13.7 C
London
Wednesday, March 19, 2025

Διάσκεψη στη Γενεύη: Ο ελιγμός Γκουτέρες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που διέσωσε τις συνομιλίες – Συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν

Date:

Related stories

Μπακογιάννη για σύλληψη Ιμάμογλου: Κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών αρχών

Μπακογιάννη για σύλληψη Ιμάμογλου: Κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών αρχών Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως καταθέτει αίτημα για επείγουσα συζήτηση  στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τον Ιμάμογλου Τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της στο Facebook, χαρακτηρίζοντάς τη «κατάφωρη…

Διάσκεψη στη Γενεύη: Ο ελιγμός Γκουτέρες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που διέσωσε τις συνομιλίες – Συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν

Ικανοποιημένες η Αθήνα και η Λευκωσία από την απόφαση για συνέχιση του διαλόγου – Ο διάλογος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι η μόνη λύση για την επανένωση του νησιού, ανέφερε ο Γεραπετρίτης – Ο Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο για να το ενημερώσει

Ο φόβος του αδιεξόδου λόγω της σκληρής γραμμής της τουρκικής πλευράς περί λύσης δύο κρατών, υποχρέωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να διασωθεί η διαδικασία, να μετατρέψει την πενταμερή σε αφετηρία για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δίνοντας ραντεβού για νέα Διευρυμένη Διάσκεψη τον Ιούλιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα αναλάβει τις επαφές και τις διευθετήσεις για την υλοποίηση των ΜΟΕ, αλλά και για συνομιλίες μέχρι τον Ιούλιο.

Όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε, οι πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, την αποναρκοθέτηση, τη δημιουργία δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Νεκρή Ζώνη και αποκατάσταση κοιμητηρίων.

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι από πριν ακόμη το Κραν Μοντανά το 2017 δεν υπήρχε καμία πρόοδος σε καμία πτυχή, ενώ τώρα υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος στο περιθώριο της Διάσκεψης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, παρά το ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι εκτός πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι σημαντικός ο διάλογος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο για να το ενημερώσει, ενώ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έκανε την εξής ανάρτηση: «Για πρώτη φορά από το 2017, βρισκόμαστε σε μια πορεία θετικών εξελίξεων. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη μεγάλη προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες».

Δείτε την ανάρτησή του

The plenary session of the enlarged meeting is now concluded. For the first time since 2017, we are on a trajectory of positive developments. We remain committed to the great effort to reunify Cyprus, in line with the UN framework and the European acquis, principles and… pic.twitter.com/SgZY6iBLEi

— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) March 18, 2025

Είναι προφανές ότι και η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από την έκβαση της συνάντησης, καθώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει επιδιώξει από την αρχή της θητείας του να εμπλακούν ευθέως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι σε μια διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου, ώστε να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό.

Η προσδοκία είναι επίσης ότι, εν μέσω αυτής της διαδικασίας και τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πενταμερή, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει νέες προκλήσεις περί του εδαφικού ούτε θα δημιουργήσει τετελεσμένα στην Πράσινη Γραμμή.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι είχε δύο επιλογές: «Είτε να συνεχίσουμε όπως είμαστε, με όλες τις συνέπειες, είτε να χτίσουμε το μέλλον του νησιού μαζί».

Βεβαίως, με αυτήν την εξέλιξη, η Τουρκία ελπίζει ότι θα απαλλαγεί από το βάρος του Κυπριακού σε μια περίοδο που εντείνει τις προσπάθειές της για εμπλοκή στην ευρωπαϊκή άμυνα, όπου το Κυπριακό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς θα προβάλλει την «εποικοδομητική στάση» της στη Γενεύη.

Σημαντικό πρώτο βήμα λέει ο Χριστοδουλίδης

Για ένα σημαντικό, πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της επανέναρξης συνομιλιών έκανε λόγο ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Την απόφαση του ΓΓ για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, που θα «αγγίξει ακριβώς και το θέμα που είναι ο στόχος για επανέναρξη συνομιλιών στη βάση συμφωνημένου πλαισίου». Και την κοινή επιστολή του Προέδρου του επόμενου Συμβουλίου και της Προέδρου της Κομισιόν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία όπως ειπε «καθορίζεται χωρίς να επιτρέπεται καμία αμφιβολία ή ερμηνεία, η θέση της Ε.Ε. σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Κάτι που, φυσικά, αγγίζει και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και τις επιθυμίες της Άγκυρας».

Χαιρετίζουν τα ΜΟΕ οι ΗΠΑ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλι Ντέιβις, με την ανάρτησή της στο Χ αναφέρει, πως η διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό έφερε καλά νέα με την υιοθέτηση ΜΟΕ και οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την εποικοδομητική ατμόσφαιρα που επικράτησε, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα βήματα.

Γεραπετρίτης: Εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διάλογος

Ο κ. Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής και της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ανέλαβε το τελευταίο διάστημα ως προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την επανεκκίνηση των τύπων συζητήσεων σχετικά με το Κυπριακό. Επεσήμανε ότι η συζήτηση που έγινε εδράστηκε στους τομείς που αναφέρονται στα μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, όπως ιδίως αναφέρονται τα ζητήματα αποναρκοθέτησης, προστασίας του περιβάλλοντος, νεολαίας, της αποκατάστασης νεκροταφείων και άλλα.

«Αποφασίστηκε ότι θα οριστεί προσωπικός απεσταλμένος εκ μέρους του ΓΓ της ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα των συζητήσεων. Είναι πολύ σημαντικό ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην αιχμή της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα υπάρξει συνέχεια στις άτυπες συναντήσεις, τόσο πολύ όσο και με τη σύνθεση των Πενταμερών. Αναμένουμε ότι στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξει και νέα πενταμερής συνεδρίαση. Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά το γεγονός ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε άλλη γραμμή σε σχέση με το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ο διάλογος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας 

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου ΥΠΕΞ Οντσου Κετσελί υπογράμμισε ότι στη Γενεύη έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των «δύο κρατών» στο νησί και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη συνάντηση σε παρόμοια μορφή στα τέλη Ιουλίου.

Τα μέρη συζήτησαν τομείς όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασία προς όφελος των «δύο λαών» στο σημερινό περιβάλλον που «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού», είπε ο Κετσελί.

Ειδήσεις σήμερα:

Μια γυναίκα, αναρτήσεις και ένα εισιτήριο: Πώς συνελήφθη στη Βαρκελώνη ο δράστης της δολοφονίας 23χρονου έξω από κλαμπ στο Μαρούσι

Μάρθα Κουτουμάνου: Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ανάκλησης – Παραμένουν δεσμευμένα όλα τα περιουσιακά της στοιχεία

Ατελείωτες ιστορίες «αμαρτωλής τέχνης» που δεν γλίτωσε από το λιντσάρισμα – Από την «Ελένη» και τον Τζιμάκο, στην Εθνική Πινακοθήκη

-













Latest stories