ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για νέα ρεκόρ ετοιμάζεται το λιμάνι του Πειραιά στην Κρουαζιέρα

Της Αναστασίας Βαμβακά

Με κοντομάνικα και πολύ αντιηλιακό βγαίνουν για την βόλτα τους στον Πειραιά δεκάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου “Sun Princess”. Αν και Μάρτιος, η αίσθηση δίνει καλοκαίρι, καθώς τα πολύχρωμα κοντομάνικα τριγυρίζουν στην Πειραϊκή, με πολλούς να παίρνουν ταξί για το κέντρο της Αθήνας. Πριν λίγα χρόνια, η εικόνα τεράστιων κρουαζιεροπλοίων να κατακλύζουν τις προβλήτες του Πειραιά στην καρδιά του χειμώνα θα έκανε αίσθηση. Πλέον, όμως οι Πειραιώτες έχουν συνηθίσει. 

Κάθε χρόνο, ο ΟΛΠ σπάει ρεκόρ στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με το 2024 να ειναι η χρονιά που θα ξεπεραστει το “ψυχολογικό” όριο των 1.000 πλοίων. Το ενδιαφέρον στοιχείο και από τους πιο ποιοτικούς δείκτες αυτής της αύξησης, ειναι ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα πλοία θα έχουν ως εναρκτήριο λιμάνι της κρουαζιέρας τον Πειραιά ( homeporting), άρα οι χιλιάδες επιβάτες που θα επιβιβαστούν να έρθουν μέσω των ελληνικών αεροδρομίων και θα έχουν περισσότερες μέρες να εξερευνήσουν και δαπανήσουν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής, δεδομένα, το 2024 αναμένονται πάνω από 1000 κρουαζιερόπλοια, από τα οποία το 79% θα είναι homeporting.

“Ο Πειραιάς, σε συνέχεια της συνεπούς εφαρμογής της στρατηγικής του και την υλοποίηση στοχευμένων επενδύσεων αποτελεί πλέον λιμάνι βάσης για την κρουαζιέρα. Τo 2023 σημειώθηκε 68,6 % αύξηση στο σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας σε σχέση με το έτος 2022 και συνολικά εξυπηρετήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. επιβάτες και 760 κρουαζιερόπλοια. Από τα 760 κρουαζιερόπλοια που εξυπηρετήθηκαν στον Πειραιά το 2023 το 75% έκαναν homeporting, δηλαδή εκκίνησαν την κρουαζιέρα από το λιμάνι του Πειραιά. Συνεπώς οι επιβάτες homeporting ήταν 800.000 αυξημένοι κατά 110% σε σχέση με το 2022” αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. κος Παναγιώτης Τσώνης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την αξιοσημείωτη πορεία του λιμένος Πειραιά και τις υψηλές επιδόσεις στον τομέα της κρουαζιέρας. Συγκεκριμένα, ο κος Τσώνης ανέφερε πως ο Πειραιάς αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο λιμάνι με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, το οποίο εμπιστεύονται όλο και περισσότερο κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας από όλο τον κόσμο και κυρίως επιλέγουν να αποτελεί το λιμάνι βάσης και εκκίνησης των ταξιδιών τους. Η στρατηγική και ο σχεδιασμός της ΟΛΠ Α.Ε. για την κρουαζιέρα αποδεικνύεται ότι αποδίδει, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την τουριστική βιομηχανία της χώρας, τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως για το ίδιο το λιμάνι, τη φήμη του και την αναγνωρισιμότητά του ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου.

Sun Princess

Το εντυπωσιακό 345 μέτρων κρουαζιερόπλοιο της Princess Cruises, η οποία ανήκει στον κορυφαίο όμιλο στον τομέα της κρουαζιέρας Carnival Group, στο παρθενικό του ταξίδι ” έπιασε” Πειραιά. Και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα το κάνει ακόμα 10 φορές – 7 φορές ως homeport λιμάνι-, ενώ συνολικά θα δέσει σε ελληνικά λιμάνια 38 φορές. 

Με χωρητικότητα 4.300 και 1.150 άτομα προσωπικό και 21 καταστρώματα, η πλωτή αυτή πολιτεία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου το ταξίδι του από την Civitavecchia, για Νάπολι, Σαντορίνη, Κουσάντασι, Πειραιά, Μεσσίνα, Μαγιόρκα, Βαρκελώνη. Το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο που ταξιδεύει χρησιμοποιώντας LNG είναι από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα στην Ιταλία, στο γνωστό στην ελλάδα ναυπηγεία της Fincantieri, τα οποία συνεργάζονται με τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

πιν

Η ΟΛΠ Α.Ε. και η Princess Cruises, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της κρουαζιέρας, πραγματοποίησαν ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Sun Princess και κυρίως για τη σημαντική και εκτεταμένη μεταξύ τους συνεργασία. Το κρουαζιερόπλοιο υποδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ Παναγιώτης Τσώνης, ο deputy management της ΟΛΠ ΑΕ Ρόνι Τσεν και ο Λιμενάρχης Πειραιάς Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μυτιληναίος οι οποίοι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα με τον πλοίαρχο Γκρέκ Στρητ. 

Related posts

Συνεχίζεται το ράλι στα ακίνητα – Αύξηση 13,4% κατέγραψαν οι τιμές το 2023, σύμφωνα με την ΤτΕ

timesadmin

Τι αλλάζει στη φορολόγηση των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

timesadmin

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων (Θ.Ε.Α.) του ΕΒΕΑ στο Web Summit 2023

timesadmin

Σ. Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24%

timesadmin

Εξοικονομώ 2023: Εντάσσεται το σύνολο των αιτήσεων – Αυξάνεται ο προϋπολογισμός

timesadmin