ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο ESM ανησυχεί για τις ΔΕΚΟ

-|-

Η μέριμνα που θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση δημοσίων επιχειρήσεων ήταν μια από τις “καινούργιες” παρατηρήσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM κ. Πιέρ Γκραμένια στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr.

“Η Ελλάδα έχει επιδιώξει να εκσυγχρονίσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις και ορισμένες από αυτές τις εταιρείες αναφέρουν τώρα κέρδη για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Οι κρατικές εταιρείες, με καλύτερη διαχείριση μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και αυτό είναι καλό για τον ελληνικό λαό”.

Είναι προφανές ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφέρθηκε κατ’ αρχή στα ΕΛΤΑ που πέρασαν σε κερδοφορία από το 2021, μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού που έχει εκπονήσει και υλοποιεί από το 2021 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ωστόσο, η επισήμανσή του αφορούσε, χωρίς να το λέει σαφώς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τις συγκοινωνιακές εταιρείες του Λεκανοπεδίου (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ) οι οποίες είναι εδώ και πολλά χρόνια σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Ο κ. Γκραμένια μίλησε για καλύτερες υπηρεσίες προς τον λαό, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι η αναδιάρθρωση στις ζημιογόνες ή προβληματικές ΔΕΚΟ θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε μέσα από την καλύτερη λειτουργία τους να βελτιώσουν την οικονομική τους λειτουργία. Με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη 5,9 δισ. ευρώ εγγυημένων δανείων του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ, ο επικεφαλής του ESM αφήνει να εννοηθεί ότι σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εγγυήσεις αυτές του Δημοσίου δεν θα εκπέσουν αφού τότε θα εγγραφούν στο σύνολό τους στο χρέος, σε μια χρονική φάση στην οποία η Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει με ταχείς ρυθμούς το ύψος του ως ποσοστό τους ΑΕΠ και σε δεύτερη φάση ως απόλυτο μέγεθος. 

Το σκηνικό μετά την επενδυτική βαθμίδα 

Με δεδομένο ότι ο ESM είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής του ελληνικού δημοσίου με δάνεια 230 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των δανείων του EFSF), o ESM έχει λόγο να ανησυχεί για οποιοδήποτε στοιχείο του προϋπολογισμού μπορεί να επηρεάσει την πορεία του ελληνικού χρέους.

Ο ESM ενέκρινε σιωπηλά τη μεταβίβαση του 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από την περιουσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) τον Ιούλιο, ώστε η Κυβέρνηση να εκπληρώσει τη σχετική απόφαση της επιστροφής συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβραβεύοντας τις επιδόσεις της οικονομίας. 

Μετά όμως από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ζητώντας μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι τράπεζες και το χρέος 

Εκτός από τις προβληματικές περιοχές των προϋπολογισμών (όπως είναι οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ), από την Αθήνα που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανέφερε ως νέες προκλήσεις την περαιτέρω εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και την ταχύτερη μείωση του χρέους. Μάλιστα δεν συνέδεσε τις δύο αυτές παρεμβάσεις με την τρέχουσα κρίση, αλλά αναφέρθηκε σε αυτές ως δομικά προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία μένουν να επιλυθούν. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ESM περιμένει από εδώ και πέρα, τα περίπου 53 δισ. ευρώ που έχουν τιτλοποιηθεί μέσω του προγράμματος Ηρακλής, να εκκαθαριστούν ώστε πάψουν οριστικά να βαρύνουν την οικονομία. Στην ίδια λογική, μετά τη σταθεροποίηση που θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερες προσδοκίες από τον ESM για την Ελλάδα στην πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους. 

Related posts

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ – Συνεχίστηκε η πτωτική τάση του πληθωρισμού

timesadmin

Τα μπόνους των έξτρα εισφορών στις συντάξεις – Η αδικία με τις επικουρικές

wp-needuser

Κόλπα πολυεθνικών με τις τιμές στην Ελλάδα

protothema.gr

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ρεύμα των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία

timesadmin

Ν. Παπαθανάσης: Από το Ταμείο Ανάκαμψης η αγορά οχημάτων για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

timesadmin

Τετραπλές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους – Πόσο και πώς αυξάνονται επιδόματα ΟΠΕΚΑ, συντάξεις

James Rollner