Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν να προβούν σύντομα σε περαιτέρω συνομιλίες για την εύρεση πιθανών εναλλακτικών λύσεων αντί των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, αν και οι μεταξύ τους διαφορές παραμένουν σημαντικά, γνωστοποίησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλλει από την επόμενη εβδομάδα πρόσθετους δασμούς έως και 35,3% στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, απόφαση στην οποία κατέληξε μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς της για την αντιμετώπιση των κινεζικών επιδοτήσεων, ωστόσο όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν.
Οι δύο πλευρές εξετάζουν πιθανές δεσμεύσεις θέσπισης ελάχιστης τιμής από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ή επενδύσεις στην Ευρώπη ως εναλλακτική λύση στους δασμούς.
“Οι εντολείς συμφώνησαν ότι θα γίνουν σύντομα περαιτέρω τεχνικές διαπραγματεύσεις”, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον Κινέζο υπουργού Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη πραγματοποιήσει οκτώ γύρους τεχνικών διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους της Κίνας αλλά όπως σημειώνει υπάρχουν ακόμη “σημαντικά κενά” μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών.
Ο Ντομπρόβσκις και ο Ουάνγκ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ και θα είναι συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ανέφερε η Επιτροπή.
Η Κίνα προέτρεψε την ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες να μην διεξάγει χωριστές διαπραγματεύσεις με εταιρείες, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα “ταρακουνούσε τα θεμέλια” των διαπραγματεύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε ότι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει τονίσει ότι οι διαπραγματεύσεις του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας για Εισαγωγές και Εξαγωγές Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CCCME) δεν αποκλείουν συζητήσεις με μεμονωμένους εξαγωγείς.
Παράλληλα, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις έρευνες της Κίνας για το κονιάκ, το χοιρινό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ τις βρήκε “αβάσιμες”.