Της Αγγελικής Βελεσιώτη
Την τρέχουσα κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, την πρόοδο που έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια και τις προοπτικές τους περιέγραψε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο πλαίσιο του Risk Management & Compliance 2024.
“Την τελευταία 10ετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους και τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη, με οδηγό την ανάκαμψη
της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας σε μία σειρά από δείκτες που το πιστοποιούν:
– Των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δανείων) έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, υπάρχει περιθώριο και σημειώνεται περαιτέρω βελτίωση προς τον μέσο όρο της Ευρώπης.
– Της κεφαλαιακής επάρκειας που είναι ισχυροί και πολύ κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.
– Της ρευστότητας που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα και τον μέσο όρο της Ευρώπης.
“Στα τελευταία stress tests του 2023, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την 1η στη Νότια Ευρώπη”, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά πολλά χρόνια συρρίκνωσης και αναδιάρθρωσης που κληροδότησε η 10ετής κρίση, εδώ και δύο χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και καταγράφουν ισχυρή θετική κερδοφορία. “Ξεκίνησαν να μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους τους, σηματοδοτώντας έτσι, την απόλυτη επάνοδο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και προσελκύουν το ενδιαφέρον των διεθνών μακροπρόθεσμων επενδυτών. Αυτό, άλλωστε, έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα και η πολύ μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές αυτούς για τη μετοχή της ΕΤΕ, η οποία στη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν 12 φορές μεγαλύτερη από την προαναγγελθείσα προσφορά των μετοχών”, σχολίασε.
Ανοικτό ερώτημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΤΕ και της ΕΕΤ, είναι εάν η ισχυρή κερδοφορία θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, σε ένα περιβάλλον αναμενόμενης πτώσης των παρεμβατικών επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). “Η κερδοφορία μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της αύξησης των εργασιών των τραπεζών σε μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται”, εξήγησε.
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών βρίσκεται τελευταία και η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων, καθότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς, πρώτον, ο αναβαλλόμενος φόρος μειώνεται εξ ορισμού με την πάροδο του χρόνου, και δεύτερον, τα κεφάλαια των τραπεζών διαρκώς αυξάνονται από το τμήμα της κερδοφορίας, που δεν μοιράζεται ως
μέρισμα.