ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν απειλείται το πρωτογενές πλεόνασμα από τις καταστροφές

-|-

Παρά το φαινόμενα, ο λογαριασμός για τους δημοσιονομικούς στόχους “βγαίνει”, ακόμη κι αν το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές και τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Η ανάγκη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, είναι περισσότερο μια λογιστική τακτοποίηση και όχι απαραίτητα μια ένδειξη απόκλισης από τους στόχους.

Θα γίνει, όπως γίνεται σε κάθε ανάλογη περίπτωση, επειδή οι δαπάνες που θα γίνουν υπερβαίνουν τις ήδη εγγεγραμμένες δαπάνες του προϋπολογισμού. Όμως οι πρόσθετες δαπάνες θα καλυφθούν και από κοινοτικούς πόρους οι οποίοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι για το 2023. Από το Στρασβούργο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε για την ευέλικτη εκταμίευση 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, που κανονικά θα χάνονταν για την Ελλάδα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται αδιάθετα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης 2014-2020 που μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή ευνοϊκών δανείων στους αγρότες που υπέστησαν καταστροφές τους τελευταίους. Η δαπάνη αυτή δεν ήταν εγγεγραμμένη από την αρχή του χρόνου και θα πρέπει να αποτυπωθεί λογιστικά για το 2023, μαζί με τους εθνικούς πόρους που θα προστεθούν.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα αποτελούσε ένδειξη απόκλισης αν καλυπτόταν με δανεισμό, αν δηλαδή δεν υπήρχαν δημόσια έσοδα για τις καλύψουν. Ο προϋπολογισμός είχε “καθαρή” υπέρβαση 870 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Η υπέρβαση αυτή θα μεγαλώσει σημαντικά με τα στοιχεία του Αυγούστου.

Τούτο, διότι τον προηγούμενο μήνα, κατατέθηκαν περίπου 850.000 δηλώσεις, οι υπόχρεοι των οποίων πλήρωσαν διπλή πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνεπώς, πριν μιλήσουμε για απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει, εκτός από τις δαπάνες που θα απαιτήσουν οι τεράστιες φυσικές καταστροφές, να γνωρίζουμε και την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Οι πρόσθετες εγγυήσεις

Μια ακόμη εγγύηση για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα είναι το γεγονός ότι, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα που ίσχυαν τον Απρίλιο, η πρόβλεψη ήταν ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το ΥΠΕΘΟ επέμενε ότι επίσημος στόχος θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος επιτυγχάνεται ακόμη αν έχει λιγότερα έσοδα (ή περισσότερες δαπάνες όπως τώρα) ύψους 880 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτό το όριο, θα πρέπει ο δημοσιονομικός στόχος να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

“Περικοπές” στα μέτρα στήριξης

Επειδή όμως ακόμη το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών αποτελεί εκτίμηση, το ΥΠΕΘΟ προχωρά στην αναθεώρηση του για τα μέτρα στήριξης, τα οποία κανονικά θα εξαγγέλλονταν από τη ΔΕΘ. Με το νέο σχεδιασμό η παράταση του market pass για τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου έχει αποκλειστεί.

Έχει αποκλειστεί επίσης ένα εφάπαξ επίδομα που εξετάζονταν να δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια άνεργους.

Η επιδότηση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα ακολουθήσει το “ολλανδικό μοντέλο” θα καλύπτει τις αυξήσεις για οικονομικά ευάλωτους με μικρές καταναλώσεις, αλλά θα μηδενιστεί για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.

Προς εφαρμογή παραμένουν:

-Το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση, το οποίο όμως θα δοθεί μάλλον τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως αναμενόταν

– Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%

-Η παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, σχολές χορού και γυμναστήρια.

– Η καταβολή “ενισχυμένου” επιδόματος θέρμανσης στα επίπεδα εκείνου που δόθηκε για το χειμώνα 2022-2023.

Related posts

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται τον Μάιο

James Rollner

Απλήρωτοι φόροι 5 δισ. στο 10μηνο

timesadmin

Έξι προσφορές για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

timesadmin

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Υouth Pass

timesadmin

Νέα άνοδος στη χονδρική τιμή του ρεύματος

timesadmin

4η ακριβότερη πανευρωπαϊκά η χονδρική του ρεύματος στην Ελλάδα

timesadmin