Friday, July 25, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Γάζα: Ύστερα από 21 μήνες πολέμου, ένας κατεστραμμένος θύλακας, βυθισμένος στο σκοτάδι

Ύστερα από 21 μήνες πολέμου, η καταστροφή και οι ζημιές στο 70% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν θάψει το παλαιστινιακό έδαφος κάτω από εκατομμύρια τόνους συντριμμιών και έχουν βυθίσει την περιοχή στο σκοτάδι, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ανέλυσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ανελέητα τον θύλακα αυτό των 365 τετρ. χλμ. σε απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπολύθηκε από τη Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023 και προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίστηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους, νεκρούς ή που έχασαν τη ζωή τους υπό κράτηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή επίθεση των αντιποίνων έχει στοιχίσει στη Γάζα τη ζωή σε 59.219 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Έως τις 4 Απριλίου 2025, ο ισραηλινός στρατός είχε προκαλέσει ζημιές ή καταστρέψει 174.500 κτίρια σε αυτόν τον πυκνοκατοικημένο θύλακα, σύμφωνα με την UNOSAT, την υπηρεσία δορυφορικής ανάλυσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, 53,5 εκατ. τόνοι ερειπίων δημιουργήθηκαν από τις καταστροφές, δηλαδή 10 φορές το βάρος της πυραμίδας του Χέοπα στη Γκίζα της Αιγύπτου. Αυτό αντιστοιχεί σε 146 κιλά από συντρίμμια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, τα συντρίμμια που έχουν δημιουργηθεί από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν 18 φορές μεγαλύτερο όγκο από όλα εκείνα που δημιουργήθηκαν από κτίρια που κατέστρεψε το Ισραήλ κατά τα 15 προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευση του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (Unep) στις αρχές Ιουλίου, τα συντρίμμια αυτά θα μπορούσαν να εκθέσουν τον πληθυσμό σε υγειονομικούς κινδύνους. Η υπηρεσία εκτιμά σε 3,7 τόνους την ποσότητα αμιάντου από παλαιά κτίρια και σε 2,6 τόνους αυτή των τοξικών αποβλήτων από τα ερείπια βιομηχανικών μονάδων.

Αρκετοί προσφυγικοί καταυλισμοί, όπως αυτοί της Τζαμπάλια (βόρεια), της Νουσέιρατ, της αλ-Μαγάζι (κέντρο), της Χαν Γιούνις και της Ράφα (νότια) βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από “ερείπια που έχουν πιθανόν μολυνθεί από αμίαντο”, σύμφωνα με την Unep.

Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού, που έχει κατηγορήσει πολλές φορές τους μαχητές της Χαμάς ότι τα χρησιμοποιούν ως καταφύγια ή επιχειρησιακά κέντρα για να εξαπολύουν επιθέσεις. Ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το έχει μετατρέψει σε “άδειο κέλυφος με τάφους”, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στις 30 Ιουνίου, μόνο τα 18 από τα 36 νοσοκομεία (50%) ήταν “μερικώς” σε λειτουργία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από τα 163 ιδρύματα υγείας, λιγότερο από το 40% (63) ήταν σε θέση να προσφέρουν φροντίδα.

Τα σχολικά κτίρια, που λειτουργούν ως καταφύγια για εκτοπισμένους, κυρίως αυτά στα οποία κυματίζει η γαλάζια σημαία του ΟΗΕ, πληρώνουν εξίσου βαρύ τίμημα, με τον στρατό να κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για να κρύψει μαχητές.

Η Unicef μέτρησε στις 4 Απριλίου 501 σχολεία με ζημιές από τα 564 ιδρύματα που είναι καταχωρισμένα, δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 σχολεία. Μεταξύ αυτών, τα 95 έχουν υποστεί ζημιές (πιθανώς σοβαρές) και τα 406 έχουν πληγεί άμεσα.

Πριν από τη σύγκρουση, η Λωρίδα της Γάζας τροφοδοτείτο με ηλεκτρικό ρεύμα κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha). Αλλά το 2024, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν διαθέσιμο καμία ώρα της ημέρα.

Εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων, ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός της Λωρίδας της Γάζας έχει πάψει να λειτουργεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης και οι γραμμές ηλεκτροδότησης που έρχονται από το Ισραήλ έχουν κοπεί. Αυτές οι δύο πηγές μαζί κάλυπταν το 43% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα το 2022, ενώ το υπόλοιπο έμενε ακάλυπτο.

Πηγή ---

Popular Articles