spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Βερολίνο: Σκληρή στάση απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Οι γερμανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραμένουν σε ισχύ και το Βερολίνο προωθεί νέα μέτρα κατά της Μόσχας μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους σε μια πρώτη αντίδραση, χθες Σάββατο, για τη συμφωνία Ουάσινγκτον και Μόσχας ως προς τις παραδόσεις πετρελαίου από τη Ρωσία στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

“Είμαστε ανεξάρτητοι από το ρωσικό πετρέλαιο”

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Κάτερινα Ράιχε (CDU) δήλωσε στη συνέχεια: “Η Γερμανία στηρίζει πλήρως τα πακέτα κυρώσεων”, διευκρινίζοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα αργού πετρελαίου τελούν υπό κυρώσεις της ΕΕ από το 2023. Έκτοτε, η Γερμανία δεν εισάγει πετρέλαιο ή πετρελαϊκά προϊόντα από τη Ρωσία.

“Οι πηγές προμήθειάς μας είναι πλέον διαφοροποιημένες. Είμαστε ανεξάρτητοι από το ρωσικό πετρέλαιο”, ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού αρμόδιου υπουργείου, προσθέτοντας ότι η επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας είναι διασφαλισμένη.

ΑfD: Ρεαλπολιτίκ όπως του Τραμπ

H συμπρόεδρος της AfD, Αλίς Βάιντελ, σε ανάρτησή της στο Χ δήλωσε χαρακτηριστικά σε αντίθετη κατεύθυνση: “Συμφωνία Τραμπ με τον Πούτιν: Οι κυρώσεις χαλαρώνουν, απελευθερώνονται πάνω από 300.000 τόνοι ρωσικού ντίζελ και οι τιμές αναμένεται να πέσουν. Έτσι γίνεται! Ενώ ο Μερτς καταστρέφει τη Γερμανία με κυρώσεις και ακριβό LNG, ο Τραμπ ασκεί ρεαλπολιτίκ. Γερμανικά συμφέροντα αντί για κλιμάκωση: AfD!”

Από την πλευρά της και η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. “Και η Γερμανία χρειάζεται μια συμφωνία για το ντίζελ με τη Ρωσία”, δήλωσε η Κλάουντια Βίτιχ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της BSW στο τοπικό κοινοβούλιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. Σύμφωνα με την ίδια, οι τιμές στα γερμανικά πρατήρια καυσίμων αποτελούν σκάνδαλο. “Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία βλάπτει πρωτίστως εμάς τους ίδιους, έχει αποτύχει παταγωδώς”.

Mαγδεμβούργο: Σχέδιο ψηφίσματος υπέρ της Ρωσίας

Στο μεταξύ, μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ, η AfD και η BSW σχεδιάζουν να καταθέσουν και να εγκρίνουν ένα πρώτο κοινό πολιτικό ψήφισμα. Σύμφωνα με σχέδιο πρότασης, το κοινοβούλιο καλείται να διαπιστώσει ότι η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι παραδόσεις όπλων και η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, “έχουν αποτύχει”. Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Μαγδεβούργο.

Σύμφωνα με την πρόταση ψηφίσματος, η κυβέρνηση του κρατιδίου καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ιδίως μέσω του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Μπούντεσρατ), του δεύτερου νομοθετικού σώματος της Γερμανίας όπου εκπροσωπούνται τα κρατίδια, υπέρ της αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ άμεσης διπλωματικής λύσης. Παράλληλα, ζητείται άμεση κατάπαυση του πυρός, έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και άρση κυρώσεων.

Η κίνηση έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη στήριξη της Ουκρανίας λαμβάνονται κυρίως στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, θεωρείται η πρώτη σημαντική κίνηση συνεργασίας και πρώτο πολιτικό στίγμα μεταξύ AfD και BSW στο νέο κοινοβούλιο της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Popular Articles