Γιατί-μπαίνει-λουκέτο-σε-137-στρατόπεδα-–-Ακολουθούν-άλλα-250
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί μπαίνει λουκέτο σε 137 στρατόπεδα – Ακολουθούν άλλα 250

Το θέμα που μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες τη συζήτηση με αφορμή την κατάθεση της Νέας Δομής Δυνάμεων (ΔΔ) από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, είναι το κλείσιμο συνολικά 137 στρατοπέδων και η πρόβλεψη για το κλείσιμο επιπλέον 250. Το enikos.gr αποκωδικοποιεί μέρος του προβλήματος, που οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η είδηση λουκέτου σε στρατόπεδα, δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις HΠΑ, περισσότερα από 800. Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, μέσα στο 2025 αυτό να έχει τελειώσει[…] Κάθε πόλη και στάδιο δεν μπορεί να ισχύσει για τα στρατόπεδα. Θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς ώστε να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός».

Όπως γράφαμε αναλυτικά χθες στο enikos.gr, η μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705, αποφασίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσης τους σε καιρό ειρήνης. Αυτό είναι το τελικό νούμερο που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού προηγουμένως έλεγε για 831 στρατόπεδα και κλείσιμο 138, που σήμαινε ότι θα κατέληγαν 693.

Ωστόσο, έχει σημασία η αναφορά του Νίκου Δένδια ότι ο στόχος ήταν να κλείσουν 387 στρατόπεδα, δηλαδή επιπλέον 250. Ωστόσο όπως είπε, ο λόγος που αποφάσισαν να περιοριστούν στα 137 είναι «γιατί δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250». Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο κι άλλων στρατοπέδων, μένει ωστόσο να φανεί πότε θα πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι ο στόχος είναι τα 137 να κλείσουν μέσα στο 2025. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπολογίζεται ότι σε βάθος δεκαετίας από το κλείσιμο των στρατοπέδων θα εξοικονομηθούν περίπου 1.2 δισ.

Από αυτές τις κινήσεις εκτιμάται ότι θα επέλθει εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών, με κύριο χαρακτηριστικό «την κατάργηση περισσότερων από 30 Σχηματισμούς κι ενοποίηση Σχηματισμών. Επί της ουσίας καταργούνται 6 Τάγματα, με την πρόβλεψη – αν κλείσουν επιπλέον 250 στρατόπεδα – να επέλθει μείωση κατά επιπλέον 10 τάγματα ακόμη.

Η λειψανδρία στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι γεγονός κι αυτό φέρνει αποφάσεις συγχωνεύσεων σχηματισμών και λουκέτων σε στρατόπεδα.

Διότι μπορεί να ακούγεται ότι 830 στρατόπεδα είναι πολλά – ως απόλυτο νούμερο – και «πολλά περισσότερα απ’ όσα έχουν οι ΗΠΑ» για παράδειγμα, όμως η Ελλάδα έχει μία γεωγραφική ιδιαιτερότητα και διαφορετική διάρθρωση των δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν την πολυνησία της Ελλάδας ούτε αντιμετωπίζουν στα σύνορά τους τόσες απειλές όπως η χώρα μας. Η Ελλάδα διαθέτει 247 νησιά εκ των οποίων τα 30 είναι «αβύθιστα αεροπλανοφόρα», όπως έχει λεχθεί χαρακτηριστικά. Άρα, είναι υποχρεωμένη εκ των γεγονότων να έχει, μόνο στα νησιά, αντίστοιχο αριθμό στρατοπέδων και φυλακίων.

Επιπλέον, δεν είναι ίδιες οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να υπάρξουν κοινά στρατόπεδα. Συνεπώς, η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί για παράδειγμα τη Σμηναρχία για readiness στην Σκύρο και παράλληλα ο Στρατός Ξηράς διατηρεί ξεχωριστό στρατόπεδο για τις ανάγκες του στο ίδιο νησί.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τις ΗΠΑ, εκεί οι Ένοπλες Δυνάμεις όντως έχουν λιγότερα στρατόπεδα, ωστόσο η διάρθρωση περιλαμβάνει ακόμη ένα Σώμα, την Εθνοφρουρά, η οποία έχει ξεχωριστή και πολύ δυναμική παρουσία. Μόνο ο αμερικανικός Στρατός έχει περίπου 500 βάσεις στις ΗΠΑ αλλά και 128 βάσεις σε συνολικά 70 χώρες του εξωτερικού. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα 9 αεροπλανοφόρα, που μετρούν 50.000 άτομα, δηλαδή το 60% των ανδρών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πριν από 20 χρόνια, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν 110.000 μόνιμοι, με τον αριθμό των στρατευσίμων που έκαναν τη θητεία τους να ανεβάζει κατά περίπου 30.000 ετησίως τον συνολικό αριθμό.

Μέχρι το 2028, μόνο από τον θεσμό των ΕΜΘ, θα αποστρατευτούν περί τις 8.000 στελέχη που συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας. Αν υπολογίσουμε και τις υπόλοιπες αποστρατείες – παραιτήσεις των υπόλοιπων θεσμών θα μιλάμε για πάνω από 12.000 στελέχη.

Δηλαδή, οι προσλήψεις των 16.000 ΕΠΟΠ που πέτυχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εγκρίνει η κυβέρνηση επί ημερών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, θα εξανεμιστούν ως τις αρχές του 2026.

Συνεπώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις κι εκεί πρέπει να πέσει το μεγαλύτερο βάρος από την πολιτεία, είναι να υπάρξει αφενός μέριμνα για τα στελέχη που ήδη υπηρετούν ώστε να μην ακολουθήσουν το γενικότερο κύμα φυγής κι αφετέρου να δοθούν τέτοια κίνητρα ώστε να γίνουν οι ΕΔ ελκυστικές για τους νέους.

Αύριο, στο enikos.gr, θα ακολουθήσει αφιέρωμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των ΕΔ, που τους οδηγούν στην πόρτα της εξόδου και τις συνεπάγεται αυτό για το αξιόμαχο των Μονάδων.

Related posts

Μάριος Θεμιστοκλέους: Απαντά μέσω του TikTok σε ερωτήσεις για το σύστημα Υγείας – ΒΙΝΤΕΟ

protothema.gr

Γεραπετρίτης: Προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

timesadmin

Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ: «Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να μεταφέρουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες όπως μεταφέρουν το σαρκίο τους»

protothema.gr

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων – Ο on camera διάλογός τους

timesadmin

Μπελέρης στον ΑΝΤ1: «Θα αντιμετωπίσω το υπόλοιπο της ποινής μου όσο και αν είναι αυτό» – ΒΙΝΤΕΟ

timesadmin

Μητσοτάκης: Έκλεισε τη συζήτηση για ευρωπαϊκό αξίωμα – Το έργο μας θα κριθεί στις εκλογές του 2027

timesadmin