Γεωργιάδης-στον-realfm-97,8:-Χτίζουμε-το-νέο-ΕΣΥ-–-Είμαι-περήφανος-που-είμαι-υπουργός-αυτή-την-περίοδο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης στον Realfm 97,8: Χτίζουμε το νέο ΕΣΥ – Είμαι περήφανος που είμαι υπουργός αυτή την περίοδο

Για την κατάσταση του ΕΣΥ, τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, τις εφημερίες, τις δημοσκοπήσεις και την κατάσταση στην αντιπολίτευση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από τη συχνότητα του Realfm 97,8.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην σημερινή επίσκεψη του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. «Είναι η καλύτερη επίσκεψη που έχουμε κάνει με τον κύριο πρωθυπουργό σε νοσοκομείο κυρίως διότι όπως είδατε και στα πλάνα δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από κανέναν. Όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι γονείς των παιδιών που ήταν εκεί δήλωσαν ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι με την πρόοδο του νοσοκομείου και αυτό είναι πολύ τιμητικό για εμένα και τους συνεργάτες μου», είπε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση για τα κενά στο προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία ανέφερε ότι «στο μεν ιατρικό προσωπικό οι προκηρύξεις που κάναμε- θυμάστε και τις σχετικές φασαρίες- έχουν πάει καλά και έχουμε καλύψει σε μεγάλο βαθμό τα κενά. Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα εκεί που έχουν παραιτηθεί δύο ακτινολόγοι αλλά τους προκηρύσσουμε και αυτούς τώρα. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει πραγματικά έλλειμμα προσωπικού με την επιτάχυνση που κάναμε στους νόμους του ΑΣΕΠ που πλέον μπορούν να καλυφθούν οι θέσεις πολύ πιο γρήγορα πιστεύω ότι μόνιμο και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα φτάσει περίπου τα 100 άτομα στο Αγία Σοφία. Αν αυτό επιτευχθεί που είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας τότε θα είναι μία χαρά και σε επίπεδο προσωπικού».

Για την ανακοίνωση των γιατρών του νοσοκομείου Δράμας που δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν εξαιτίας της υποστελέχωσης ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «πιστεύω ότι δεν θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους για ομαδική παραίτηση».

«Εμείς δεσμευτήκαμε το καλοκαίρι να ψηφίσουμε το νέο νόμο για τα κίνητρα στις άγονες περιοχές. Το κάναμε. Να εκδώσουμε την σχετική ΚΥΑ. Την βγάλαμε. Να κάνουμε το νοσοκομείο Δράμας άγονο και να κάνουμε προκηρύξεις με τα νέα κίνητρα. Οι προκηρύξεις βγαίνουν ήδη αύριο. Άρα πιστεύουμε ότι με τα νέα πολύ σοβαρά οικονομικά κίνητρα που έχουμε θέσει θα καλύψουμε και το κενό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Και συνέχισε: «Το έλλειμμα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Ε.Ε. είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των δημοσίων συστημάτων υγείας και στις 27 χώρες. Προφανώς δεν μπορεί να εξαιρείται από αυτή την κρίση η Ελλάδα».

Επιπλέον ρωτήθηκε αν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί έχουν φέρει αποτέλεσμα στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. «Έχουν φέρει αποτέλεσμα (σ.σ. τα μέτρα) γιατί σχεδόν έχουν μηδενιστεί πια οι παραιτήσεις. Δεν έχουμε πια καθόλου παραιτήσεις. (…) Αυτό έχει ανακοπεί ως φαινόμενο. Έχουμε ήδη αρκετές συμμετοχές γιατρών που θέλουν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Θα κάνω και μία αλλαγή στον νόμο να μπορούν να γυρίσουν νωρίτερα από τα τρία χρόνια γιατί υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Η μεταρρύθμιση και είχε μεγάλη αποδοχή -πάνω από το 20% των ιατρών έχει δηλώσει συμμετοχή στην μεταρρύθμιση- αλλά και έχει αποτέλεσμα», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία υπογράμμισε ότι «ο μέσος χρόνος αναμονής σε χειρουργεία άνω των τεσσάρων μηνών έχει μειωθεί. Έχει μειωθεί κατά μερικές χιλιάδες άτομα. Δηλαδή αν σκεφτείτε ότι τώρα τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή έχουν γίνει 7.000 και ταυτόχρονα έχουμε κάνει πολύ περισσότερα τακτικά πρωινά χειρουργεία έχουμε μειώσει την λίστα κατά μερικές χιλιάδες».

«Η μεγάλη, όμως, επανάσταση θα γίνει όταν γίνουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Υπολογίζουμε μέσα Νοεμβρίου να έχουν τελειώσει τα πάντα και να μπορούν να ξεκινήσουν», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

«Ανακαινίζουμε τα 93 από τα 128 νοσοκομεία και τα 158 από τα 360 κέντρα υγείας. Μιλάμε για ολοκληρωτική ανακαίνιση. Γίνονται καινούργια τα νοσοκομεία. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ από την ίδρυση του ΕΣΥ γιατί ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσα χρήματα στην διάθεση μας. Μιλάμε για μισό δισεκατομμύριο ευρώ που ξοδεύουμε για αυτή την ανακαίνιση», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Χτίζουμε, όσο και αν κάποιοι δεν το βλέπουν ή θέλουν να μην το βλέπουν το νέο ΕΣΥ. Είμαι παρά πολύ περήφανος για αυτό. Είμαι περήφανος που είμαι υπουργός αυτή την περίοδο.

Για τα ράντζα στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας είπε ότι «τα ράντζα έχουν μειωθεί παρά πολύ. Δύο νοσοκομεία έχουν ράντζα. Δεν έχουν σβήσει εκεί τα ράντζα, το Αττικόν και το Γεννηματά».

«Χθες υπογράψαμε μία απόφαση με τον κύριο Θεμιστοκλέους και αλλάξαμε τον τρόπο στην εφημέρευση των νοσοκομείων. Παραδείγματος χάρη στο Γεννηματά έχουμε βάλει ταυτόχρονα πια να εφημερεύει και το Σωτηρία ώστε να παίρνουμε κόσμο και δίπλα. Να μην γεμίζουν δηλαδή οι χώροι αναμονής του νοσοκομείου Γεννηματά. Στο Αττικό έχουμε βάλει ταυτόχρονα την ίδια να έχουμε εφημερία και στο Ασκληπιείο της Βούλας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης που εξήγησε ότι θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις για το θέμα.

«Εγώ τι λέω στον κόσμο που με ακούει: παιδιά ακούστε. Αν έχεις κάτι σοβαρό και σε πήγε το ΕΚΑΒ στο Αττικόν ή στο Γεννηματά δεν το συζητάμε. Σε πήγαν εκεί τελείωσε. Εάν ανήκεις στους περιπατητικούς ασθενείς -οι 4 στους 10 που μπαίνουν σε ένα νοσοκομείο είναι περιπατητικοί ασθενείς, δηλαδή έχουν πάει μόνοι τους- αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία μην επιλέγεις αυτά τα νοσοκομεία. Γιατί για να είσαι περιπατητικός δεν έχεις ακόμα κάτι τόσο σοβαρό και αν πας σε αυτά τα νοσοκομεία θα ταλαιπωρηθείς. Την ίδια ώρα έχουμε άλλα νοσοκομεία σε συνεφημέρευση που δεν θα ταλαιπωρηθείς καθόλου. Είναι όπως στην Αττική Οδό αν βλέπεις έναν δρόμο με μποτιλιάρισμα πάρε έναν άλλο δρόμο παραδίπλα. Δεν χρειάζεται να πας να περιμένεις στην ουρά τρεις ώρες», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ στον ίδιο και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αν υπάρχει κρίση στην κυβερνητική παράταξη ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Είμαι σφόδρα κοινοβουλευτικός. Έχω ως βουλευτής ρεκόρ ερωτήσεων όλων των εποχών. Θα είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητούσε σε έναν συνάδελφο μου βουλευτή το δικαίωμα του να ρωτάει. Εκλέγεται βουλευτής για να ρωτάει. Είναι ένα από τα καθήκοντα του. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα σε αυτό. Δεν ξέρω γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλη φασαρία».

«Η απουσία Σαμαρά – Καμαρανλή από το street party δεν θέλω να το κρύψω ήταν δυσάρεστη. Εγώ δυσαρεστήθηκα. Θα ήθελα να τους δω εκεί αλλά επίσης δεν είναι κάποιο μεγάλο σημάδι κυβερνητικής κρίσεως», είπε ο υπουργός Υγείας.

Για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν είναι εξίσου καλές με την πρώτη τετραετία οι επιδόσεις της κυβέρνησης. Έχετε δίκιο. Είναι καλύτερες. Η δεύτερη κυβερνητική θητεία έχει πάει καλύτερα από την πρώτη. Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ατυχία να πέσει στον covid το πρώτο εξάμηνο της θητείας της. Άρα έγινε μία σχεδόν μονοθεματική κυβέρνηση».

«Σε αυτά (σ.σ. τα μέτρα για την πανδημία) ο κόσμος έκρινε ότι είμαστε αποτελεσματικοί και μας επανεξέλεξε αλλά το 90% της δράσης μας το απορρόφησε τελικά η πανδημία. Η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη σε 1,5 χρόνο – και δεν κάνω πλάκα μιλάω σοβαρά- έκανε τις πιο δομικές μεταρρυθμίσεις που περιμέναμε, εγώ τις περίμενα ως βουλευτής 20 χρόνια», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε άλλη ερώτηση για την φθορά που παρουσιάζει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις αλλά και την πτώση του ποσοστού της στις ευρωεκλογές ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «ως προς τις ευρωεκλογές είχαν και ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι προφανές στις ευρωεκλογές ένα κομμάτι των παραδοσιακών μας ψηφοφόρων μας έστειλε ένα μήνυμα λόγω του περίφημου γάμου των ομοφυλοφίλων που δεν το ήθελαν. Όπως εκδηλώθηκε μία διάρρηξη μέσα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα έτσι εκδηλώθηκε και μία διάρρηξη στο εκλογικό μας σώμα. Αλλά αυτό μετρήθηκε, έγινε, πάμε παρακάτω».

«Όσον αφορά την γενικότερη φθορά που λέτε αν θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την κατάσταση της αντιπολιτεύσεως, όχι μόνο την συνυπολογίζουμε αλλά μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι μας βλάπτει», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και συνέχισε: «Η ιδέα ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αυτό που είναι τέλος πάντων ή η εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που ακόμα ασχολείται με τα εσωτερικά του μας ωφελεί είναι τελείως λανθασμένη και θα σας το πω με ένα ιστορικό παράδειγμα. Οι αρχαίοι Έλληνες πολεμούσαν μεταξύ τους με εμφυλίους πολέμους από Μάρτη σε Νοέμβρη κάθε χρόνο. Δεν υπήρχε ούτε ένας χρόνος ειρήνη μεταξύ τους. Οι μόνοι χρόνοι ειρήνης στην αρχαία Ελλάδα ήταν όταν ήρθαν οι Πέρσες, ήταν η περίφημος πανελλήνια συμμαχία στην Κόρινθο κάθε δέκα χρόνια και μόλις νικήσαμε τους Πέρσες και στην Σαλαμίνα και στην Μυκάλη την επόμενη χρονιά ξαναπλακωθήκαμε μεταξύ μας διότι αυτό γουστάραμε να κάνουμε. Αυτό μας αρέσει».

«Τώρα δεν υπάρχουν Πέρσες. Αφού δεν υπάρχουν Πέρσες θα κρατάει μούτρα ο ένας, θα κάνει ερώτηση ο άλλος, κάτι θα κάνουμε δεν γίνεται. Άρα εσείς νομίζετε ότι η διάλυση της αντιπολιτεύσεως μας ωφελεί -πολιτικά εννοώ- ενώ η διάλυση μας βλάπτει. Είναι δημοσκοπικά αυτό που λέτε συσπείρωση. Χωρίς αντίπαλο δεν μπορείς να κάνει συσπείρωση. Για να κάνεις συσπείρωση για να συμπτύξεις φάλαγγα πρέπει να υπάρχει απειλή», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και κατέληξε: «Εγώ θέλω να υπάρχει αντιπολίτευση και σοβαρή αντιπολίτευση. Την χρειάζεται η Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει. Είναι δομικό στοιχείο του πολιτεύματος».

Ακούστε το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2024/10/10-10-2024-Άδωνις-Γεωργιάδης-Χατζηνικολάου-Μακρή-Δελλατόλας.mp3

Related posts

Ευρωεκλογές 2024: Ισχυρό προβάδισμα της Νέα Δημοκρατίας δείχνουν 4 νέες δημοσκοπήσεις – Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις

James Rollner

ΑΔΑΕ: Αποφάσισε τα βήματα για την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

James Rollner

ΠΑΣΟΚ: Νέα σοβαρή πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας, που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

timesadmin

Συνάντηση Χάρη Δούκα με Πέτρο Κόκκαλη

timesadmin

Στη ΔΕΘ ο Παππάς μετά την έκπτωση Κασσελάκη: Προσκλητήριο συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις

protothema.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στην Πολιτική Γραμματεία, επτά μέλη καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη

timesadmin