Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει από νωρίς το πρωί στους δρόμους του Βερολίνου για την παρέλαση CSD (Christopher Street Day), μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και για μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς ρατσισμό, βία, μισαλλοδοξία.
Η CSD ξεκίνησε μάλιστα με μια σιωπηλή τελετή στο Μνημείο Ομοφυλόφιλων Θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού, παρουσία του δημάρχου Βερολίνου Κάι Βέγκνερ από τους Χριστιανοδημοκράτες.
Στόχος των διαδηλωτών είναι να φέρουν στο προσκήνιο ξανά, πιο ηχηρά ίσως από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, το θέμα της ορατότητας για τα Queer άτομα και της μηδενικής ανοχής στις διακρίσεις – σε έναν κόσμο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει “πόλεμο” στη λεγόμενη “woke ατζέντα” και οι ακροδεξιές ιδεοληψίες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος στη Γηραιά Ήπειρο.
Εκτός από τη βασική εκδήλωση, στην οποία αναμένονται δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες μέχρι αργά το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν και επιμέρους αντιραστιστικές και αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις, όπως επίσης και μικρές αντιδιαδηλώσεις ακροδεξιών. Συνολικά πάνω από 1.300 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.
Όταν ο Μερτς μίλησε για “τσίρκο”
Διαδηλώσεις μικρότερης έκτασης ξεκίνησαν πάντως ήδη από την Παρασκευή στο Βερολίνο, ενώ στο στόχαστρο των διαδηλωτών δεν βρίσκεται μόνο η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία αλλά και ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Ο καγκελάριος είναι αντιμέτωπος με σκληρή κριτική από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, μετά την απόφασή του, από κοινού με την πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Γιούλια Κλέκνερ, να μην υψωθεί φέτος η σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου – που συμβολίζει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ – έξω από το ιστορικό κτήριο της γερμανικής βουλής.
Mάλιστα ο Μερτς είχε προβεί στην αμφιλεγόμενη δήλωση ότι “η Μπούντεσταγκ δεν είναι τσίρκο”, προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις. Πολλές από τις δράσεις της σημερινής ημέρας θα έχουν παραπομπές στη θεματική “τσίρκο”, στέλνοντας μηνύματα για αλληλεγγύη, αγάπη και μια πολύχρωμη δημοκρατία.
Η CSD λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε πολλές χώρες παγκοσμίως ως ημέρα μνήμης της 28ης Ιουνίου του 1969, όταν αστυνομικοί επιτέθηκαν στο μπαρ “Stonewall” στην Christopher Street, πυροδοτώντας στη συνέχεια μεγάλες διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων.
Πηγή: Deutsche Welle