spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

ΕΕ: Χωρίς “Ασπίδες” τα Στενά του Ορμούζ

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Την ενίσχυση μικρής ναυτικής αποστολής στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ συζητούν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, δύσκολα θα καταλήξουν σε επέκταση της αποστολής “Ασπίδες”, που δημιουργήθηκε το 2024 με στόχο την προστασία εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Τραμπ πιέζει

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις ευρύτερης εμπλοκής στη διατήρηση ανοικτών των Στενών με πολεμικά σκάφη, από τις χώρες του ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ότι “αν δεν υπάρξει απάντηση ή αν η απάντηση είναι αρνητική, θα είναι πολύ κακή για το μέλλον του ΝΑΤΟ”.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ, όμως, απέφυγε να δεσμευθεί για την επέκταση της επιχείρησης “Ασπίδες”, καθώς, όπως είπε, εναπόκειται στα κράτη μέλη να το αποφασίσουν.

“Είναι προς το συμφέρον μας να διατηρηθούν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ και γι’αυτό συζητάμε τι μπορούμε να κάνουμε από ευρωπαϊκής πλευράς” τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας προσερχόμενη στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Οι “Ασπίδες” δεν επαρκούν

Η “εντολή” της επιχείρησης “Ασπίδες” δεν περιλαμβάνει αμυντικές ενέργειες σε αυτή την περιοχή, περιορίζοντάς την στην Ερυθρά Θάλασσα. Εάν τα κράτη μέλη το αποφασίσουν θα πρέπει να αλλάξουν την επιχειρησιακή φύση της. Όμως, η αποστολή “Ασπίδες” δεν διαθέτει επαρκείς δυνατότητες. “Για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο υπό τις παρούσες συνθήκες, χρειάζονται περισσότερα μέσα” ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την επέκταση της αποστολής λέγοντας ότι δεν είναι έως τώρα ιδιαίτερα αποτελεσματική. “Γι’?αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός για το αν η επέκταση της αποστολής στα Στενά του Ορμούζ θα προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια” είπε χαρακτηριστικά.

Η τιμή του πετρελαίου

Η τρέχουσα κρίση επηρεάζει σαφώς ανοδικά την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου. Το θέμα απασχολεί τη σημερινή σύνοδο υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες. Καθησυχαστικός ως προς τα ενεργειακά αποθέματα εμφανίστηκε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος, Νταν Γιόργκενσεν, όμως, παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα τιμών.

“Η Ε.Ε δεν εξαρτάται τόσο πολύ από καύσιμα (είτε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο) από τη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού. Αντιμετωπίζουμε όμως πρόβλημα τιμών” είπε.

Η Κομισιόν ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου και έχει προτείνει επιδοτήσεις των τιμών του, μέτρα κρατικής ενίσχυσης, καθώς και καλύτερη χρήση των συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τις σχετικές αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Deutsche Welle

Popular Articles