ΔΝΤ:-Οι-νέοι-δημοσιονομικοί-κανόνες-στην-ΕΕ-μπορούν-να-λειτουργήσουν-μόνον-με-πραγματική-πολιτική-βούληση
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ μπορούν να λειτουργήσουν μόνον με πραγματική πολιτική βούληση

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λειτουργήσουν μόνο εάν χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα καταβάλουν πραγματική υλική και πολιτική προσπάθεια για να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα απαιτήσει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλά κράτη-μέλη, καθώς και διαρκή πολιτική υποστήριξη για να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται”, αναφέρει το Ταμείο σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλες χώρες επιπλήχθηκαν από την ΕΕ την Τετάρτη για μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα – το πρώτο στάδιο σε μια διαδικασία που θα δοκιμάσει την προθυμία των χωρών να συμμορφωθούν με τα αιτήματα της Κομισιόν και την αποφασιστικότητα του μπλοκ να επιβάλει το νέο του σύστημα.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ενεργοποιήθηκαν εκ νέου στις αρχές του τρέχοντος έτους αφού είχαν ανασταλεί από το 2020 για να διευκολυνθούν οι έκτακτες εθνικές δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης. Οι χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν μομφή από αξιωματούχους για τρέχοντα ελλείμματα που παραβιάζουν το όριο του 3% του μπλοκ, αφήνοντάς τες να υπόκεινται στη λεγόμενη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, η οποία απαιτεί διορθωτικά μέτρα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

“Τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια που αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2024, θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια σαφή δημοσιονομική στρατηγική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα και μέτρα υψηλής ποιότητας”, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται καθώς η Γαλλία βρίσκεται εν όψει βουλευτικών εκλογών και την προοπτική ενός νικητή είτε από την ακροδεξιά είτε από μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα – εγείροντας ανησυχίες στην αγορά ότι θα υπάρξει λιγότερη προσπάθεια για τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έχει δώσει ακριβές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών στους μισθούς συνολικού ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα σχέδια να τεθούν υπό έλεγχο τα ιταλικά δημόσια οικονομικά.

Και οι δύο χώρες έχουν υψηλά ελλείμματα και χρέος πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ τους. Άλλα έθνη που αντιμετωπίζουν επίπληξη είναι το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβακία. Η Ρουμανία αντιμετώπιζε ήδη μια ΔΥΕ.

“Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η αξιοπιστία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο”, είπε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Ρίικα Πούρα σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, πριν από τη συνάντηση των ομολόγων της στην ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Το ΔΝΤ ενθαρρύνει επίσης την ΕΕ να συνεχίσει την πορεία της ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, για να αποφύγει να μείνει πίσω από ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο και να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της για ενεργειακή ασφάλεια, μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ψηφιακή μετάβαση.

“Η ενσωμάτωση κατακερματισμένων εθνικών κεφαλαιαγορών σε μια ένωση κεφαλαιαγορών θα βοηθούσε στην προώθηση αυτών των στόχων ενισχύοντας τη χρηματοδότηση καινοτόμων μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων, αυξάνοντας τις ευκαιρίες επιμερισμού κινδύνου, ενισχύοντας την κατανομή των αποταμιεύσεων στην ΕΕ”, αναφέρει η έκθεση.

Η προώθηση της τραπεζικής ένωσης και η επικύρωση της συνθήκης του ESM της ΕΕ θα πρέπει επίσης “να λάβει προτεραιότητα”, καταλήγει το Ταμείο.

Related posts

Ισπανία: Οι αγρότες κατέβηκαν με τρακτέρ στο κέντρο της Μαδρίτης

timesadmin

Για πρώτη φορά επίδοξη Μις Κόσμος από τη Σαουδική Αραβία

James Rollner

“Ανάρμοστη” θεώρησαν πολλοί Ουκρανοί την εμφάνιση του Αντονι Μπλίνκεν σε μπαρ του Κιέβου

James Rollner

Ουκρανία: Τουλάχιστον 4 νεκροί σε ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο

James Rollner

Ο Σολτς καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ

James Rollner

Μακρύ χέρι του Ερντογάν το DAVA στη Γερμανία;

timesadmin