Sunday, August 24, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Γιάννης Μακραδάκης: Gastro cinema… ο Παράδεισος

Είναι λίγο να γίνεσαι ξαφνικά μέρος ενός σκηνικού που σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόσουν ότι βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας; Και είναι λίγο σε αυτή την απίστευτη ταράτσα που σε ταξιδεύει σαν τραγούδι της Αρλέτας σε μακρινές ήσυχες θάλασσες, σβήνοντας την κάψα του αστικού μπετόν, να μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια από τις πιο γνωστές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου ενώ παράλληλα πίνεις κοκτέιλ και απολαμβάνεις προσεγμένα πιάτα μιας νέας προσιτής γαστρονομίας; Oχι, δεν είναι λίγο. Είναι μοναδικό. Ο γνωστός σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης, εμπνευστής αυτής της ιδέας, στεγάζει φέτος το gastro cinema του στο εμβληματικό νεοκλασικό της οδού Κάνιγγος 15 και μοιράζεται μαζί μας σκηνές μιας γευστικής επιτυχίας μεγάλου μήκους.

Γιάννης Μακραδάκης: Gastro cinema... ο Παράδεισος

GALA: Πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα του Stellar Gastro Cinema και τι σας ενέπνευσε να συνδυάσετε τον κινηματογράφο με τη γαστρονομία;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΔΑΚΗΣ: Η σύλληψη της ιδέας έγινε με τον επαναπατρισμό μου στην Ελλάδα το 2015, εν μέσω capital controls, στο θερινό σινεμά της Αντιπάρου. Ωστόσο, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που ήδη είχα αναλάβει τότε, αλλά και η επιθυμία μου το πρότζεκτ να είναι καθ’ όλα άψογο καθυστέρησαν την υλοποίησή του μέχρι το τέλος του 2019. Στα μισά, βέβαια, ήρθε η καραντίνα και έτσι αναγκαστήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε την ιδέα στον πρώτο μας χώρο, το εμβληματικό κτίριο Τ16 πίσω από το Μουσείο Μπενάκη.

G.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για την υλοποίηση του concept;
Γ.Μ.: Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το φαινόμενο «ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες» λόγω κορωνοϊού. Και όσο κι αν φαίνεται πλέον μακρινό, τότε μας απασχολούσε πολύ η ανταπόκριση του κόσμου. Είχαμε αγωνία αν θα αρέσει η ιδέα μας τόσο ώστε να έρθουν παρά τη φοβία που επικρατούσε για έναν χώρο μαζικής συνάθροισης.

Γιάννης Μακραδάκης: Gastro cinema... ο Παράδεισος

G.: Σε ποιους απευθύνεται το Stellar; Είναι για σινεφίλ, για foodies ή και για τους δύο;
Γ.Μ.: Το κοινό είναι ετερόκλητο. Εχουμε συζητήσει με καλεσμένους που ήρθαν για την ταινία και δεν είχαν διαβάσει το μενού και με άλλους στους οποίους ίσχυε το ανάποδο. Στο κοινό μας αρέσουν σίγουρα η ποιότητα και η πολυμορφικότητα στις εξόδους του. Θέλει να απολαύσει την εμπειρία της ταράτσας και του μενού που του ετοιμάσαμε.

G.: Πώς γίνεται η επιλογή των ταινιών και πώς «συνομιλούν» με το μενού της κάθε βραδιάς;
Γ.Μ.: Η αρχική επιλογή των ταινιών γίνεται από τον φίλο μας τον Γιώργο, της Make A Film. Υστερα έρχεται και η δική μας συμβολή στην τελική επιλογή, ενώ όσον αφορά την επιλογή του μενού, προτιμάμε να ζήσουμε την πρόκληση: να διαβάσουμε την ιστορία, να δούμε βήμα-βήμα την ταινία, να υπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους και αφού εμπνευστούμε καμιά ντουζίνα πιάτα να πούμε «δεν μας αρέσει τίποτα, πάμε από την αρχή!». Ολο αυτό μπορεί να κρατήσει και δύο ημέρες, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα στο οποίο θα ποντάρουμε πως θα αρέσει στους καλεσμένους μας όσο αρέσει και σε εμάς.

G.: Ποιο ήταν το πιο ιδιαίτερο μενού που έχετε δημιουργήσει εμπνευσμένος από κάποια ταινία και γιατί;
Γ.Μ.: Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο. Το μενού του «Bohemian Rhapsody» σίγουρα μου πήρε τον περισσότερο χρόνο. Η ιστορία του πρωταγωνιστή, η καταγωγή του, αλλά και η δική μου θητεία σε ινδικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη ήταν μερικά από τα βασικά στοιχεία που έκαναν την επιλογή αρκετά πολύπλοκη. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαίωσε.

Γιάννης Μακραδάκης: Gastro cinema... ο Παράδεισος

«Ωραία πρόκληση θα ήταν η ταινία “Ο καλύτερός μου φίλος” του Λάνθιμου. Θα ήθελα να φτιάξω ένα ελληνικό μενού με σουρεαλιστικά στοιχεία»

G.: Πώς διαμορφώνεται η εμπειρία για τον επισκέπτη από την είσοδό του στον χώρο έως την τελευταία μπουκιά;
Γ.Μ.: Πιστεύουμε ότι ο επισκέπτης απολαμβάνει ξεκούραστα, χωρίς άγχος, την εμπειρία. Επιλέγει από πριν τις θέσεις του διαδικτυακά, τον υποδεχόμαστε φιλόξενα, τον ενημερώνουμε στην πόρτα για το τι θα ακολουθήσει και προσπαθούμε να του λύσουμε όποια πιθανή απορία μπορεί να έχει, ενώ του ζητάμε να μας ενημερώσει για κάποια διατροφική ιδιαιτερότητα. Κάθονται ανά δύο ή τρεις με τραπεζάκι που έχει όλα τα απαραίτητα, έως και QR code με τα κοκτέιλ και τα αναψυκτικά. Τους σερβίρουμε με απόλυτη διακριτικότητα κατά τη διάρκεια της ταινίας προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και τη σταδιακή αυξομείωση του φωτισμού πριν και μετά το διάλειμμα.

G.: Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει επισκεφτεί ακόμα το Stellar Gastro Cinema;
Γ.Μ.: Θα του λέγαμε πως έχουμε στρώσει τραπέζι κάτω από τ’ αστρα και η ταινία είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

G.: Αν μπορούσατε να επιλέξετε έναν σκηνοθέτη για να δημιουργήσετε μαζί μια θεματική βραδιά, ποιος θα ήταν;
Γ.Μ.: Αυτή κι αν είναι δύσκολη ερώτηση! Πώς να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες προσωπικότητες;

Με κύρια έγνοια τη ροή του μενού και τις ανατροπές, θα διαλέγαμε μάλλον τον Ταραντίνο από τους εν ζωή και από τους εκλιπόντες, με μεγάλο θαυμασμό για το έργο του και το πολύμορφο ταλέντο του, τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Γιάννης Μακραδάκης: Gastro cinema... ο Παράδεισος

G.: To μενού για μια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου τι θα περιελάμβανε και ποια ταινία του θα επιλέγατε;
Γ.Μ.: Θα άφηνα τον ίδιο τον δημιουργό να επιλέξει, αλλά από μέσα μου θα ευχόμουν να είναι «Ο καλύτερός μου φίλος» για τα σουρεάλ στοιχεία της, αλλά και για την πρόκληση δημιουργίας ενός ελληνικού μενού με σουρεαλιστικά στοιχεία.

G.: Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Stellar;
Γ.Μ.: Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εχουμε μάτια και αφτιά ανοιχτά για οτιδήποτε μας κάνει καλύτερους και πιο επιδραστικούς στο κοινό. Αυτό που παραμένει ανεκπλήρωτος στόχος, πέρα από τη μεταφορά του project σε «μεγαλύτερα σαλόνια», είναι η πραγματοποίηση της ιδέας του Stellar for Kids. Για την ώρα, έχουμε κάνει μόνο λίγες βραδιές. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση του αυριανού επισκέπτη στα εστιατόρια μιας πιο εξελιγμένης αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής ◆

info

Stellar Gastro Cinema: Κάνιγγος 15 (ταράτσα κτιρίου ΣΒΙΕ), τηλ.: 6955004900

Popular Articles