4.7 C
London
Sunday, December 22, 2024

Δίμηνο αξιολογήσεων από ΔΝΤ, S&P, Fitch, Scope – Στο επίκεντρο χρέος και πλεονάσματα

Date:

Related stories

-|- 

Οι τελευταίες αξιολογήσεις του έτους, αλλά και η ετυμηγορία του ΔΝΤ κρίνουν αν η Ελλάδα, μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του 2023, θα έχει τις προοπτικές να περιμένει την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2025.

Στα “προσεχώς” των αξιολογήσεων της οικονομίας βρίσκεται στις 18 του μήνα η δεύτερη αξιολόγηση της Standard & Poor’s, η οποία επικύρωσε την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα. Στην πρώτη αξιολόγηση του φέτος τον Απρίλιο ο οίκος άλλαξε την αξιολόγηση του για την Ελλάδα από σταθερή σε θετική, αλλά όχι και το rating του ελληνικού αξιόχρεου. Στην νέα αξιολόγηση, το ΥΠΕΘΟ περιμένει απλώς ένα σχολιασμό που να λέει ότι η η Ελλάδα παραμένει στην σωστή τροχιά για την μείωση του χρέους, αυξάνοντας την πιθανότητα να μετουσιώσει την θετική αξιολόγηση σε αναβάθμιση μέσα στο 2025. 

Μετά τις 21 του μήνα, θα πρέπει να περιμένουμε τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ενδιαφέρον από τις προβλέψεις του ΔΝΤ επικεντρώνεται στην αξιολόγησή του για την πορεία της οικονομίας και κυρίως αν συνεχίζει να υποστηρίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Άλλωστε το Ταμείο είναι ο μοναδικός “δημόσιος” οργανισμός ο οποίος έχει αξία και για τους οίκους αξιολόγησης αν πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του χρέους κάποιας χώρας. 

Fitch 

Στις 22 Νοεμβρίου έρχεται η σειρά της Fitch να αξιολογήσει για δεύτερη φορά για φέτος την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός από τους οίκους που είναι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ, ο οποίος στην πρώτη αξιολόγηση που έκανε στην οικονομία για φέτος τον περασμένο Μάϊο, δεν αναβάθμισε το outlook της οικονομίας και φυσικά διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒΒ-. Στην τελευταία αξιολόγηση της χρονιάς αναμένεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης από σταθερή σε θετική, ώστε να έχει ανοιχτό το πεδίο για μια αναβάθμιση του αξιόχρεου, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Το δίμηνο θα κλείσει με την τρίτη κατά σειρά αξιολόγησης της οικονομίας από τον γερμανικό οίκο Scope, στις 6 Δεκεμβρίου. Ο οίκος έχει αναβαθμιστεί από πέρσι το καλοκαίρι μπαίνοντας στο κλαμπ των “μεγάλων” αφού οι αξιολογήσεις του αναγνωρίζονται επίσημα πλέον από την ΕΚΤ. Η Scope έχει αναβαθμίσει την αξιολόγηση της οικονομίας από τον Ιούλιο, αλλά όπως και όλοι οι υπόλοιποι οίκοι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα. Στην νέα του αξιολόγηση, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα σχόλια με τα οποία θα συνοδέψει την αξιολόγηση και τις πιθανότητες που θα δίνει για μια αναβάθμιση της οικονομίας για τους επόμενους 12 μήνες. 

Τα νέα στοιχεία των αξιολογήσεων 

Οι τρείς τελευταίες αξιολογήσεις της χρονιάς θα έχουν ως πρόσθετο στοιχείο και την σύνταξη και υποβολή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού και Διαθρωτικού σχέδιο 2025 -2028 της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα σχόλια των οίκων σχετικά με τους στόχους που θέτει η Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την πορεία μείωσης του χρέους. Αν δηλαδή είναι αρκετά φιλόδοξοι ή αν θα πρέπει η Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της. 

Πάντως βέβαιο είναι ότι η παρέμβαση η οποία ετοιμάζεται να κάνει η ΕΚΤ εγγράφοντας 12 από 24 δις των αναβαλλόμενων τόκων από το χρέος των 90 δις ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον EFSF κατά το δεύτερο μνημόνιο δεν θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις των οίκων. Ο ΟΔΔΗΧ έχει δώσει αναλυτικές εξηγήσεις σε όλους ότι η παρέμβαση είναι κυρίως τεχνική και δεν θα έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση για τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. 
 

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here