Γεραπετρίτης:-Συναντήθηκε-για-μια-ώρα-με-τον-Φιντάν-στις-Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε για μια ώρα με τον Φιντάν στις Βρυξέλλες

Με τον Χακάν Φιντάν συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση – που ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 – πραγματοποιήθηκε πριν από το άτυπο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και διήρκησε μία ώρα, λαμβάνοντας χώρα στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στην παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη στο άτυπο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών διευκρίνιζαν ότι:

Κατά την παρέμβασή του στο άτυπο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ΥπΕξ κ. Φιντάν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συζήτησαν επίσης και για την επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία από σήμερα το μεσημέρι

11 αλλαγές στα σχολεία τη νέα χρονιά και… το κινητό στην τσάντα – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης με Πιερρακάκη

«Κίνημα» για νέες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ – Προσφυγή στη βάση ζητούν Γεροβασίλη, Φάμελλος και Φαραντούρης

Related posts

Κυμπουρόπουλος: «Σήμερα γιορτάζω γιατί είμαι ζωντανός» – Πότε φοβήθηκε για τη ζωή του ο πρώην ευρωβουλευτής

wp-needuser

Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζουμε – Αναλυτικός οδηγός με 15 ερωταπαντήσεις και οδηγίες

timesadmin

Δένδιας: Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσω τη σκέψη μας για εθελοντική στράτευση των γυναικών

timesadmin

Χριστοδουλίδης: Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στην τουρκική κατοχή

timesadmin

«Γίνε μέλος του Στρατού Ξηράς» – ΒΙΝΤΕΟ

wp-needuser

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: «Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο» – ΒΙΝΤΕΟ

wp-needuser