Γουίλιαμς-(fed):-Ο-πληθωρισμός-είναι-πολύ-υψηλός-αλλά-θα-αρχίσει-να-μειώνεται-σύντομα
ΚΟΣΜΟΣ

Γουίλιαμς (Fed): Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός αλλά θα αρχίσει να μειώνεται σύντομα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός, αλλά είναι βέβαιος ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται αργότερα φέτος.

Με τις αγορές να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο Γουίλιαμς δεν προσέφερε σαφείς ενδείξεις σχετικά με το πού κλίνει όσον αφορά τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων. Αντ’ αυτού, επανέλαβε τις πρόσφατες θέσεις της κεντρικής τράπεζας ότι έχει διαπιστώσει “έλλειψη περαιτέρω προόδου” προς την επίτευξη των στόχων της, καθώς οι μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν ως επί το πλείστον υψηλότερες από το αναμενόμενο φέτος, σύμφωνα με το CNBC.

“Με την οικονομία να έρχεται σε καλύτερη ισορροπία με την πάροδο του χρόνου και τον αποπληθωρισμό που λαμβάνει χώρα σε άλλες οικονομίες μειώνοντας τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μετριάζεται και πάλι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο Γουίλιαμς σε δηλώσεις του στο Economic Club of New York. “Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας του 2% και είμαι πολύ επικεντρωμένος στο να διασφαλίσω ότι θα επιτύχουμε και τους δύο στόχους της διπλής μας εντολής”.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η Fed βρίσκεται σε στάση αναμονής, διατηρώντας τα επιτόκια σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 και πλέον ετών.

Ο Γουίλιαμς χαρακτήρισε την πολιτική “καλά τοποθετημένη”, καθώς η Fed επιδιώκει να διατηρήσει ισχυρή την αγορά εργασίας και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Οι περισσότεροι δείκτες πληθωρισμού βρίσκονται τώρα κοντά στο 3%. Μια βασική μέτρηση από το Υπουργείο Εμπορίου αναμένεται την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός, όπως υπολογίζεται μέσω του προτιμώμενου μέτρου της Fed – του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) – αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones. Ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός PCE θα διολισθήσει στο 2,5% φέτος στην πορεία επιστροφής του στο 2%.

“Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων μας τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι θα αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και θα θέσουμε τις βάσεις για βιώσιμη οικονομική ευημερία. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τη δουλειά εις πέρας”, δήλωσε.

Related posts

Πολωνία και Ουκρανία υπογράφουν συμφωνία ασφαλείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

timesadmin

Βραζιλία: Στις φλόγες το εθνικό πάρκο της Μπραζίλια

protothema.gr

ΕΕ κατά X (πρώην Twitter): Η εταιρεία του Musk απειλείται με βαριά πρόστιμα για “επικίνδυνο περιεχόμενο”

James Rollner

Τηλεφωνική συνομιλία της Τζόρτζια Μελόνι με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για τη Μέση Ανατολή

wp-needuser

Η BMW διερευνά την πιθανότητα εισαγωγής ανθρωποειδών ρομπότ στη διαδικασία παραγωγής

James Rollner

Αρχηγός Γενικού Επιτελείου ΗΠΑ: Επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προσελκύσει το Ιράν και τους συμμάχους του στον πόλεμο

protothema.gr