Βουλή: Σκληρή μάχη για το πόρισμα του Αρείου Πάγου που αφορά τις παρακολουθήσεις
Η συνέχεια της πολιτικής σύγκρουσης θα δοθεί σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδριάζει εκτάκτως από τις 10 το πρωί – Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Χρήστος Μπόκας
UPD:
37 ΣΧΟΛΙΑ
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 π.μ. η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα συζητηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του αντεισαγγελέα Γεωργίας Αδειλίνη και Αχιλλέα Ζήση αντίστοιχα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους.
Δείτε live τη συνεδρίαση της Επιτροπής:
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης καθώς ποτέ στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων καθώς θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Κοινοβουλευτικές πηγές μιλώντας στο protothema.gr σημειώνουν ότι αίτημα για κλήση της κυρίας Αδειλίνη ή άλλου εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις είναι μη σύννομη καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως ανώτατοι δικαστικοί καλούνται να τοποθετηθούν «για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».
Πέραν αυτού ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξήγησε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση.
Να σημειωθεί ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε για το αίτημα της αντιπολίτευσης: «Αυτά που συμβαίνουν τελευταίες μέρες δεν τιμούν τη δημοκρατία μας. Δε μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο ούτε κάτι αντίστοιχο σε άλλη δημοκρατία. Μας λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, αν δεν τους αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, θα πηγαίνουν στην Βουλή και θα ζητάνε τον λόγο. Δεν είναι μαθήματα δημοκρατίας αυτά. Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν τα λέει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των αμετάκλητα καταδικασμένων, είναι ‘μια μέρα στη δουλειά’ το να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει διάκριση εξουσιών. Αλλά το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ που έχει μια παράδοση στους θεσμούς, να σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κ. Κωνσταντοπούλου, σημαίνει ότι θέλει να είναι, όχι μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος «που δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, μέσα από 300 σελίδες που κανείς δεν έχει διαβάσει. Στοχοποιούν την πρόεδρο του Αρείου Πάγου έχει εκλεγεί με τα 4/5 της προηγούμενης Βουλής. Το τι θα απαντήσει η Βουλή, είναι θέμα δικό της. Αλλά επειδή κάποια πράγματα είναι ρητώς διατυπωμένα, υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας, όχι για να δώσει εξηγήσεις, αλλά για ζητήματα λειτουργίας της δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Εδώ και δύο χρόνια σε κάθε σοβαρή υπόθεση, απαντούσαμε ότι περιμένουμε με σεβασμό τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Βγήκε ένα πόρισμα και έδωσε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Η δικαιοσύνη μίλησε και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ας μάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου».
Να σημειωθεί ότι η συννενόηση για την κοινή πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης και κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης με δηλώσεις της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ αποφάσισαν να καταθέσουν παρεμφερή αιτήματα ζητώντας την άμεση διαβίβαση στη Βουλή του σχετικού πορίσματος και την κλήση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού αλλά και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους.
«Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, στην οποία να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να μας ενημερώσουν, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σκεπτικό που στηρίζει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ σημειώνει:
«Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πυροδοτεί σειρά ερωτημάτων σχετικά τόσο με το σκεπτικό της απόφασης αρχειοθέτησης, τις «επαρκείς ενδείξεις» που οδήγησαν στην παραπομπή των ιδιωτών στο ακροατήριο, αλλά και το περιεχόμενο του αποδεικτικού υλικού, βάσει του οποίου «συνάγεται αναντίλεκτα» η μη εμπλοκή με το predator κρατικών αξιωματούχων, δεδομένου, μάλιστα ότι οι στόχοι των παρακολουθήσεων σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονταν. Στο μεταξύ, ούτε το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ούτε το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που οδήγησε σε αυτό κοινοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ή, έστω, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, οι νομικές ενέργειες του οποίου ως άμεσα θιγόμενου έφεραν στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης».
Για «μαύρη ημέρα» για την Δημοκρατία και τους Θεσμούς της Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Νέα Αριστερά στο δικό της κείμενο.
Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η ΚΟ του ΚΚΕ ζητώντας ωστόσο μόνο την διαβίβαση του πορίσματος.
«Μετά από την πρόταση μου για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών εκφράστηκε η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν την Δημοκρατία και την Διαφάνεια. Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλακη, Χαριτση, Κασσελακη, Κουτσούμπα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθενται μεχρι την λήξη της ημέρας αιτήματα από τις πέντε ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να κληθεί η κυρία Αδειλινη» ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να προσθέσει «Ζητάμε την άμεση σύγκληση της επιτροπής της Θεσμών. Μέχρι και την Παρασκευή παραμένει ανοιχτή η Βουλή. Να μην παίξουν καθυστερήσεις».
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξήγησε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση.
Ειδήσεις σήμερα:
Ντόναλντ Τραμπ: Ο ανιψιός του, Φρεντ, στηρίζει Κάμαλα Χάρις και λέει πως «κάθε οικογένεια έχει έναν τρελό θείο»
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιταλίδα πυγμάχος εγκατέλειψε το ρινγκ στα 46” του αγώνα της με την Αλγερινή intersex αντίπαλο της – Δείτε βίντεο
Κηδεία πρίγκιπα Μιχαήλ: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» έδωσαν το παρών στην κηδεία του Michel de Grèce – Στο Τατόι έγινε η ταφή του
Χρήστος Μπόκας
UPD:
37 ΣΧΟΛΙΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
LIVE UPDATE
-
1