LIFESTYLE

Δημήτρης Σίμος: Επέλαση στο Netflix

Ο Δημήτρης Σίμος μεγάλωσε την εποχή που το DVD γνώριζε μεγάλες δόξες και ο ίδιος έβλεπε δεκάδες ταινίες την εβδομάδα, για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή είδε μια κακή ελληνική ταινία και σκέφτηκε πως είναι απίστευτο κάποιος να πληρώνει για να δει κάτι με τόσο κακογραμμένο σενάριο ενώ εκείνος θα μπορούσε να γράψει καλύτερα. Και κάπως έτσι, άρχισε να γράφει. Οκτώ χρόνια και έξι βιβλία αργότερα, όλα best seller, το όνομά του φιγουράρει πλάι σε οσκαρικές ταινίες στην πλατφόρμα του Netflix. Αυτή τη φορά ως σεναριογράφος. Στα 36 του μοιάζει να τα έχει καταφέρει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια ήταν μια εφηβική ιστορία που αποφάσισε να μη δώσει ποτέ για έκδοση. Η δεύτερη ήταν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Τα βατράχια», που θα αποτελούσε το πρώτο από μια σειρά βιβλίων με γενικό τίτλο «Σκοτεινά νερά» και πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Καπετάνο. Το βιβλίο «Τα βατράχια» κέρδισε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος «Ασημένια Σελίδα», ενώ ο Σίμος ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νέου Λογοτέχνη του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα». Σύντομα ακολούθησαν και τα επόμενα βιβλία της σειράς που απέκτησε φανατικό αναγνωστικό κοινό. Από τον Ιανουάριο του 2016 ο Σίμος έγινε ένα από τα νεότερα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ενώ και τα πρώτα του σενάρια άρχισαν να γνωρίζουν επιτυχία.

dim_simos__2_
Σακάκι και παντελόνι Boggi Milano, attica, The Department Store. T-shirt, Polo Ralph Lauren Boutique

Η πολυδιαβασμένη σειρά βιβλίων του «Σκοτεινά νερά» αυτές τις ημέρες διασκευάζεται για να μεταφερθεί στην τηλεόραση. Το πρώτο του θεατρικό έργο «Το κόκκινο μελίσσι» ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Πόλη, ενώ o ίδιος εργάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κινηματογραφική ταινία σε δικό του σενάριο, βασισμένο στο τελευταίο του βιβλίο «Πάρε ανάσα». Το τηλεοπτικό κοινό, όμως, τον έχει ήδη αγκαλιάσει ως σεναριογράφο του ψυχολογικού θρίλερ «Σώσε με», που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 την τηλεοπτική σεζόν 2022-2023 και από τα τέλη Ιανουαρίου στριμάρεται στο Netflix. Πώς αντέδρασε, αλήθεια, όταν έμαθε ότι η σειρά του αγοράστηκε από τη δημοφιλή συνδρομητική πλατφόρμα; «Ημουν ψύχραιμος. Η πρώτη επαφή είχε γίνει στις Κάννες την άνοιξη του 2023, οπότε από τότε ήξερα πως το “Σώσε με” αρέσει. Οι ενδείξεις ήταν εκεί, καθώς πριν από το Netflix η σειρά είχε ήδη πουληθεί σε 19 χώρες», μου λέει.

Το τρέιλερ της σειράς «Σώσε με»:

ΣΩΣΕ ΜΕ Official Trailer | ΑΝΤ1+ Originals

Περίμενε, άραγε, το δημιούργημά του να γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία; «Πίστευα από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε να χτίζουμε τον κόσμο αυτό, με τον Πιέρρο Ανδρακάκο, τον σκηνοθέτη και συνδημιουργό της σειράς, πως φτιάχναμε κάτι ιδιαίτερο, κάτι που κουβαλούσε ένα μεγάλο άστρο. Μετά προστέθηκαν οι συνεργάτες, ο συν-σεναριογράφος μας, ο Βαγγέλης Νάσης, ένα εκπληκτικό καστ ηθοποιών, τεχνικών, παραγωγών και από την πρώτη σκηνή πλέον σιγουρεύτηκα πως αυτή είναι μόνο η αρχή».

Αναρωτιέμαι τι τον έκανε να βάλει για λίγο στην άκρη τον Αστυνόμο Καπετάνο και να καταπιαστεί με την οικογένεια Πομάνου, τους ήρωες του «Σώσε με». «Είχα μεγάλη αμφιβολία ως προς τις ικανότητές μου ως γραφιάς. Τι εννοώ; Ηξερα πως είμαι επιτυχημένος αφηγητής των ιστοριών του Αστυνόμου Καπετάνου, αλλά δεν μου αρκούσε αυτό. Ηθελα να δω αν μπορούσα να γράψω κάτι καλά εκτός της νόρμας μου και γι’ αυτό έγραψα το “Σώσε με”, για να αποδείξω πως μπορώ να κάνω συγγραφικά και κάτι άλλο, πέρα από τη σειρά βιβλίων “Σκοτεινά νερά”», εξηγεί. Ποια είναι τα στοιχεία του «Σώσε με» που κατά τη γνώμη του κάνουν τόσο ενδιαφέρουσα τη σειρά; «Το τοπίο της Θράκης, η φύση, η αγωνία που έχει η ίδια η ιστορία που αφηγούμαι. Το οικογενειακό δράμα της οικογένειας Πομάνου που σε καλεί να λάβεις μέρος προσπαθώντας να κατανοήσεις τους πρωταγωνιστές, να τους ενθαρρύνεις, να τους μαλώσεις, να τους αγαπήσεις». Οσο για την έμπνευση πίσω από την ιστορία, ο συγγραφέας αναφέρει: «Η δική μου η έμπνευση με βρίσκει πάντα με μια πρόταση. Μια φράση που θα με προβληματίσει. Το “Σώσε με” βέβαια γεννήθηκε υπό την έμπνευση της ίδιας της φύσης. Το εθνικό πάρκο Θράκης και η άγρια πανίδα του μέρους ήταν το λάκτισμα που χρειαζόμουν γι’ αυτό το ψυχολογικό θρίλερ».

dim_simos__1_
Σακάκι Boggi Milano, attica, The Department Store. Πουλόβερ και παντελόνι, Polo Ralph Lauren Boutique

Η οικογένεια Πομάνου βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, αλλά με ένα ζάπινγκ στα κανάλια και την επικαιρότητα αντιλαμβάνεται κανείς ότι και η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα θρίλερ όπως αυτά που γράφει και εκείνος. Από τι υποφέρει, κατά τη γνώμη του, η ελληνική οικογένεια; «Από το μεσογειακό της ταμπεραμέντο, με τα καλά του σίγουρα αλλά και με τα κακά του, υπό την έννοια του συντηρητισμού και του υπερπροστατευτισμού που στην υπερβολή του καταπνίγει την ελευθερία και κάθε προσπάθεια για ανεξαρτησία και ανάπτυξη».

Αραγε έχει το άγχος ότι πρέπει να είναι συνεχώς καλός και επιτυχημένος; «Ενα άγχος έχω σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε, και αυτό είναι να σέβομαι τα λεφτά που δίνει ο αναγνώστης μου.

Μπορεί κάποιο έργο να μην αρέσει κάποια στιγμή, αλλά σίγουρα εγώ ξέρω πως δεν τον κορόιδεψα, δεν ήταν μια αρπαχτή, αλλά το έκανα με κόπο και μεράκι, ακόμα κι αν τύχει να μην αρέσει πάντα». Τελευταία το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει ανέβει κατακόρυφα στην Ελλάδα. Μπορεί ωστόσο να ζει κανείς μόνο από τη συγγραφή; «Μετά από κάποια βιβλία μπορείς, ναι, αν έχουν πάει καλά, φυσικά. Στα πρώτα σου, όσο καλά και να έχουν πάει εμπορικά, είναι δύσκολο. Γενικά όμως είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτή, διότι αν κυνηγάς τον βιοπορισμό σου από αυτό, μάλλον χάνεται η καλλιτεχνική σου δυναμική».

Ο ακούραστος Δημήτρης Σίμος όμως βρίσκεται πίσω και από το Sporos Platform, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δεν έχει καμία σχέση με τη συγγραφή. «Μέσα από σκληρή δουλειά με μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων και καταρτισμένων ανθρώπων, και με τη στήριξη εταιρειών, ιδιωτών και θεσμικών οργανισμών, δημιουργήσαμε ένα επενδυτικό όχημα που συμβουλεύει και χρηματοδοτεί νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις ώστε να καταφέρουν να μετακινηθούν προς ένα βιώσιμο μέλλον με επίκεντρο την κυκλική οικονομία. Οι πόροι του πλανήτη μας βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ ταυτόχρονα η σύγχρονη επιχειρηματικότητα επιβάλλει την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Στο Sporos Platform συνδέουμε αυτά τα δύο δεδομένα και καταφέρνουμε έναν θετικό αντίκτυπο για το ίδιο το περιβάλλον, αλλά και για την ανάπτυξη της επιχείρησης», μας διαφωτίζει. Υπάρχει άραγε κάποια από τις ιδιότητές του που να ξεχωρίζει περισσότερο; «Οχι, διότι καθεμία τρέφει την άλλη, είναι αλληλοσυμπληρούμενες για τη δική μου ψυχική ισορροπία και επαγγελματική επιτυχία. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν σε αυτή τη ζυγαριά έλειπε το βάρος από τη μία πλευρά», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεύτερη σερί νίκη για τους ανανεωμένους Μαχητές, η Όλγα Πηλιάκη στον τάκο του Survivor – Δείτε βίντεο

«Θα τους σκοτώσω, γιατί τόλμησαν να με βγάλουν από το σπίτι μου» φώναζε μέσα στην εταιρεία ο Αιγύπτιος

Από τη Φλώρινα ο 36χρονος σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία

Συνέντευξη στον Λευτέρη Τρίγκα

Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος

Styling Λίζη Παπάζογλου

Related posts

Άννα Πάκουιν: Με μπαστούνι στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας – Αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας και ομιλίας

timesadmin

Famagusta: Η Κατερίνα προδίδει τον Μάικλ στο επόμενο επεισόδιο

timesadmin

«Βλέπω στον ύπνο μου ότι ξαναγύρισε η φωνή μου» – Η Αλεξίου για το «δώρο» του γιου της και το όνειρο

timesadmin

Αλμπέρτο Μποτία: Αγκαλιά με τον γιο του! Η πρώτη φωτό μπαμπά – γιου στο φακό της Φουρέιρα

timesadmin

Το προξενιό της Ιουλίας: Ο Γρηγόρης παντρεύεται την ίδια ώρα που η Ιουλία γεννά την κόρη του

James Rollner

Δημήτρης Ζακυνθινός: Πέθανε ο ηθοποιός σε ηλικία 84 ετών

timesadmin