Εβραία-επιζήσασα-του-Ολοκαυτώματος-διαδήλωσε-έξω-από-ισραηλινή-φυλακή-υπέρ-Παλαιστίνιων-κρατουμένων
ΚΟΣΜΟΣ

Εβραία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος διαδήλωσε έξω από ισραηλινή φυλακή υπέρ Παλαιστίνιων κρατουμένων

Μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος επέλεξε να γιορτάσει τα 80ά της γενέθλια την Παρασκευή συγκεντρώνοντας τους φίλους της για μια αγρυπνία αλληλεγγύης έξω από μια ισραηλινή φυλακή όπου κρατούνται εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian.

Η καθηγήτρια Βερόνικα Κοέν, η οποία γεννήθηκε στο εβραϊκό γκέτο της Βουδαπέστης και σώθηκε μέσα από εκείνο που περιέγραψε ως “μια σειρά από θαύματα” από τη ναζιστική θηριωδία, μετέτρεψε τα γενέθλιά της σε διαμαρτυρία μπροστά στη γυναικεία φυλακή Neve Tirtza στη Ramla.

Η διαμαρτυρία είχε στόχο να αποκαλύψει την ταπεινωτική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, καθώς και να επιστήσει την προσοχή στη συστηματική χρήση της διοικητικής κράτησης από το Ισραήλ -που επιτρέπει την επ’ αόριστον κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη- κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας.

“Σε μια στιγμή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης στιγμής, που πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν άλλες καρδιές για να ραγίσουν, η δική μου συντρίφτηκε όταν έμαθα για τις άθλιες συνθήκες που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι”, είπε η Κοέν, ομότιμη καθηγήτρια στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ. “Επιπλέον, πήρα την απόφαση να σταθώ ενώπιον αυτής της φυλακής όπου η Khalida Jarrar, Παλαιστίνια πολιτικός, βρίσκεται άδικα στη φυλακή για περισσότερους από 10 μήνες, χωρίς καμία δίκη ή συγκεκριμένη ποινική κατηγορία να έχει απαγγελθεί εναντίον της”.

Η Jarrar, 61 ετών, γνωστή Παλαιστίνια φεμινίστρια πολιτικός και εξέχουσα προσωπικότητα στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), αριστερής οργάνωσης που συμμετέχει στο μετωπικό σχήμα Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στις 26 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλους ακτιβιστές του κόμματός της, μετά την εισβολή στρατευμάτων στην πόλη Al-Bireh της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ραμάλα, τα ξημερώματα.

Τον Ιούνιο, η Jarrar – η οποία εξελέγη το 2006 στην παλαιστινιακή Βουλή ως εκπρόσωπος του PFLP και υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών – διατάχθηκε να εκτίσει άλλους έξι μήνες πίσω από τα κάγκελα χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό διοικητική κράτηση, μία ημέρα πριν λήξει το προηγούμενο εξάμηνο κράτησής της.

“Σκέφτομαι την αφόρητη κατάστασή της”, είπε η Κοέν, συνιδρύτρια της Ομάδας Προσέγγισης και Ισραηλινο-Παλαιστινιακού Διαλόγου. “Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι μια γυναίκα στα 60 της που έχει ήδη υποφέρει τόσο πολλά στη ζωή της και που βρίσκεται στη φυλακή χωρίς ποτέ να δικαστεί.

“Μια γυναίκα φυλακισμένη υπό διοικητική κράτηση που μπορεί να συνεχίζεται για αόριστο χρόνο, που μπορεί να μην έχει καν τέλος. Μια γυναίκα στην απομόνωση, χωρίς φως, χωρίς παράθυρα… Σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι. Ήθελα να τονίσω την περίπτωσή της, να την αφήσω ελεύθερη ή τουλάχιστον να βελτιώσω τις συνθήκες διαβίωσής της στη φυλακή”.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ, η οποία δημοσίευσε μια έκθεση μαζί με τις οργανώσεις Adalah, HaMoked και Physicians for Human Rights, σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό κράτηση στο Ισραήλ, αύξηση 200% από τα τελευταία χρόνια.

Ανάμεσά τους είναι περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι που ταξινομούνται ως κρατούμενοι “ασφαλείας” – πολίτες του Ισραήλ και κάτοικοι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, κρατούμενοι είτε βάσει στρατιωτικού είτε βάσει ποινικού δικαίου. Περισσότερο από το 30% των διοικητικών κρατουμένων κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη, σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ (IPS). Σύμφωνα με την έκθεση, οι κρατούμενοι υφίστανται εκτεταμένες σωματικές και ψυχικές κακοποιήσεις.

“Από τον Ιούνιο του 2024, τουλάχιστον 14 κρατούμενοι έχουν πεθάνει υπό κράτηση από την IPS, με ιατροδικαστικά στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με περιπτώσεις σοβαρής βίας από αξιωματικούς της IPS”, αναφέρει η έκθεση, ενώ τουλάχιστον άλλοι 40 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε στρατόπεδα.

Την Τετάρτη, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε αίτημα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να κλείσει τη διαβόητη φυλακή Sde Teiman, στην οποία κρατούνται Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και όπου έχουν αναφερθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων που κρατούνται τακτικά δεμένοι σε νοσοκομειακά κρεβάτια, με δεμένα μάτια και εξαναγκασμό να φορούν πάνες.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF)ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι “οι κρατούμενοι φορούν χειροπέδες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου και την κατάσταση της υγείας τους”.

Η Κοέν ήταν ένα από τα λίγα εβραιόπουλα που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα στο γκέτο της Βουδαπέστης. Σχεδόν 80.000 εβραίοι δολοφονήθηκαν στην ουγγρική πρωτεύουσα, πυροβολήθηκαν στις όχθες του Δούναβη και στη συνέχεια ρίχτηκαν στο ποταμό.

“Επέζησα χάρη στη μητέρα και τον πατέρα μου, οι οποίοι είχαν απελαθεί σε στρατόπεδο εργασίας”, είπε η Κοέν, η οποία έχει επίσης υπηρετήσει στην επιτροπή για το εθνικό πρόγραμμα σπουδών μουσικής του Ισραήλ. “Ο πατέρας μου λεγε ότι θα επέστρεφε γιατί ήμουν ακόμα ζωντανή και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που τον κράτησε στη ζωή – για να ξανασμίξει με την κόρη του”.

Όταν η Κοέν έφτασε στο Ισραήλ το 1979, λέει ότι συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να πολεμήσει ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, “καθώς αυτή κατέστρεφε εμάς και τους Παλαιστίνιους”.

Είπε ακόμη: “Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή, δημοκρατική χώρα χωρίς να δώσουμε τέλος στην κατοχή. Έτσι, πολλές από τις προσπάθειές μου επικεντρώθηκαν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Έχω μια αισιόδοξη πεποίθηση ότι αν γνωριστούμε, η καταστροφή θα σταματήσει.

“Μπορείτε να υποθέσετε τι νιώθω για την τρέχουσα κυβέρνηση, η οποία δεν είναι η κυβέρνησή μου. Γι’ αυτό, σε αυτούς τους τραγικούς καιρούς, ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για τα γενέθλιά μου”.

Και πρόσθεσε: “Τα γενέθλιά μου είναι ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ που είμαι ζωντανή, χάρη στον Δημιουργό – και ο τρόπος που θέλω να ευχαριστήσω τον Δημιουργό είναι κάνοντας κάτι για ένα από τα πλάσματά του”.

Related posts

Ρωσία: Ουκρανικό drone συνετρίβη στο κτίριο του δημαρχείου της πόλης Μπέλγκοροντ

protothema.gr

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Έλεν, 2,5 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

timesadmin

Αντ. Μπλίνκεν: Ο κόσμος είναι “ασφαλέστερος” μετά τον θάνατο του Νασράλα

wp-needuser

Επιθετικά ξεκίνησε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων η Fed – Με μείωση κατά 50 μονάδες βάσης

timesadmin

Ενδεχόμενο να ανοίξει η θεολογική σχολή της Χάλκης αφήνει ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας

protothema.gr

ΕΕ: Στην Τρίπολη της Λιβύης ο Μ. Σχοινάς για το Διαμεσογειακό Φόρουμ Μετανάστευσης

protothema.gr