Γιάννης-Κεφαλογιάννης-στον-realfm-97,8:-Είμαστε-προετοιμασμένοι-ως-χώρα-να-δούμε-το-επόμενο-διάστημα-αυξημένες-ροές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Κεφαλογιάννης στον Realfm 97,8: Είμαστε προετοιμασμένοι ως χώρα να δούμε το επόμενο διάστημα αυξημένες ροές

Για τα πολεμικά μέτωπα στην Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις στρατιωτικές σχολές και τις αλλαγές στην στρατιωτική θητεία μίλησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από τη συχνότητα του Realfm 97,8.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο, με καμία πλευρά στον συγκεκριμένο πόλεμο. Από εκεί και πέρα στη βάση των διεθνών συνθηκών που έχουν οι συμμαχικές χώρες είναι προφανές ότι κάποιες δομές μπορεί και να χρησιμοποιηθούν από άλλες συμμαχικές χώρες όχι πάντως από ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Επιπλέον ανέφερε την εκτίμηση του για τις εξελίξεις στην περιοχή. «Θα είναι μία διαδικασία που δεν θα τελειώσει σύντομα διότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει ένα τακτικό πλεονέκτημα δεδομένης της εξουδετέρωσης μίας σειράς ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ όσο και της Χαμάς και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το πλεονέκτημα θα θέλει να το επεκτείνει και στο πεδίο ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας για το κράτος του», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Προφανώς μία επέκταση των επιχειρήσεων στον Λίβανο μπορεί να δημιουργήσει μία αυξημένη τάση όσον αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Επομένως εμείς είμαστε προετοιμασμένοι ως χώρα να δούμε το επόμενο διάστημα αυξημένες ροές. Δεν το έχουμε δει αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και το εάν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι «νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι έχουμε δημιουργήσει ένα καλό κανάλι επικοινωνίας με την γειτονική χώρα, την Τουρκία το οποίο δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

«Η Τουρκία έχει πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή. Έχει διαλέξει πλευρά στην συγκεκριμένη διένεξη και είναι κάτι το οποίο αφορά τον πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία. Εμάς συνεχίζεται κανονικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος», υπογράμμισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Επιπλέον διευκρίνισε ότι η φρεγάτα «Κουντουριώτης», που βρίσκεται στην περιοχή συμμετέχει σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει καμία εμπλοκή και «είναι σε μία διαδικασία επιτήρησης».

Για την αλλαγή στην στρατιωτική θητεία ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «είναι μία υποενότητα της ατζέντας (..) Πρέπει να δούμε τον ανθρώπινο παράγοντα είτε αφορά τα μόνιμα στελέχη είτε τους νέους οι οποίοι υπηρετούν την θητεία τους. Όσον αφορά τις αλλαγές τις οποίες επεξεργαζόμαστε και θα τις παρουσιάσουμε πολύ σύντομα και σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή είναι πρώτον να υπάρχει μεγαλύτερη βαρύτητα στο κομμάτι της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Όσοι έχουν υπηρετήσει την θητεία τους ξέρουν πολύ καλά ότι κάνουν την βασική τους θητεία, κάνουν μία βολή και μετά από 9 – 12 μήνες απολύονται χωρίς πρακτικά να έχουν μια εξάσκηση πάνω στο αντικείμενο δυστυχώς. Αυτό αλλάζει».

Και συνέχισε: «Επιπλέον προσθέτουμε και μία εξειδίκευση όσον αφορά κάποιες ειδικότητες οι οποίες τελειώνοντας την εκπαίδευση θα μπορούν να είναι πιστοποιημένες στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Πρακτικές ειδικότητες και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε επαφή με διάφορες εργοδοτικές ενώσεις προκειμένου αυτές οι πιστοποιήσεις να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα χρήσιμο χαρτί για τον νέο ο οποίος δεν είχε την δυνατότητα ή δεν θα έχει την δυνατότητα να σπουδάσει κάτι άλλο».

«Όσον αφορά τις γυναίκες γιατί έχουμε αρκετό ενδιαφέρον στο κομμάτι αυτό. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία εξετάζουμε σε ποιους τομείς εθελοντικά θα μπορούν και οι γυναίκες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κυρίως γυναίκες οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το επιστημονικό τους υπόβαθρο σε σημαντικές ειδικότητες του στρατού», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Για το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Realnews που αναφέρεται στην προσπάθεια της χώρα μας να δημιουργήσει έναν «Σιδερένιο Θόλο» αεράμυνας στο εγγύς μέλλον και σημειώνει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «υπάρχει μία άσκηση που κάνουμε τους τελευταίους μήνες που αφορά τις ανάγκες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την επόμενη 15ετία σχεδόν και μία βασική προτεραιότητα- μπορώ να σας πω και η βασικότερη- είναι το πώς θα θωρακίσουμε το Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα παίρνοντας βεβαίως και τα μαθήματα από τις διάφορες συγκρούσεις που έχουμε στην περιοχή. Δηλαδή από την Ουκρανία, παλαιότερα στον Καύκασο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, ό,τι βλέπουμε και στην Μέση Ανατολή. Το πλαίσιο αυτό – επειδή διάβασα το ρεπορτάζ και μπορώ να πω ότι είναι και αρκετά έγκυρο όπως πάντα- πραγματικά επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε απρόσβλητο το Αιγαίο από οποιαδήποτε απειλή είτε από αέρος είτε από θαλάσσης».

«Και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα πράγματι θα γίνει μία πλήρης παρουσίαση τουπώς θα συνίσταται αυτός ο -σε εισαγωγικά- Θόλος έτσι ώστε να είναι πραγματικά αδιαπέραστο το Αιγαίο», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σε ερώτηση αν η χώρα μας θα έχει βοήθεια από την Ε.Ε. στα εξοπλιστικά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε: «Προφανώς θα εκμεταλλευθούμε την συγκυρία, με την καλή έννοια γιατί δυστυχώς οι δικές μας δυνατότητες βάσει προϋπολογισμών είναι πεπερασμένες. Δεν μπορούμε να υπερβούμε βάσει δημοσιονομικών συνθηκών ένα συγκεκριμένο ταβάνι. Άρα θα πρέπει να αντλήσουμε μία σειρά από πόρους που θα προέλθουν από την Ευρώπη και είμαι βέβαιος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακουστούν και παρά πολλά καλά νέα από τις Βρυξέλλες».

Τέλος για τις στρατιωτικές σχολές ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «επειδή μας προβλημάτισε παρά πολύ – έως σοκαριστικά πολύ- το γεγονός ότι σε σχολές, όπως είναι η Ικάρων, όπως είναι η Ευελπίδων σχολές οι οποίες ήταν παρά πολύ ψηλά στις βάσεις τα προηγούμενα χρόνια είδαμε φέτος πρώτον να πέφτουν πολύ οι βάσεις και σε κάποιες από αυτές να δημιουργούνται και κενά επεξεργαζόμαστε μία σειρά από δέσμη μέτρων για να τις κάνουμε πιο ελκυστικές και αυτό το πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί και από τους υπουργούς την Πέμπτη».

Ακούστε το ηχητικό:https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2024/10/09-10-2024_Giannhs_Kefalogiannhs_-_Xatzhnikolaoy_id93298.mp3

Related posts

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Πρώτος ο Ανδρουλάκης με 29,71% – Δεύτερος ο Δούκας με 21,38%, τρίτος ο Γερουλάνος με 21,15%

timesadmin

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας στον β’ γύρο – Το θρίλερ με τη δεύτερη θέση και τα μηνύματα για την επόμενη μέρα

James Rollner

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια από Νότο σε Βορρά

wp-needuser

Στα εγκαίνια του Ε65 την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

wp-needuser

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Συνεργασία στο μεταναστευτικό και νέο ραντεβού τον Ιανουάριο – Τι είπαν για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

wp-needuser

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης με το μισό υπουργικό ενόψει ΔΕΘ

timesadmin