ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο

Με αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη σύντμηση προθεσμιών στις διαδικασίες των προσλήψεων στο Δημόσιο από το στάδιο της προκήρυξης έως και την ανάληψη υπηρεσίας

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Με αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη σύντμηση προθεσμιών στις διαδικασίες των προσλήψεων στο Δημόσιο από το στάδιο της προκήρυξης έως και την ανάληψη υπηρεσίας. Επίσης, θεσμοθετείται ένα ολοκληρωμένο και πάγιο σύστημακινήτρων και ανταμοιβής και δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περιλαμβάνουν:

– Τη σύντμηση των προθεσμιών για όλα τα στάδια της διαδικασίας προσλήψεων. Μέρος της επιτάχυνσης αποτελεί και η δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων δικαιολογητικών από το ΑΣΕΠ μέσω της ανάπτυξης διαλειτουργικοτήτων με Πανεπιστήμια, ΕΦΚΑ, κλπ.

– Την ενίσχυση με προσωπικό ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών μέσω της αυξημένης μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας με την απαραίτητη δέσμευση της παραμονής στη θέση διορισμού για 10 χρόνια και στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα για επιπλέον 5 χρόνια.

– Τη λήψη ειδικής μέριμνας για την πρόταξη των ατόμων με πιστοποιημένη επ’ αόριστον αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%.

– Την καθιέρωση προθεσμίας για τον ετήσιο προγραμματισμό των θέσεων προσωπικού που καλύπτονται από άτομα με αναπηρία. Τυχόν άπρακτη παρέλευσή της συνεπάγεται τον συνολικό αποκλεισμό του Υπουργείου ή της Αρχής από τη συμμετοχή σε

προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων του ίδιου έτους.

– Τη θέσπιση κωλύματος συμμετοχής για τρία χρόνια σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, για όσουςδιορίστηκαν, αλλά δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους ή παραιτήθηκαν εντός 12 μηνών από τηνπρόσληψή τους.

– Την πλήρωση των θέσεων που έχουν εγκριθεί βάσει του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για τα έτη 2024 και 2025, από επιτυχόντες του 1ουΠανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού της ΑΑΔΕ.

-Την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου και πάγιου συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής με στόχο:

o την ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων,

o την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων,


o την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που συμβάλλουν στην επίτευξη κυβερνητικών προτεραιοτήτων,


o τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους – με σεβασμό και για τη στήριξη των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

o Δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο σε συνάφεια με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.


o Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής ώστε περισσότεροι υπάλληλοι να μπορούν να λάβουν την ανταμοιβή.


o Ορίζεται σαφής μεθοδολογία προσδιορισμού των επιλέξιμων στόχων και ενιαία μεθοδολογία απονομής της ανταμοιβής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού του υπαλλήλου.


o Συστήνεται Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβών, Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβών στο Υπουργείο Εσωτερικών και Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβών για τη βέλτιστη εποπτεία της διαδικασίας.

– Τη δημιουργία και λειτουργία για πρώτη φορά ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, όπου θα σχεδιάζονται, θα εφαρμόζονται και θα παρακολουθούνται οι πολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις σε θέματα του Ανθρώπινου Δυναμικού και θα υποστηρίζεται ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και αποτίμηση της ενιαίας πολιτικής διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση.

– Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων περί συνυπηρέτησης, καθώς οι διατάξεις αυτές αφορούσαν μόνο σε υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισής τους.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE UPDATE


-







Related posts

Ζαχαράκη: Μόνιμες αυξήσεις σε επίδομα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα ενοικίου – Πότε ξεκινά το «Σπίτι 2»

timesadmin

Κομισιόν: Η έκθεση για το Κράτος Δικαίου διαπιστώνει πρόοδο για την Ελλάδα

timesadmin

Τουρκία: Στα σχολικά βιβλία και το τουρκολιβυκό μνημόνιο εκτός από τη «Γαλάζια Πατρίδα»

James Rollner

Όλη η Κεντροαριστερά υπό το βλέμμα του Ολάντ: Μπαράζ διεργασιών για την επόμενη, προοδευτική ημέρα

timesadmin

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

wp-needuser

Άγκυρα κατά Δένδια: «Xαμηλού επιπέδου, ψευδής και συκοφαντική» η δήλωση για την εισβολή στην Κύπρο

protothema.gr