ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αλλάζει η τάση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

-|- 

Με την προϋπόθεση ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα έχουν κάποια απροσδόκητη ανοδική πορεία, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει όλες τις προοπτική να μειωθεί φέτος κοντά στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου, από 7% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2023.

Είναι σαφές ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μειώθηκε το 2023 στο 7% του ΑΕΠ, από 9,7% του ΑΕΠ που έφτασε το 2022, λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και της καλύτερης του αναμενόμενου πορείας του τουρισμού. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει και φέτος ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς η συμμετοχή των - στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα δεν ξεπερνά το 26%. Συνεπώς, κάθε μεταβολή των διεθνών τιμών έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών βασίζονται κατ’ αρχάς στην επιτάχυνσης της υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 και της αναμενόμενης εκταμίευσης δύο δόσεων συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Οι πόροι αυτοί, εκτός από την προφανή χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, θα βελτιώσουν τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, τα οποία ως γνωστό αποτελούν στοιχείο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Επενδύσεις και τουρισμός 

Επιπλέον, οι μεταβιβάσεις κεφαλαιακού χαρακτήρα, θα μειώσουν τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας, καθώς καταγράφονται στο ισοζύγιο κεφαλαίων.

Το ισοζύγιο των υπηρεσιών θα έχει επίσης μεγαλύτερο πλεόνασμα αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν καλύτερη πορεία για τον τουρισμό και, επαγωγικά, τις μεταφορές. Επιπλέον, μείωση στο ισοζύγιο τρεχουσών θα έχουμε και από την αύξηση των επενδύσεων.

Πέρα από αυτές που υλοποιούνται με κοινοτικούς πόρους, οι επενδύσεις ξεπέρασαν πέρσι για πρώτη φορά μετά από χρόνια τις αποσβέσεις και αφήνουν μεγαλύτερο θετικό αποτύπωμα στην οικονομία. Σε όρους προϋπολογισμού, οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 37 δισ. ευρώ, από 32 δισ. ευρώ που ήταν το 2023. 

Το ισοζύγιο αγαθών

Από την άλλη, το, το ισοζύγιο αγαθών δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αφού η ανάκαμψη των εγχώριων επενδύσεων, οι οποίες θα ενισχυθούν και από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα οδηγήσει στην αύξηση των εισαγωγών επενδυτικών αγαθών, λόγω της χαμηλής παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Με άλλα λόγια, όσο θα συνεχίζεται η επενδυτική άνοδος και πριν η Ελλάδα αποκαταστήσει μέρος από την παραγωγική της βάση, το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αγαθών θα είναι υψηλό. 

Επίσης, το ισοζύγιο των καυσίμων, ακόμη και αν δεν έχουμε κάποια απρόβλεπτη αρνητική εξέλιξη, δεν αναμένεται να έχει μεγάλη περαιτέρω μείωση, καθώς πλέον η τιμή του φυσικού αερίου έχει επανέλθει αρκετά κοντά στις τιμές που είχε στις αρχές του 2021, ενώ η τιμή του πετρελαίου αναμένεται ότι θα πιέζεται κατά περιόδους, αφού η κρίση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Related posts

Πώς και πού ταξιδεύουν οι Έλληνες, πού μένουν, πόσοι προτιμούν τα Airbnb

James Rollner

Απλήρωτους φόρους 1,736 δισ. ευρώ άφησαν οι φορολογούμενοι στο α’ δίμηνο του έτους

James Rollner

Eurostat: Το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας ήταν κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ

timesadmin

Συνάντηση κορυφής την επόμενη Τρίτη για το καλώδιο της Κύπρου

protothema.gr

ΟΕΕ: Τεχνητή νοημοσύνη και ελληνική οικονομία στο 5ο Διεθνές Συνέδριο

protothema.gr

Scope Ratings: Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία – Αναβάθμιση σε ΒΒΒ-, σταθερό το outlook

timesadmin