Γάζα:-Προχωρούν-βαθιά-στη-Ράφα-οι-δυνάμεις-του-Ισραήλ,-αυξάνονται-οι-εκτοπισμένοι
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Προχωρούν βαθιά στη Ράφα οι δυνάμεις του Ισραήλ, αυξάνονται οι εκτοπισμένοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις έστειλαν άρματα μάχης βαθύτερα σε περιοχές του νότου της Λωρίδας της Γάζας την Κυριακή, καθώς μαίνονται οι μάχες με τους μαχητές της Χαμάς και οι υγειονομικές αρχές  της Γάζας ανακοίνωσαν ότι 66 Παλαιστίνιους σε όλο τον θύλακα σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα τα τελευταία 24 ώρες.

Τα τανκς έχουν εισέλθει βαθύτερα σε τρεις πόλεις, την αλ Καράρα, Αλ Ζάνα και Μπανι Σουχάιλα,  στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, και οι γιατροί είπαν ότι τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίτερα την Κυριακή από ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα σε αυτές τις περιοχές.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα στις ανατολικές περιοχές του Χαν Γιουνίς, όπου επιχειρεί ο ισραηλινός ο στρατός. Οι νέες επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανάγκασαν χιλιάδες ακόμη οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε υπερπληθυσμένες περιοχές στο αλ Μαουάζι στα δυτικά και βόρεια στο Ντέι Αλ Μπαλά.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις του στο ανατολικό τμήμα της πόλης Χαν Γιουνίς ήταν ως απάντηση σε νέες επιθέσεις, της Χαμάς και είχαν στόχο να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση της στην περιοχή. Ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν δεκάδες μαχητές στην περιοχή και κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές.

Εν τω μεταξύ, στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν βαθύτερα στα βόρεια τμήματα της πόλης, όπου δεν έχουν ακόμη τον πλήρη έλεγχο.

Τα τανκς βομβάρδισαν επίσης ορισμένες περιοχές στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Μπουρέιγ, του στρατοπέδου Νουσεϊράτ και του χωριού Τζουρ ελ Ντικ. 

Την Κυριακή, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς αναμενόταν να συναντηθεί στη Ρώμη με τους Ισραηλινούς και Αιγύπτιους ομολόγους του και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύεται ότι η σύγκρουση θα σταματήσει μόνο όταν η Χαμάς ηττηθεί.

Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan είπε ότι η απάντηση του Ισραήλ στην τελευταία πρόταση δόθηκε στην Ουάσιγκτον το Σάββατο πριν από την αναμενόμενη συνάντηση – την τελευταία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μετά από μήνες κατά τους οποίους Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.

Περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών.
 

Με πληροφορίες από Reuters

Related posts

Συριακά ΜΜΕ: Η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας αναχαιτίζει “εχθρικούς στόχους”

protothema.gr

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τη Χεζμπολά να σταματήσει τις “τρομοκρατικές” επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ

protothema.gr

Σουηδία: Κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη με αφορμή την παραβίαση του εναέριου χώρου της από βομβαρδιστικό Su-24

timesadmin

Ρωσία: 7 χρόνια φυλάκιση σε δημοσιογράφο που επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία

protothema.gr

Deutsche Telekom: Αυξημένα τα κέρδη το β’ τρίμηνο, αναβάθμισε το guidance

wp-needuser

Unrwa: Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί στη Γάζα

timesadmin