1.6 C
London
Saturday, January 11, 2025

Γερμανία: Ο ρόλος της εργατικής τάξης στην πολιτική σύγκρουση εν όψει των πρόωρων εκλογών

Date:

Related stories

Δένδιας: Δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό που είναι 20 φορές μεγαλύτερος

Δένδιας: Δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό που είναι 20 φορές μεγαλύτερος «Οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται ως έκτακτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συνεπές βήμα» ανέφερε από την Πάτρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δηλώσεις για τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του αντιστρατήγου και…

Στο ορυχείο Χάμπαχ στην άκρη της πρώην βιομηχανικής καρδιάς της Γερμανίας, το έδαφος σείεται καθώς ένας τεράστιος τροχοφόρος εκσκαφέας, πιο βαρύς κι από τον Πύργο του Άιφελ, σκάβει για να βγάλει λιθάνθρακα και να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια χαρτοποιίας του κοντινού Ντύρεν. 

Στην πόλη Ντύρεν των 90.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της Κολωνίας, οι προκλήσεις της Γερμανίας συγκρούονται, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Οι πολιτικές εκστρατείες των κομμάτων ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία —μια ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή— να διοργανώνουν τις κομματικές τους διασκέψεις.

“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα”, δηλώνει στο Bloomberg ο Χέλγκε Πέτερ Χεβένγκερ, τοπικός αξιωματούχος του συνδικάτου IGBCE, που εκπροσωπεί τους ανθρακωρύχους και τους εργάτες χαρτιού και κάποτε αντιπροσώπευαν μια ισχυρή φωνή στην περιοχή. “Οι συνομιλίες με τα μέλη μας είναι σκληρές”.

Από την ενεργειακή ανασφάλεια ως την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η πόλη Ντύρεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνταράζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Καθώς η Γερμανία καταργεί σταδιακά τη χρήση του λιθάνθρακα που εξορύσσεται στο Χάμπαχ, οι εργάτες ανησυχούν για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας τους ενώ οι εργοδότες παλεύουν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς και τους Κινέζους. 

Οι επιπτώσεις της βιομηχανικής επιβράδυνσης της Γερμανίας είναι αδύνατο να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Thyssenkrupp AG και η Ford Motor Co. κόβουν θέσεις εργασίας ενώ η έλλειψη πολιτικών λύσεων και η κατάρρευση της κυβέρνησης Σολτς έχουν κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη.

Η AfD – που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις – εκμεταλλεύεται τους φόβους των εργατών σε πόλεις όπως το Ντύρεν που πληρώνουν το κόστος των φιλοδοξιών της Γερμανίας για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα και όπου αντηχεί η έκκληση του κόμματος της γερμανικής ακροδεξιάς να εγκαταλείψει η χώρα τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα. 

Στο Ντύρεν, η AfD κέρδισε πάνω από 4.000 ψήφους στις ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο, και ήρθε στη δεύτερη θέση, με μόλις 132 ψήφους διαφορά από τους  Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς – την άλλοτε αξιόπιστη φωνή της εργατικής τάξης.

Ενώ η στροφή προς τα δεξιά είναι πιο έντονη στην πρώην κομμουνιστική ανατολή, η αδυναμία της κεντροαριστεράς αποκαλύπτεται στο γεγονός ότι SPD και Πράσινοι χάνουν έδαφος από τα λαϊκιστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του νεοσυντηρητικού αριστερού κόμματος της Σάρα Βάγκενεχτ, σε όλη τη Γερμανία.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πόλεις όπως το Ντούισμπουργκ – όπου η χαλυβουργία Thyssenkrupp προχωρά σε 11.000 απολύσεις – και το Μπόχουμ – που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το κλείσιμο του εργοστασίου αυτοκινήτων της Opel το 2014 – έχουν γίνει στόχοι για το AfD που προσπαθεί να ενισχύσει τη βάση του και στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας.

“Οι άνθρωποι σε αυτές τις πόλεις ξυπνούν πληρώνοντας τη ζημιά που προκαλούν οι πολιτικοί”, δήλωσε ο Κριστιάν Λουζ, οικονομικός εκπρόσωπος του AfD στην περιοχή. “Τα αφεντικά των συνδικάτων υποστηρίζουν τις πολιτικές για το κλίμα και δεν υπερασπίζονται πλέον τα συμφέροντα των μελών τους”, είπε.

Η απογοήτευση των ψηφοφόρων έχει διαφορετικές πηγές στα διάφορα μέρη της Γερμανίας. Στα ανατολικά, πηγάζει από τα προβλήματα της επανένωσης ενώ το αίσθημα των πρώην Ανατολικογερμανών ότι έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους Δυτικογερμανούς έχει ενταθεί από την εισροή των μεταναστών. Η δυσφορία στη Δύση προέρχεται από τις απειλές για το άλλοτε άνετο βιοτικό επίπεδο που προκαλεί η μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες έχουν γίνει στόχος, καθώς θεωρείται ότι αποτελούν πλήγμα για τις τοπικές επιχειρήσεις.

“Το AfD εκμεταλλεύεται το κοινωνικό άγχος σε περιοχές όπου οι βιομηχανίες αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη νέα εποχή”, δήλωσε ο Γιενς Σιντέκουμ, καθηγητής διεθνών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ. Προβλέπει ότι αυτή η τάση θα ενταθεί καθώς η Γερμανία θα επιταχύνει τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων αυτή τη δεκαετία για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους. “Για τους  ψηφοφόρους που ανησυχούν, το AfD προσφέρει μια ριζικά διαφορετική πορεία”.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here