Βουλή:-«Πυρά»-της-αντιπολίτευσης-κατά-της-κυβέρνησης-για-την-κύρωση-της-Συνθήκης-της-Λισαβόνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης για την ενσωμάτωση της συνθήκης της Λισαβόνας για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας να ψηφίζει «παρόν».

Στην πρωτολογία του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε: «Θα ήθελα να μπορώ να πω ότι προσέρχομαι στο σώμα για να συζητήσουμε την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας με ένα αίσθημα ικανοποίησης, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ψευδές. Και θα ήταν ψευδές υπό την έννοια ότι η καθυστέρηση της κύρωσης της συγκεκριμένης σύμβασης έρχεται και αντανακλά κάτι. Αντανακλά κάτι σε σχέση με το πόσα χρόνια χρειάστηκε κάποια πράγματα να ωριμάσουν στον εγχώριο δημόσιο διάλογο. Αντανακλά κάτι σε σχέση με το πόσα χρόνια χρειάζονται για να μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο.

«46 από τα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν κυρώσει τη Σύμβαση», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και προσθέτοντας μια σειρά από άλλα κράτη πέραν του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση έστρεψε τα βέλη του σε όσους αντιτίθενται στην κύρωσή της, κάνοντας λόγο για «ακαδημαϊκό παλαιοημερολογιτισμό» και «fake news».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι όλα όσα προβλέπει η Σύμβαση έχουν ήδη νομοθετηθεί σε «πρότερα νομοθετήματα» και έκανε ειδική μνεία στα βήματα που έχει σημειώσει ο ΔΟΑΤΑΠ τα τελευταία χρόνια ως προς την ταχύτητα αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το εξωτερικό.

«Η τελευταία νομοθετική εκκρεμότητα που αφορούσε στη Συνθήκη της Λισαβόνας λύθηκε στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση και αφορούσε στην αναγνώριση περιόδων σπουδών», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά κολλέγια, ο κ. Πιερρακάκης αντέτεινε ότι η Σύμβαση της Λισαβόνας έχει ρητή επιφύλαξη επί του ζητήματος. «Ακούω ένα επιχείρημα από την εποχή που ήμουν κι εγώ φοιτητής», τόνισε σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Δείτε το βίντεο:

Φάμελλος: «Δημιουργείτε ένα πλαίσιο δήθεν νομιμότητας στο βασικό σας σχέδιο που είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Την απόσυρση της κύρωσης της «σύμβασης της Λισαβόνας» ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στη σχετική συζήτηση για την παιδεία, ενώ παράλληλα, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων που επρόκειτο να συνεδριάσει, επέμεινε στην εισαγωγή προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές των δύο προτάσεων νόμων του κόμματος για την ακρίβεια και το φορολογικό.

«Δυόμιση μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ένα ακόμα κρίκο στο σχέδιο σας που είναι ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα», είπε ο κ. Φάμελλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει σήμερα την κύρωση μιας σύμβασης 27 ετών, «ξεχασμένη, με μια επίφαση να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο δήθεν νομιμότητας στο βασικό σας σχέδιο που είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». «Γιατί άραγε το κάνετε αυτό αμέσως μετά τον νόμο; Μήπως επειδή θέλετε να θωρακίσετε τη συζήτηση στο ΣτΕ για τις προσφυγές που έχουν γίνει ή επειδή αυτά τα fund φοβούνται μην ρισκάρουν τα υπερκέρδη τους; Αυτά γίνονται για την ακαδημαϊκή ισοτιμία ή για τα κέρδη κάποιων fund;», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τα υπερκέρδη λίγων fund που θέλουν να μπουν για να κάνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση λέει πως με τη σύμβαση της Λισαβόνας διευκολύνει την κινητικότητα, «δεν μας λέτε όμως ότι εντείνονται οι ανισότητες γιατί και εκεί υπάρχει οικονομικό θέμα στην πρόσβαση στα δικαιώματα». Τόνισε ότι «δεν κάνετε όμως τίποτα για το βασικό πρόβλημα της ελληνικής παιδείας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με έκθεση της Κομισιόν, που σημειώνει τα σοβαρά προβλήματα των Ελλήνων μαθητών».

Κατά τον κ. Φάμελλο «στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες έστειλαν στην κυβέρνηση ένα μήνυμα αποδοκιμασίας» και «αυτό αποτυπώνεται και στην κοινωνική γνώμη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία καταλαβαίνει ότι δεν θέλετε να αναβαθμίσετε την παιδεία αλλά να εξασφαλίσετε κάποιους κολλητούς». «Το έχουν καταλάβει όλοι πλέον και ευτυχώς το κατάλαβε και όλη η προοδευτική αντιπολίτευση γιατί κι εκεί είχαμε κάποια προβλήματα ανάγνωσης», σχολίασε. «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας επιτρέψουμε να εξαπατάτε την κοινωνία, το αποκαλύψαμε στη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αυτή η μεταστροφή της γνώμης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχίζεται», είπε.

Δείτε το βίντεο:

Παφίλης: «Η αντιπολίτευση είναι στον δρόμο, εκεί το ΚΚΕ είναι μπροστά με τους εργαζόμενους για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής»

Με την κύρωση της σύμβασης κλείνει ένας κύκλος στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης πτυχίων και σπουδών. Η σύμβαση ανοίγει την πόρτα για αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και ακαδημαϊκά, επισήμανε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Υπογράμμισε ότι στόχος της σύμβασης είναι να δημιουργηθεί μία δεξαμενή δεκάδων τίτλων σπουδών με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις ως αναγνωρισμένα προσόντα, μια δεξαμενή απασχολήσιμων, από την οποία θα γίνεται η διαλογή φθηνού ευέλικτου απασχολήσιμου επιστημονικού προσωπικού από τους εργοδότες. Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις βήμα προς βήμα, πρόσθεσε.

Κατήγγειλε την υποκρισία και την κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν. Αριστεράς που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη Δημόσια Παιδεία, την ώρα που ως κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική που έχει εμπορευματοποιήσει την Παιδεία. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, συνέχισε, όπου η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής της για να εισαχθούν τα παιδιά της στα Πανεπιστήμια, αλλά και για να τελειώσουν τις σπουδές τους, ενώ το 40% των φοιτητών δουλεύει για να τα βγάλει πέρα.

Υπογράμμισε ότι η αγορά εργασίας έχει γίνει ζούγκλα με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ψηφίσει οι λάτρεις της ΕΕ, δηλαδή όλα τα αστικά κόμματα και προβλέπουν 13 ώρες δουλειάς για 11 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό, απλήρωτη δουλειά μέχρι 2 ώρες, κατάργηση του διαλείμματος ως εργάσιμου χρόνου κλπ. «Είναι απάνθρωπο το σύστημα που υπηρετείτε, μας οδηγεί στον Μεσαίωνα και ακόμα πιο πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση λέει πως πήρε το μήνυμα των εκλογών και δηλώνει πως αυτό είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που στον χώρο της Παιδείας έχει διαμορφώσει μία άθλια κατάσταση, με τις φοιτητικές εστίες χωρίς κλιματισμό, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να πετά έξω από τα Πανεπιστήμια περισσότερους από πριν, με μεγάλο αριθμό φοιτητών να παρατάνε τις σπουδές τους γιατί δεν αντέχουν οικονομικά.

Όσον αφορά το νομοθετικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης, που ακούστηκε δημαγωγικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε ούτε για συζήτηση την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Όσον αφορά το Φορολογικό και την πρόταση του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους, σημείωσε πως οι υποστηρικτές της ΕΕ δεν λένε στον λαό πως η κατεύθυνση της ΕΕ είναι να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι στη χώρα μας γιατί είναι πολλοί και το μερίδιό τους στην αγορά το θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. «Αυτό δεν το ξέρουν οι λάτρεις της ΕΕ, αυτό προωθείται στην πραγματικότητα, το έκανε πράξη όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τώρα το συνεχίζει η ΝΔ».

Τέλος, για την Παιδεία, κατήγγειλε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ισοτίμησε τα πτυχία από τα κολέγια, επέβαλε τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ενώ απευθυνόμενος προς τη Νέα Αριστερά που κομπάζει για το τέλος των μνημονίων, υπενθύμισε ότι τα μνημόνια μπορεί να έφυγαν αλλά μας έμειναν σε ισχύ πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι, από τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε κανέναν. Αντίθετα, ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισε ως κυβέρνηση ήταν η μείωση από το 15 στο 10% της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών του κεφαλαίου.

Καταλήγοντας σημείωσε πως το αστικό πολιτικό σύστημα θέλει δύο πόλους, όταν δεν τα βγάζει πέρα ο ένας, να έρχεται ο άλλος και να συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Η αντιπολίτευση όμως είναι στον δρόμο, πρόσθεσε, και εκεί το ΚΚΕ θα είναι πάντα μπροστά με τους εργαζόμενους και τον λαό για την απόκρουση της νέας επίθεσης και την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Χαρίτσης: «Τι νταλκάς έπιασε την κυβέρνηση μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;»

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστερά Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβώνας, 27 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της. «Τι νταλκάς την έπιασε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;», σχολίασε.

Είπε ότι «η μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία αποσκοπούσε η σύμβαση της Λισαβώνας και η διαδικασία της Μπολόνιας δεν τελεσφόρησε μεν για μια εικοσαετία, αλλά υλοποιείται συστηματικά την τελευταία πενταετία» και πως «η αντι-μεταρρύθμιση αυτή έγινε με σύστημα και μεθοδικότητα». Απαρίθμησε επ’ αυτού ότι η ΝΔ: «Θεσμοθέτησε την ΕΒΕ ώστε η ιδιωτική αγορά πτυχίων να αποκτήσει πελατεία. Στην συνέχεια, δημιούργησε μια ανεξάρτητη Αρχή που όπως σε κάθε υπό ιδιωτικοποίηση κλάδο άρχισε να διαπλάθει τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων σαν να είναι εμπορεύματα, το κόστος παραγωγής των οποίων να μπορεί να υπολογιστεί. Έπειτα, έδωσε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των υφιστάμενων κολλεγίων. Και φυσικά, πριν από 5 μήνες, η κυβέρνηση έκανε το ”σάλτο μορτάλε” και ψήφισε τον γνωστό νόμο που επέτρεψε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Άσκησε, επίσης, κριτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο «κόμμα του κ. Κασσελάκη» για τη στάση τους, λέγοντας ότι «τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης πλέον πετάνε χαρταετό κάθε φορά που η κυβέρνηση μιλάει για ιδιωτικά ΑΕΙ».

Είπε ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί «τα φιλικά σε εσάς ιδιωτικά συμφέροντα» και πως όλα τα υπόλοιπα «περί αναβάθμισης, ανταγωνιστικότητας, ανοίγματος των δημοσίων πανεπιστημίων δεν είναι τίποτα άλλο από το να χρυσώνετε το χάπι». Είπε ότι ανάπτυξη υπάρχει για τους λίγους, «στις εισηγμένες που κάνουν πάρτι κερδοφορίας και καταγράφεται ρεκόρ χρηματικών διανομών το 2023, που αναμένεται μετά βεβαιότητας (βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων) να καταρριφθεί το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών». Αντίθετα, τόνισε, «ο μέσος Έλληνας κατατάσσεται τελευταίος σε αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη και προτελευταίος στην Ευρώπη των 27, λίγο μόλις πάνω από τη Βουλγαρία».

Μίλησε για εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και ιδεολογική σύγκρουση με την κυβέρνηση: «Για εμάς η παιδεία είναι ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση. Για εσάς η παιδεία συνδέεται αποκλειστικά με την αγορά εργασίας και την απόκτηση δεξιοτήτων», «εμείς θέλουμε η παιδεία να συνεχίσει να είναι το εργαλείο για την κοινωνική κινητικότητα και τη μείωση των ανισοτήτων, εσείς είστε στην αντίθετη όχθη».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, λέγοντας ότι «έχει πράγματι ισχυρό κοινωνικό υπόβαθρο, το είδαμε αυτό προεκλογικά σε ολόκληρη τη χώρα», όμως η συζήτηση γίνεται «χωρίς περιεχόμενο, προγραμματικό και πολιτικό», αλλά «με όρους ποδοσφαιρικούς και πασαρέλας», περιστρεφόμενη γύρω από πρόσωπα και προσωπικές στρατηγικές. Υποστήριξε ότι «αν η πρόταση απέναντι στη Δεξιά είναι μια ευκαιριακή συμμαχία που θα εφαρμόσει πανομοιότυπες πολιτικές, είναι καταδικασμένη να αποτύχει και δεν αφορά τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες» και ξεκαθάρισε: «Κανένα μέτωπο, καμιά συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καθαρές θέσεις, ευκρινές πολιτικό περιεχόμενο και σαφές πρόγραμμα».

Δείτε το βίντεο:

Related posts

Κουτσούμπας: Επισκέφθηκε την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Εύας Μελά

James Rollner

Εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας – Στις 11:00 η παρουσίαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

James Rollner

Κωνσταντοπούλου: «Η κυβέρνηση κατάφερε δασική πυρκαγιά να μπει στον αστικό ιστό και να κινδυνεύουν άνθρωποι μέσα στην Αθήνα»

James Rollner

Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου για το ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες»

timesadmin

Περιοδεία Κασσελάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας: «Ως παιδί ομογενών καταλαβαίνω τα προβλήματά σας»

protothema.gr

Λοβέρδος: Οι Δημοκράτες εκπροσωπούν τον πολιτικό χώρο του Κέντρου

timesadmin