ΣΙΝΕΜΑ

Εβδομάδα ειδικών προβολών και καλού σινεμά στη Ριβιέρα

11:40
24/8

Εβδομάδα ειδικών προβολών και καλού σινεμά στη Ριβιέρα

Εβδομάδα ειδικών προβολών και καλού σινεμά στη Ριβιέρα

Ένα από τα πιο αγαπημένα θερινά στέκια των Αθηναίων σινεφίλ φροντίζει αυτή την εβδομάδα να κατασκηνώσουμε στη Ριβιέρα. Το Σάββατο είναι προγραμματισμένο double bill επιστημονικής φαντασίας και ταξιδιού στον χρόνο με τα «Back to the Future» και «Donnie Darko», τη Δευτέρα θα προβληθεί το κύκνειο άσμα του Σέρτζιο Λεόνε «Κάποτε στην Αμερική» σε μια προβολή που προλογίζει ο Γιάννης Βασιλείου, την Τρίτη το ντοκιμαντέρ «Ennio: The Maestro» του Τορνατόρε που είχατε απολαύσει για πρώτη φορά πέρυσι στις Νύχτες Πρεμιέρας και την Τετάρτη η αιματοβαμμένη «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό από το 13ο Αthens Open Air Film Festival.

Σαββατο 26 Αυγουστου special διπλη προβολη   Back to the … Darko 

20:40  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (Back to the Future, 1985)
23:00  ΝΤΟΝΙ ΝΤΑΡΚΟ (Donnie Darko, 2001)

Γεν. εισοδος για καθε ταινια 6 ευρω
Και οι δυο ταινιες 10 ευρω

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ / BACK TO THE FUTURE (1985) 116′
του Ρόμπερτ Ζεμέκις (έναρξη στις 20:40)

Ο Μάρτι ΜακΦλάι έχει έναν καλό φίλο, τον επιστήμονα Δρα Έμετ Μπράουν. Ο δεύτερος έχει σχεδιάσει
μια… μηχανή του χρόνου που στέλνει τον Μάρτι τριάντα χρόνια πίσω, στη χρονική περίοδο στην οποία ο
πατέρας του γνώρισε τη μητέρα του. Εάν αλλάξει κάτι στο παρελθόν, η ύπαρξή του δεν θα έχει μέλλον!
Το καλοκαίρι του 1985, το αμερικανικό κοινό (και όχι μόνο) υποδέχθηκε τη μεγαλύτερη εισπρακτική
επιτυχία εκείνης της χρονιάς. Προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ, κατέληξε να θεωρείται ως μια από τις δέκα
σημαντικότερες ταινίες φαντασίας στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά για το American Film Institute,

μετατράπηκε σε κινηματογραφική τριλογία (με δύο sequel, το 1989 και το 1990) και χάρισε στην
αιωνιότητα της pop κουλτούρας το περίφημο αυτοκίνητο DeLorean. Παραδόξως, το σενάριο είχε
απορριφθεί σαράντα τέσσερις φορές ως μη ικανοποιητικό, ενώ το studio της Universal με πιέσεις από τον
Στίβεν Σπίλμπεργκ πείστηκε ώστε να μην αλλάξει και τον τίτλο!

DONNIE DARKO (2001) 113′ του Ρίτσαρντ Κέλι (έναρξη στις 23:00)

Στα 1988, υπνοβατώντας, ο Ντόνι Ντάρκο γλιτώνει από βέβαιο θάνατο, καθώς ένας κινητήρας
αεροσκάφους «προσγειώνεται» ανεξήγητα στο δωμάτιό του! Παράλληλα, η επαφή του με μια μυστηριώδη
φιγούρα που φορά τη στολή ενός κουνελιού, τον κάνει γνώστη της πληροφορίας της έλευσης του τέλους
του κόσμου σε είκοσι οκτώ ημέρες.

Η αρχική προβολή της ταινίας (σε περιορισμένο δίκτυο διανομής) ήταν ένα φιάσκο, όμως, την επόμενη
χρονιά η κυκλοφορία της σε DVD και VHS στις ΗΠΑ μονάχα απέφερε περισσότερα κι από το κόστος
παραγωγής της! Το cult following ήταν τεράστιο (και) στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να
προτείνουν τη δημιουργία ενός «director’s cut» (χαρακτηρισμός που δεν έβρισκε ποτέ σύμφωνο τον Κέλι,
καθώς το αρχικό μοντάζ της ταινίας παρουσίαζε ακριβώς αυτό που είχε οραματιστεί), το οποίο
προβλήθηκε στα σινεμά το 2004. Βασικές του διαφορές, η μεγαλύτερη (κατά είκοσι λεπτά) διάρκεια και η
διαφορετική χρήση κάποιων τραγουδιών. Το Σαββατο στη Ριβιερα θα προβληθει η αρχικη βερσιον της
ταινιας του 2001.

Δευτερα 28 Αυγουστου στις 20.30 στο πλαισιο της δρασης ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ θα προβληθει η ταινια του Σερτζιο Λεονε, ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ (Once Upon A Time in America, 1984).

Προλογιζει ο κριτικος κινηματογραφου Γιαννης Βασιλειου.

Γεν. εισοδος 8 ευρω
Μειωμενο (φοιτ./ ανω των 65) 7 ευρω
Διάρκεια: 251 λεπτά.

Το «Κάποτε στην Αμερική» (1984) του Σέρτζιο Λεόνε, ίσως το μοναδικό γκανγκστερικό δράμα που μπορεί να σταθεί δίπλα στη φιλμική saga του «Νονού» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το χρονικό της φιλίας δύο νεαρών αγοριών στο εβραϊκό γκέτο της Νέας Υόρκης των αρχών της δεκαετίας του ‘30, μέχρι την εξέλιξή τους σε ηγετικές μορφές του οργανωμένου εγκλήματος των ΗΠΑ για δεκαετίες αργότερα. Έρωτες, απληστία, προδοσία, απώλεια, διαλυμένες σχέσεις,δημιουργούν ένα τεράστιο «μωσαϊκό» που φτάνει μέχρι τα τέλη του ’60. Ήταν το τελευταίο έργο που πρόλαβε να γυρίσει ο Λεόνε, μετά από απουσία δεκατριών ετών από το σινεμά, με τεράστιες και ιστορικές διαμάχες με τους παραγωγούς του, καθώς ο ίδιος επιθυμούσε να διανεμηθεί σε δύο μέρη συνολικής διάρκειας που ξεπερνούσε τις έξι ώρες, στη λογική του «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Τριτη 29 Αυγουστου σε συνεργασια με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος θα προβληθει η ταινια του Τζουζεπε Τορνατορε, ENNIO: THE MAESTRO (2022)
Γεν. εισοδος 7 ευρω

Μειωμενο (φοιτ./ανω των 65) 6 ευρω

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής EnnioMorricone Ελλάδος έχει τη μεγάλη χαρά να συνδιοργανώσει, στις 29 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ., μαζί με τον ιστορικό υπαίθριο κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ, στα Εξάρχεια, την προβολή «Μιας συμφωνίας φωνών και εικόνων» όπως αποκάλεσε η Corriere della Sera το αριστουργηματικό ντοκυμαντέρ του Giuseppe Tornatore «ENNIO: Τhe maestro». Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Σινεμά ο Παράδεισος», GiuseppeTornatore, συγκέντρωσε στην ταινία του μερικούς από τους σημαντικότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά και της μουσικής για να υποκλιθούν στο μεγαλείο του Μαέστρο. 

Την ταινία θα προλογίσουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων/νος Παπακώστας και ο Γιώργος Χαρωνίτης, που έχει εντρυφήσει σε θέματα που άπτονται του EnnioMorricone. Της προβολής θα προηγηθεί ένα βίντεο – χαιρετισμός, προς το Σύλλογο, από τον GiuseppeTornatore. Την αφίσα της προβολής της ταινίας επιμελήθηκε το Cursor Design Studio. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου Αθηνών και την Πανελλήνια Ένωση Διδασκόντων και Εξεταστών Ιταλικής Γλώσσας.

Στον χώρο του φουαγιέ θα εκτίθεται, σε συμπαραγωγή με το Kubrick – PureSocialClub, μια επιλογή αντιγράφων από τα κόμικς που φιλοτεχνήθηκαν για να κοσμήσουν την έκθεση SketchingEnnio. Πρόκειται για μονοσέλιδες ιστορίες όπου εικαστικοί δημιουργοί εικονοποίησαν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε μια ταινία και το αντίστοιχο σάουντρακ του Maestro. Στον ίδιο χώρο θα εκτίθεται προς πώληση και το βιβλίο του συγγραφέα και βιογράφου Alessandro de Rosa: «Ennio Morricone / αναζητώντας εκείνον τον ήχο / η μουσική μου, η ζωή μου / συζητήσεις με τον Alessandro De Rosa» (2022) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Τεταρτη 30 Αυγουστου το 13ο Athens Open Air Film Festival παρουσιαζει στη Ριβιερα την ταινια του Πατρις Σερο, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΡΓΚΟ (1994)
Εισοδος ελευθερη με δελτια προτεραιοτητας.

Μετά την αναβολή της προβολής της «Βασίλισσας Μαργκό» στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, το 13ο Athens Open Air Film Festival σας προσκαλεί να απολαύσετε την τολμηρή «κορωνίδα» της φιλμογραφίας του Πατρίς Σερό στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακή αποκατάσταση και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, που διακόπηκε πρόωρα το 2013 με το θάνατο του σκηνοθέτη, ο σπουδαίος Πατρίς Σερό καταθέτει τη δική του, ασύγκριτα βάναυση και αισθησιακή εκδοχή μιας ταινίας εποχής. Έτη φωτός μακριά από τις συνήθεις καλλιγραφίες τυπολατρίας και πολυτέλειας που μας επιφυλάσσουν συνήθως τέτοια ιστορικά έπη, η «Βασίλισσα Μαργκό» ξεχειλίζει από πίδακες πορφυρού αίματος και δυσώδους παρακμής, γυμνά κορμιά και θανάσιμες περιπτύξεις, με έναν μεγαλειωδώς ωμό ρεαλισμό που όμοιό του δεν έχουμε δει στα κινηματογραφικά χρονικά του συγκεκριμένου είδους.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, η ταινία ξετυλίγει τα γεγονότα που οδήγησαν στη σφαγή της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου, στη Γαλλία του 1572, με μια εκθαμβωτική Ιζαμπέλ Ατζανί στο ρόλο της νεαρής Μαργκερίτ ντε Βαλουά, παγιδευμένη ανάμεσα στα προσωπικά της πάθη κι έναν γάμο συμφέροντος, δηλητηριώδεις δολοπλοκίες κι αδυσώπητα μακιαβελικούς χαρακτήρες, στο επίκεντρο της βίαιης διαμάχης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών. Με σκηνές που μοιάζουν να έχουν αναδυθεί από πίνακες του Ντελακρουά κι ένα επιβλητικό σάουντρακ από τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, το τολμηρό αριστούργημα του Σερό απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τη Βίρνα Λίζι στο Φεστιβάλ Καννών του 1994, πέντε Σεζάρ (τρία εκ των οποίων για τις ερμηνείες των Ατζανί, Λίζι και Ανγκλάντ), καθώς και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ κοστουμιών. Θανάσης Πατσαβός

Προβολή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Σκηνοθεσία: Πατρίς Σερό | Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ατζανί, Ντανιέλ Οτέιγ, Ζαν-Ιγκ Ανγκλάντ, Βίρνα Λίζι, Βενσάν Περέζ, Άζια Αρτζέντο, Πασκάλ Γκρεγκορί | Διάρκεια: 161’ | Έτος Παραγωγής: 1994 | Γλώσσα: Γαλλικά | Υπότιτλοι: Ελληνικοί

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Related posts

Η Γιορτή του Σινεμά: Στις 26 Οκτωβρίου βλέπουμε ταινίες με όλη την οικογένεια μόνο με 2 ευρώ!

timesadmin

Callas πληροφορίες για την ταινία

timesadmin

Η Ζαριά

timesadmin

Το ΣΙΝΕΜΑ συναντά τον Άγγελο Φραντζή και την Κάτια Γκουλιώνη στα γυρίσματα του «Νόμου του Μέρφι»

protothema.gr

Βαγγέλης Βουλγαρίδης: Ο ζεν πρεμιέ του σινεμά, το ανεκπλήρωτο όνειρο και η ξαφνική απομάκρυνση από τα φώτα

timesadmin

Με τραγούδι και χορό, το Joker: Τρέλα για Δύο ακυρώνει την πρώτη ταινία

timesadmin