Αφιέρωμα-στην-Κατίνα-Παξινού
ΣΙΝΕΜΑ

Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού

ADVERTORIAL

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη βράβευση της Κατίνας Παξινού με Όσκαρ, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στις σημαντικότερες κινηματογραφικές επιτυχίες της μεγάλης τραγωδού.

Από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη θα προβάλει τέσσερις ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ (δύο επεισόδια του «Παρασκηνίου» αφιερωμένα στην Κατίνα Παξινού), δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μια άλλη όψη της κορυφαίας ερμηνεύτριας και να ξαναθυμηθεί μερικά από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης στα οποία συμπρωταγωνίστησε με ιερά τέρατα του κινηματογράφου όπως ο Αλέν Ντελόν, η Κλαούντια Καρντινάλε, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Γκάρι Κούπερ.

Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού

Μέσα από το μοναδικό αυτό αφιέρωμα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε εμβληματικές ταινίες όπως Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του του Λουκίνο Βισκόντι αλλά και το Για ποιον χτυπά η καμπάνα, που είναι βασισμένο στο φημισμένο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Για την ερμηνεία της αυτή η Κατίνα Παξινού έγινε η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε ταυτόχρονα Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Β’ Ρόλου και μαζί η πρώτη Ελληνίδα που τιμήθηκε με Όσκαρ. 

Ενσαρκώνοντας υποδειγματικά ρόλους μάνας, π.χ. στην κινηματογραφική απόδοση του έργου του Ευγένιου Ο’Νιλ Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα και στο Νησί της Αφροδίτης, τη μοναδική ελληνόφωνη ταινία της, η Παξινού άφησε το ανεξίτηλο στίγμα της και στη μεγάλη οθόνη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των προβολών στο www.tainiothiki.gr

17-20 Οκτωβρίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, 210 3612046

Related posts

Το ‘Network’ στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια

protothema.gr

“Το καλοκαίρι της Κάρμεν” Από το Θερινό Σινεμά του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

protothema.gr

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Γαλλικό Σινεμά με την προβολή άλλων δύο ταινιών στο Αργοστόλι

timesadmin

Ο Πάγος που Καίει πληροφορίες για την ταινία

protothema.gr

CINEPLEXX DAY 2024: Σινεμά μόνο 2€!

wp-needuser

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (15-21/8)

wp-needuser