Η Καλντέρα της Σαντορίνης αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στον κόσμο, αλλά παράλληλα και μία περιοχή με ιδιαίτερες γεωλογικές ευαισθησίες. Το thetimes|-.gr πραγματοποίησε αυτοψία στα σημεία που ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Στα συγκεκριμένα σημεία διαπιστώσαμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη – ή έχουν σταματήσει προσωρινά – κατασκευαστικές εργασίες σε παλαιά ακίνητα που είχαν καταρρεύσει με τον σεισμό του 1956. Οι νέοι ιδιοκτήτες τα ανακατασκευάζουν με την ήδη υπάρχουσα κατασκευαστική άδεια.
Δείτε βίντεο:
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας μας, συναντήσαμε έναν Ρουμάνο εργολάβο, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια στις οικοδομές της Σαντορίνης και ειδικότερα σε ό,τι κατασκευάζεται στην Καλντερα. Διαμένει δε μαζί με την οικογένεια του στα υπόσκαφά της και έχει καταφέρει να δημιουργήσει δύο τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Τα κτίρια, τα νοικιαζόμενα δωμάτια και οτιδήποτε άλλο έχει κατασκευαστεί στον βράχο της Καλντέρας ή στο φρύδι – όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι – είναι απολύτως ασφαλή. Εγώ έχω φτιάξει τα περισσότερα. Δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η μελέτη του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γεωλογική σύσταση της περιοχής δεν επιτρέπει επιπλέον φορτία, ενώ οι κατασκευές αυτές αυξάνουν σημαντικά το ρίσκο κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού.
Η πιο εντυπωσιακή – αλλά και ανησυχητική – εικόνα της αυτοψίας μας αφορά ένα κτίσμα που είχε καταρρεύσει με τον σεισμό του 1956 και το οποίο τώρα ανακατασκευάζεται. Ακριβώς πάνω από το ακίνητο, βρίσκονται ενοικιαζόμενα δωμάτια με μικρά τζακούζι στις βεράντες τους.
Οι βεράντες αυτές δείχνουν κυριολεκτικά να κρέμονται στο κενό, δημιουργώντας ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα – όχι μόνο για τη θέα, αλλά και για τον κίνδυνο που ενδεχομένως κρύβεται από κάτω.
Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω, η Δημοτική Αστυνομία έχει τοποθετήσει κορδέλες, απαγορεύοντας την πρόσβαση λόγω επικινδυνότητας.
Το ερώτημα που παραμένει είναι: Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύεται η πρόσβαση σε μια περιοχή λόγω κινδύνου, αλλά ταυτόχρονα να κατασκευάζονται ή να λειτουργούν τουριστικά καταλύματα λίγα μέτρα πιο κάτω;
Η Σαντορίνη είναι ένας τόπος μοναδικός, αλλά και εξαιρετικά ευάλωτος. Η αυξημένη τουριστική ζήτηση οδηγεί σε πρωτότυπες, αλλά ενίοτε παράτολμες κατασκευές. Όπως θα δείτε στο βίντεο του thetimes|-.gr, η ανάγκη για θέα που «κόβει την ανάσα» φαίνεται να επισκιάζει την ασφάλεια, με βεράντες κυριολεκτικά στον αέρα και υποδομές που αψηφούν τους γεωλογικούς κινδύνους.
Ειδήσεις σήμερα:
Το αισιόδοξο σενάριο είναι σεισμός 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, λέει ο Τσελέντης – Επιμένει ότι είμαστε σε προσεισμική φάση
28χρονος πέθανε στη Χαβάη αφού βούτηξε από γκρεμό 15 μέτρων στη θάλασσα – Δείτε το μοιραίο άλμα
Εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ μετά τους χειρισμούς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις
Φρίξος Δρακοντίδης
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουφαλέξης