ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια προς την Ουκρανία, ξεπεράστηκαν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:10

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα την Πέμπτη για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, δήλωσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.

“Έχουμε μια συμφωνία. Ενότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. “Και οι 27 ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ”.

“Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας. Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται”.

We have a deal. #Unity

All 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget.

This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine.

EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…

— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024

Η συμφωνία έρχεται μετά από εβδομάδες διαμάχης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος άσκησε βέτο στο πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στο οποίο συμφώνησαν οι 27 ηγέτες για χρηματοδότηση της Ουκρανίας

“Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου”, αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι “27” ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία θα παραμείνουν παγωμένα παρά τη συμφωνία

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters, ότι τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία θα παραμείνουν παγωμένα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις δικές της υποχρεώσεις προκειμένου να καταστεί επιλέξιμη για τη λήψη των κονδυλίων της ΕΕ.

Χαιρέτισε τη συμφωνία το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η έγκριση από την ΕΕ του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησιάζει στον τρίτο χρόνο του.

Η Ουκρανία αναμένει να λάβει την πρώτη δόση των 4,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για “συνεισφορά” στην “κοινή νίκη” απέναντι στη Ρωσία.

“Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο”, έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. “Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη”, τόνισε.

Related posts

Βρετανία: Ζητά την εφαρμογή “μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός” στη Γάζα

timesadmin

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της Τιβεριάδας

wp-needuser

Ιταλία: Ο Ραφαέλε Φίτο είναι η πρόταση για την θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν

James Rollner

Ρωσία: Πυρκαγιά σε αεροπορική βάση στη Λίπετσκ έπειτα από επιδρομή της Ουκρανίας με drones

protothema.gr

ΟΗΕ: Η Ουκρανία και άλλες 50 χώρες κατηγορούν τη Ρωσία για “υποκρισία”

James Rollner

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί την ευκολότερη απόρριψη αιτήσεων ασύλου

wp-needuser