6.4 C
London
Wednesday, April 2, 2025

«Γαλάζιο» κίνημα για αυξήσεις σε όλους τους ενστόλους – Τα μηνύματα Μαρινάκη και ο πυροσβέστης Πιερρακάκης

Date:

Related stories

Σε «κίνημα»  εξελίσσεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η υπόθεση των μισθολογικών αυξήσεων στους ενστόλους: Με αρχή την ανακοίνωση Αβραμόπουλου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με την οποία ζητούσε να μην δοθούν οι αυξήσεις μόνον στους στρατιωτικούς, αλλά στο σύνολο των Σωμάτων ασφαλείας, οι βουλευτές που εκφράζουν δημοσίως την ίδια θέση έχουν φτάσει πλέον τους 15 – ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να «συνετίσει» τους δύο υπουργούς – τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Βασίλη Κικίλια, που με δηλώσεις τους στήριξαν την γενίκευση των μισθολογικών αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους. 

Σε μία κίνηση πυροσβεστικού χαρακτήρα, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την στήριξη των ενστόλων, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «κανείς από εμάς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος». Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στους κ.κ Γεωργιάδη και Κικίλια,  τόνισε ότι «οι υπουργοί γνωρίζουν ότι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου» επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι  «δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι». 

«Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται στο μεγαλύτερό τους μέρος από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας (όπως κλείσιμο στρατοπέδων με τη νέα δομή, μείωση αριθμού ανώτατων αξιωματικών στις κρίσεις)» ανέφεραν από την πλευρά τους  πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ οι συνδικαλιστές των Σωμάτων ασφαλείας διεκτραγωδούσαν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους την κακή μισθολογική  κατάσταση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και το Λιμενικού. 

Πιερρακάκης: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια

Μιλώντας στον Σκάι το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών είπε αρχικά ότι «παραβιάζονται ανοιχτές θύρες» και υπενθύμισε ότι «σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένες» επισημαίνοντας ότι όλοι οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν αυξήσεις 30 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα πάρουν και τα 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας.

Εξήγησε, δε, ότι «έχουν προτεραιοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις και με το ίδιο σκεπτικό θα γίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους ένστολους. Θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τους ενστόλους αλλά με πλαίσιο, με χαρτί και μολύβι».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d8u8fyyjrrsx)

Με αφορμή τις «γαλάζιες» αντιδράσεις αναρωτήθηκε «πέρσι δεν είχαμε προτεραιοποιήσει τους υγειονομικούς για να έχουμε υγειονομική κάλυψη σε όλη τη χώρα;» και σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έκανε σημαντική εξοικονόμηση καθώς είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από τις ΗΠΑ. Το μέρισμα αυτής της εξοικονόμησης επιστρέφει και μπαίνει και βαθμολόγιο».

Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια» για αυξήσεις στους υπόλοιπους ένστολους, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε «έχουμε τον χρόνο με αιχμή τη ΔΕΘ και με τις ανακοινώσεις που είθισται να γίνονται πάντα από τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο όπως γίνεται πάντα», διευκρινίζοντας ότι οι εξαγγελίες Δένδια έγιναν τώρα «για να προλάβουμε τα μηχανογραφικά των παιδιών».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, ξανά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «κανείς από εμάς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος. Έχουμε το νου μας στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς αλλά πρέπει να στηριχθούν όλοι και όλες. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν και αυτό γίνεται με σταθερό ρυθμό, με γερά θεμέλια».

Σε άλλο σημείο ανέφερε, δε, ότι «δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει. Στο υπουργείο Άμυνας έγιναν εξοικονομήσεις. Όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκα με τον κ. Χατζηδάκη για εξοικονομήσεις ώστε να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτό είναι τεκμήριο ευαισθησίας».

«Η οικονομική πολιτική βασίζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα. Το αντίθετα από αυτό είναι το μνημόνιο. Η γενιά μας δεν θα επιστρέψει επιστροφή στο Μνημόνιο. Καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε με παροχολογία αλλά με σταθερότητα. Αν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα, είναι γιατί υπάρχει σταθερό χέρι στη διακυβέρνηση» τόνισε, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «στρατευθήκαμε στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη από το 2016 ακόμα και με ετερόκλητα βιογραφικά γιατί ξέραμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν νέα μνημόνια».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d8u8u0r40znd)

Το «μήνυμα» Μαρινάκη

Σαφείς αιχμές κατά των Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τις χθεσινές τους δηλώσεις και αναρτήσεις για επέκταση των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε αστυνομία, λιμενικό και πυροσβεστική. 

«Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, λέγοντας τόσο για τους δύο υπουργούς όσο και για τους άλλους βουλευτές: «Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει την αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών και γι’ αυτό εφαρμόζει πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα. 

«Το πού θα πάνε τα λεφτά όπως και συνολικά η οικονομική πολιτική αποφασίζεται από το οικονομικό επιτελείο με καθοδήγηση του πρωθυπουργού με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης», είπε. Ερωτηθείς για την ακύρωση της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα, θα το επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα». 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d8udac2s7m8x)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση «δεν θα μπει ποτέ στη λογική του “δώστα όλα”. Θέλουμε η χώρα μας στο 2025 να κοιτάξει τους πολίτες για το παρών και το μέλλον». Ως εκ τούτου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στη δεκαετία του 1980 αλλά και στη δεκαετία των μνημονίων.

«Οι νεότερες γενιές πλήρωσαν ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας. Και ο λογαριασμός ήρθε στις νεότερες γενιές. Αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα το επιτρέψει για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη», είπε.

Αναφερόμενος στα μισθολογικά ζητήματα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους 1,3 μισθούς παραπάνω. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν απέξω, αλλά με σωστούς όρους και στο σωστό χρόνο, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας», είπε. Για τους ενστόλους, έχουν ανακοινωθεί τρεις παρεμβάσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση του νέου βαθμολογίου / νέου μισθολογίου στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Νίκο Δένδια, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού έγινε για τρεις λόγους. «Πρώτον, η εκροή από τις στρατιωτικές σχολές, η δυσκολία να πειστούν να δηλώσουν σχολές αξιωματικών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει να κλείνει τα μάτια της», είπε εξηγώντας ότι οι ανακοινώσεις έγιναν ενόψει και της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών.

Ο δεύτερος λόγος είναι «η εξοικονόμηση που κατάφερε να κάνει το υπουργείο Άμυνας. Το 60% όσων ανακοίνωσε ως προς το μισθολογικό κόστος προκύπτουν από εξοικονομήσεις».

«Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε αντίστοιχα και για άλλους ένστολους. Κάθε τι είναι είναι χωριστή περίπτωση ως προς τους χειρισμούς. {…} Δεν είναι μόνο οι ένστολοι, είναι συνολικά η ελληνική κοινωνία. Όλοι και όλες έχουν ανάγκες», ανέφερε.

Οι περαιτέρω αυξήσεις στους ενστόλους θα εφαρμοστούν μετά τη ΔΕΘ. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d8udyyhy9hcp)

Επιμένουν οι βουλευτές: Σε όλους αυξήσεις

«Ανάλογη πολιτική» με αυτή για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «επιτάσσεται για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος» ανέφερε σε σημερινή του ανάρτηση ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι αυξήσεις των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είναι δίκαιες και αποτυπώνουν την αναγνώριση της υψηλής τους ευθύνης και του καθοριστικού τους ρόλου στην ασφάλεια της Πατρίδας μας. Ανάλογη πολιτική επιτάσσεται και για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, της… pic.twitter.com/wPWX1ocHKt

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) March 31, 2025

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσπαθεί και ορθώς να αποκαταστήσει το φιλολαϊκό της προφίλ και αυτό ήταν αναγτκαιο. Αυτό πρέπει να γίνεται στα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και γι’ αυτό νομίζω΄οτι είχε αργήσει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας δικαιούνταν αυτή τη στήριξη γιατί είχαν σηκώσει μεγάλο βάρος χωρίς να τους αναγνωριστεί και αυτό πρέπει να γίνεται συντεταγμένα σε μια λογική εθνικής στρατηγικής» είπε από την πλευρά του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης
σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Το αίτημα από τη στιγμή που υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο είναι εύλογο» επέμεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» συναδέλφων του είπε «αυτή είναι η δουλειά μας». Ειδικά, δε, για τους δύο υπουργούς που τοποθετήθηκαν (Κικίλιας-Γεωργιάδης) είπε ότι «δεν είναι σύνηθες αλλά και οι δύο τους είναι βουλευτές».

«Προφανώς στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά είμαστε και βουλευτές. Προφανώς και ο βουλευτής θα επιλέξει την ένταση και το ύφος για να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε το ζήτημα αυτό «να μην γίνει θέμα εσωστρέφειας».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d8uag54xp3nl)

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «όλοι θέλουμε να υπάρξουν αυξήσεις, από εκεί και πέρα επειδή η κατάσταση της οικονομίας πηγαίνει καλά νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε όλα αυτά. Άμα γίνει μια συγκεκριμένη δουλειά πιστεύω ότι πρέπει και μπορεί να βρεθούν τα δημοσιονομικά. Όλα θα έπρεπε να γίνονται πολύ συντονισμένα από την κεντρική κυβέρνηση και από το επιτελικό κράτος άρα όταν ξέρουμε ότι πάμε σε αυξήσεις Ενόπλων Δυνάμεων θα έπρεπε να δούμε συνολικά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για όλους τους ενστόλους κι από πριν όλα αυτά να είναι ανακοινωμένα».

Πώς ξεκίνησε η φουρτούνα

Η ενδοκυβερνητική κρίση ανέκυψε ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν καθ’ οδόν για το Ισραήλ. Τότε εκλήθη να διαχειριστεί μια κρίση, την οποία πυροδότησε κατά βάση η αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια (ΕΡΤ) ότι θα πρέπει να ανταμειφθούν και οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί, όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κικίλιας: Δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας

Καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ο κ. Κικίλιας για τους λιμενικούς, ενώ λίγο μετά τον «σιγόνταρε» και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ικανοποιήσει το αίτημα.

Η Κυβέρνηση του @kmitsotakis σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής…

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 30, 2025

Η δυσφορία Μητσοτάκη και το «καρφί» για υπουργούς

Οι παρεμβάσεις κυρίως των δύο υπουργών προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, αλλά και ανώτερων κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα. Εξ ου και λίγο μετά τις 17:00 χθες το απόγευμα, η κυβέρνηση επεχείρησε να διορθώσει τις εντυπώσεις με μια μακροσκελή διαρροή επί του τι έκανε και δεν έκανε.

Σε αυτή περιλαμβανόταν και ένα ευθύ «καρφί» με συγκεκριμένους αποδέκτες. «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε μόνο εκεί. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του thetimes|-.gr, το βράδυ και μετά τη συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Βασίλη Κικίλια, με το τηλεφώνημα να χαρακτηρίζεται μάλλον «δύσκολο». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου θα τον υποδεχόταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμως λόγω της καθυστερημένης του άφιξης χθες από το Ισραήλ.

Latest stories