Γρ.-Προϋπολογισμού-Βουλής:-Κερδίζει-μερίδιο-η-βιομηχανία-στην-Οικονομία-–-Κίνδυνος-η-ακρίβεια-στις-υπηρεσίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρ. Προϋπολογισμού Βουλής: Κερδίζει μερίδιο η βιομηχανία στην Οικονομία – Κίνδυνος η ακρίβεια στις υπηρεσίες

-|-

Ανάπτυξη 2,3% για το 2024 προβλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλή επισημαίνοντας παράλληλα και εξωγενείς κινδύνους λόγω πληθωρισμού ο οποίος μπορεί να αναβάλλει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα στην έκθεση επισημαίνεται ότι η επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΓΠΚΒ για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2024 είναι 2,3%, έναντι ανάπτυξης 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού και Διαρθρωτικού σχεδίου για την περίοδο 2025 -2028 Ωστόσο το εύρος των προβλέψεων με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιεί το ΓΠΚΒ δίνει ανάπτυξη η οποία κυμαίνεται από 2,1% έως 2,7%.
 

Στο γενικό σχόλιο η έκθεση προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας είναι θετικές για το 2024 και το 2025, και το ΓΠΚΒ αναμένει η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης συμβάλλοντας στην περαιτέρω σύγκλιση του κατά κεφαλή εισοδήματος της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για το 2025, η συνεχιζόμενη απόσυρση της νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που αντανακλούν τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την παράλληλη εισαγωγή του πέμπτου τραπεζικού πόλου, αναμένεται να βελτιώσουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνότερο δανεισμό. Αυτό, σε συνδυασμό με το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που εισάγει κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, δημιουργεί προϋποθέσεις για επίτευξη οικονομιών κλίμακας πού ευνοούν την παραγωγικότητα, τον σημαντικότερο παράγοντα για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μακροχρόνια αλλά και παράγοντα συγκράτησης των τιμών προς όφελος των καταναλωτών. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΓΠΚΒ, το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ, με την συνεχιζόμενη βελτίωση να οφείλεται στα αυξημένα φορολογικά έσοδα χάρη στην αύξηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών και συντάξεων, στην ισχυρή αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 5,6%, και τέλος στην εν γένει αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής . 

Το ΓΠΚΒ θεωρεί το Νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο της Ελλάδας, εχέγγυο της δημοσιονομικής σταθερότητας και αξιοπιστίας που με κόπο οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι προς το συμφέρον των πολιτών η συνέχιση της συνετής και αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής όπως και της αποφυγής πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα ως προϋπόθεση για την επίτευξη μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. 
Ανεβαίνει η μεταποίηση 
 

Στην έκθεση αναφέρεται και ό,τι αφορά την μεταποίηση το ποσοστό συνεισφοράς της ελληνικής μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στο 10,4%, σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 8,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Τονίζει επίσης ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης έχει επιστρέψει και μάλιστα υπερβεί το επίπεδό της πριν την τριπλή κρίση (οικονομική, χρέους και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας το 2010. Παράλληλα, λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας, ο μέσος μισθός στον τομέα της μεταποίησης υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο μισθό για το σύνολο της οικονομίας. Συμπερασματικά, η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης είναι ο ασφαλής δρόμος για να αποκτήσει η ελληνική οικονομία και ένα τρίτο πόλο ανάπτυξης, πέρα από τον τουρισμό και την ναυτιλία. ΄ 

Οι κίνυδνοι 

Η έκθεση τονίζει ως υψηλότερο κίνδυνο το σχετικά υψηλό πληθωρισμό, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες ο οποίος, περιπλέκει τη νομισματική πολιτική, δημιουργώντας αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής μετά από την παρατεταμένη περίοδο νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων ετών. 

Παράλληλα σημειώνει ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις εντείνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού. Η εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί αβεβαιότητα σε σχέση με ενδεχόμενες αλλαγές της εμπορικής και βιομηχανικής πολιτικής έναντι των εμπορικών της εταίρων, και ο κλάδος της μεταποίησης χαρακτηρίζεται από αρνητικά σημάδια. Στην ευρωζώνη, παρά τις σε γενικές γραμμές καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας, η μεταποίηση ειδικά στη Γερμανία εμφανίζει προβλήματα. Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της EE, έναντι των Η.Π.Α. και της Κίνας, που αναδεικνύει η πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, απαιτεί γρήγορες και καθοριστικές αποφάσεις για ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας και επενδύσεων σε καινοτομία, άμυνα και ενεργειακή αυτονομία από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ.
 

Related posts

Νέα αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα – Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στο μείγμα

timesadmin

BEA για αύξηση κατώτατου: Ανάσα για τους εργαζόμενους, επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις

protothema.gr

ΤτΕ: Μειώθηκε κατά €3,6 δισ. στο 7μηνο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

timesadmin

Έκθεση Κομισιόν: Γιατί η Ελλάδα υστερεί από την ΕΕ σε επενδύσεις

protothema.gr

Κ. Χατζηδάκης: Ασπίδα απέναντι στους δημαγωγούς η οικονομική ενημέρωση

timesadmin

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις θέσεις τους

wp-needuser