ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαλεξόπουλος: Ορατός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης – Τι πρέπει να γίνει για τα λουκέτα της βιομηχανίας στην Ελλάδα

Η ενεργοβόρος βιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος της αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι δε μας πειράζει που δε διαθέτουμε βιομηχανία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του Τιτάνα Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του προθερμαντή που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο του Καμαρίου. 

Ο κ. Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες επενδύσεις ως υπαρξιακές για τη βιομηχανία καθώς χωρίς αυτές δε θα μπορέσει να επιβιώσει, όπως συνέβη και με τα πρόσφατα κρούσματα βιομηχανικών λουκέτων στη χώρα μας. Ο ίδιος πάντως έκρουσε τον κώδωνα καθώς μέσα από τη διαδικασία που ακολουθεί η Ευρώπη και τους στρατηγικούς στόχους που θέτει για το κλίμα, η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει σε ανταγωνιστικότητα. Θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να επισπευσθούν οι ρυθμοί της ενεργειακής μετάβασης αλλά και να ενταθεί η πίεση προς τους άλλους μεγάλους παίκτες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. 

Με αφορμή τα πρόσφατα λουκέτα ενεργοβόρων βιομηχανιών ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος ενέργειας ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα της βιομηχανίας. Το κόστος εκτινάχθηκε και παραμένει στην Ευρώπη δομικά υψηλότερο από ό,τι στις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου. Επιπλέον οι διοικήσεις των μεγάλων εταιρειών εμφανίζονται διστακτικές να προχωρήσουν σε επενδύσεις καθώς επιπρόσθετα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλούς ευρωπαϊκούς μισθούς ενώ επιβαρύνονται και με το κόστος του άνθρακα. Η BASF η μεγαλύτερη χημική βιομηχανία του κόσμου, αποφάσισε σημαντικές επενδύσεις 10 δισ. στην Κίνα, 5 δισ. στην Αμερική που δίνει κίνητρα ενώ μείωσε κατά 1 δισ. την παραγωγή της στην Ευρώπη. Είναι απλά οικονομικά τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο καλό θα ήταν η Ευρώπη να προχωρήσει σε μεγαλύτερα κίνητρα, τόσο στις βιομηχανίες της που επενδύουν προς  την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης όσο ενδεχομένως και σε εκείνους τους πελάτες τους που θα επιλέγουν τα προϊόντα χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ως προς το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για τη βιομηχανία της, ο κ. Παπαλεξόπουλος έκανε λόγο για περιορισμένες δυνατότητες καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό οι αποφάσεις για τη βιομηχανία λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πιο προβλέψιμο κόστος ενέργειας ενώ θα πρέπει να βοηθήσει και στη μετάβαση σε θέματα όπως οι αδειοδοτήσεις και οι αναγκαίες υποδομές. 

Πάντως όπως ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα κατά την εκδήλωση των εγκαινίων της νέας επένδυσης “στην Ελλάδα έχουμε -σε πείσμα των καιρών- έχουμε βιομηχανίες διεθνώς ανταγωνιστικές που πιστεύουν στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι ικανές να καινοτομήσουν… Είναι λιγότερες από ότι θα θέλαμε και είναι προς όφελος όλων να αυξηθούν” κατέληξε. 

Χ. Φλουδόπουλος 

Related posts

Στο 3,75% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων – Υπερκάλυψη κατά 1,59 φορές

timesadmin

Πάνω από €23 δισ. η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Πού “βλέπουν” τις τιμές οι αναλυτές

protothema.gr

Μείωση κατά 11,4% στον αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα τις πρώτες 31 εβδομάδες του 2023

timesadmin

Lamda Development: Το “στοίχημα” με την διαχείριση μαρίνων

protothema.gr

Έπεσαν 20% οι τιμές ρεύματος Μαρτίου στα 8,1 λεπτά/KWh – Αναλυτικά τα τιμολόγια όλων των παρόχων

protothema.gr

Πώς θα κινηθούν οι τιμές των υπερατλαντικών πτήσεων προς την Ελλάδα για το καλοκαίρι

timesadmin