγή προμηθευτή επιτρέπεται πλην δύο περιπτώσεων. Η πρώτη όταν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου και η δεύτερη στην περίπτωση που υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά.
Σημειώνεται ότι το Debt Flagging αποτελεί βασικό πυλώνα των προωθούμενων παρεμβάσεων, καθώς θα επιτρέψει την εφαρμογή της έννοιας του στρατηγικού κακοπληρωτή που πρόκειται να θεσπίσει το υπουργείο. Επίσης, στον Κώδικα θα εισαχθεί η υποχρέωση των προμηθευτών για την προσφορά διακανονισμού στους πελάτες τους, όταν λήξει η προθεσμία του δεύτερου κατά σειρά ανεξόφλητου λογαριασμού.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης έχει γίνει μία βασική, καθώς πως το μπλόκο στις μετακινήσεις θα γίνεται και πάλι στις 2+1 επισημάνσεις – δηλαδή όταν έχουν με μη διακανονισμένα χρέη σε δύο “παλιούς” παρόχους τους και ληξιπρόθεσμες οφειλές και στον τρέχοντα προμηθευτή τους. Η αρχική εισήγηση προέβλεπε πως ο “φραγμός” θα ενεργοποιείτο στις 1+1 επισημάνσεις στο Debt Flagging.
Με την έναρξη λειτουργίας των παρεμβάσεων στον Κώδικα Προμήθειας, οι προμηθευτές θα υποχρεώνονται να προσφέρουν διακανονισμό στους ενεργούς πελάτες τους στους οποίους έχει εκπνεύσει άπρακτη η προθεσμία πληρωμής του δεύτερου κατά σειρά ανεξόφλητου λογαριασμού. Αν ο καταναλωτής δεν ανταποκριθεί στον διακανονισμό, τότε ο πάροχος θα μπορεί να προβεί σε flagging και σε εντολή αποκοπής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στην περίπτωση εντολή αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ, θα μπλοκάρεται και η δυνατότητα του νοικοκυριού ή της επιχείρησης να αλλάξει προμηθευτή, αν δεν εξοφλήσει ή διακανονίσει τα χρέη του. Στο ενδεχόμενο που ο καταναλωτής αλλάξει πάροχο πριν από την έκδοση της εντολής αποκοπής, ο παλιός προμηθευτής θα υποχρεούται να προσφέρει στον πρώην πλέον πελάτη του ρύθμιση οφειλών, μετά την έκδοση του τελικού λογαριασμού. Αν ο πρώην πελάτης αγνοήσει τη ρύθμιση, τότε η παλιά εταιρεία του θα έχει τη δυνατότητα να τον επισημάνει στο Debt Flagging.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι οι προμηθευτές ζητούσαν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Ενδεικτικά ο σύνδεσμος των προμηθευτών ΕΣΠΕΝ είχε τονίσει ότι το αποτελεσματικό αντίδοτο για τον “ενεργειακό τουρισμό” θα ήταν να δοθεί στους προμηθευτές να προχωρούν σε αποκοπές παλιών πελατών τους με αρρύθμιστα χρέη, ακόμη και υπό τις πλέον αυστηρές προϋποθέσεις.