Γιατί-καταργούνται-οι-παραδοσιακοί-προβολείς-ομίχλης
AYTOKINHTO

Γιατί καταργούνται οι παραδοσιακοί προβολείς ομίχλης

Γιατί καταργούνται οι παραδοσιακοί προβολείς ομίχλης

Η βελτίωση της τεχνολογίας που ξεκίνησε με την είσοδο των φώτων LED και συνεχίζεται με τους προβολείς laser, καθιστά άχρηστους τους προβολείς ομίχλης όπως τους ξέραμε.

Top Gear TEAM

led headlights

Στο παρελθόν, οι προβολείς ομίχλης εισήχθησαν ως λύση για την αντιμετώπιση των περιορισμών των λαμπτήρων αλογόνου που χρησιμοποιούνταν συνήθως στους προβολείς των οχημάτων.

Οι λαμπτήρες αλογόνου δεν διαθέτουν συγκεντρωμένη δέσμη φωτός, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη επαρκούς ορατότητας σε συνθήκες ομίχλης.

Οι προβολείς ομίχλης, από την άλλη πλευρά, εκπέμπουν φως με χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερα μήκη κύματος που διαθλώνται λιγότερο σε υγρές συνθήκες όπως βροχή ή ομίχλη, βελτιώνοντας σημαντικά την ορατότητα.

fog headlights

Οι προβολείς ομίχλης είναι επίσης εξοπλισμένοι με κυρτούς φακούς που απλώνουν φως σε μια ευρύτερη περιοχή, φωτίζοντας το κάτω τμήμα του δρόμου που είναι εκτός της εμβέλειας των κύριων προβολέων. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την ορατότητα, αλλά βοηθά επίσης στον εντοπισμό των λωρίδων.

Εξάπλωση των προβολέων MFR

Αυτά ίσχυαν στο παρελθόν. Σήμερα, πολλά αυτοκίνητα δεν διαθέτουν καθόλου προβολείς ομίχλης και αρκετά από αυτά εφοδιάζονται με προβολείς Multi-Face Reflector (MFR), γνωστοί και ως πολύπλευροι ανακλαστήρες ή MR.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις, μαζί με την εμφάνιση των φώτων LED, καθιστούν πλέον δυνατή την ενίσχυση της φωτεινότητας των λαμπτήρων, επιτυγχάνοντας παράλληλα ακριβέστερη δέσμη φωτός με πολύ λιγότερη ισχύ, ακόμη και με την απουσία των παραδοσιακών προβολέων ομίχλης.

Τα LED άλλαξαν το παιχνίδι

Τα LED εκπέμπουν μικρότερο μήκος κύματος και παράγουν ένα σχεδόν λευκό φως, επιτυγχάνοντας έτσι επαρκή ορατότητα προς τα εμπρός και γρήγορη απόκριση. Με άλλα λόγια, οι δέσμες LED από μόνες τους επαρκούν για την παροχή εξαιρετικής απόδοσης ορατότητας σε συνθήκες παντός καιρού, εξαλείφοντας την ανάγκη ύπαρξης παραδοσιακών προβολέων ομίχλης.

Με ποσοστό ενεργειακής απόδοσης σχεδόν 20 φορές υψηλότερο από τους λαμπτήρες αλογόνου, τα φώτα LED επεκτείνουν γρήγορα το εύρος εφαρμογής τους, καθιστώντας όλο και πιο σπάνια την ύπαρξη προβολέων ομίχλης στα σύγχρονα μοντέλα.

Φωτισμός επόμενου επιπέδου

Η εξάλειψη των προβολέων ομίχλης έχει προκαλέσει ισχυρούς μετασχηματισμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, φέρνοντας επανάσταση στον σχεδιασμό, την αποδοτικότητα και τη λειτουργικότητα. Αφαιρώντας τους προβολείς ομίχλης, τα οχήματα παρουσίασαν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και βάρος, οδηγώντας σε βελτιωμένες επιδόσεις.

led headlights

Η εξάλειψη των προβολέων ομίχλης είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη ευελιξία στον σχεδιασμό του μπροστινού τμήματος των αυτοκινήτων, επιτρέποντας την ενσωμάτωση λειτουργικών στοιχείων όπως οι αεροκουρτίνες για βελτιωμένη αεροδυναμική.

Η τεχνολογία προβολέων εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με σημαντικές εξελίξεις στην απόδοση φωτισμού, με μικρότερου μεγέθους μονάδες λαμπτήρων και ενσωμάτωση με ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες. Υπάρχει ιδιαίτερα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα δυναμικής αλλαγής του μοτίβου φωτισμού σε πραγματικό χρόνο, που καθίσταται δυνατή με τον έλεγχο μεμονωμένων μονάδων πολλών LED.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τεχνολογίας αιχμής, είναι το Intelligent Front-Lighting System (IFS) που βρίσκεται σε αρκετά μοντέλα. Αυτή η τεχνολογία μεγιστοποιεί την απόδοση των λαμπτήρων σε περιοχές χαμηλού φωτισμού όπου η ορατότητα είναι ζωτικής σημασίας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την επίδραση στην ορατότητα άλλων οχημάτων.

Το IFS, το οποίο χρησιμοποιεί πληροφορίες που συλλέγονται από κάμερες, έχει μεγάλες δυνατότητες για ακόμα καλύτερη απόδοση καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία φωτισμού. Η εισαγωγή των προβολέων Micro Lens Array (MLA) αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη από αυτή την άποψη. Με την ενσωμάτωση προβολέων MLA, το IFS μπορεί να προσφέρει βελτιωμένη απόδοση φωτισμού από μια ακόμη πιο λεπτή δέσμη φωτός.

Related posts

Αυτό ήταν το πρώτο πωλήσεις αυτoκίνητο στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

timesadmin

Iταλική κυβέρνηση εναντίον Fiat: Το έξυπνο video-απάντηση της φίρμας

James Rollner

Mercedes: Αυτά είναι τα δύο νέα μοντέλα που θα παρουσιάσει στην Κίνα

wp-needuser

Πώς θα κάνεις το παλιό σου αυτοκίνητο σαν καινούργιο μόνο με 50 ευρώ

protothema.gr

Video: Είδαμε από κοντά τα Rivian R2, R3 και R3X

protothema.gr

Επιστρέφει θρυλικός κατασκευαστής αμαξωμάτων μετά από 70 χρόνια (εικόνες)

timesadmin