Αυτό-είναι-το-αυτοκίνητο-για-να-κυνηγάς-τυφώνες-(video)
AYTOKINHTO

Αυτό είναι το αυτοκίνητο για να κυνηγάς τυφώνες (video)

Το εξωφρενικό Dominator 3 είναι ένα αυτοκίνητο ειδική μετατροπή για να κυνήγι τυφώνων όπως ο τρομακτικός τυφώνας Milton που χτυπάει την Φλόριντα των ΗΠΑ.

Top Gear TEAM

Dominator 3 όχημα για τυφώνες

Ο Reed Timmer είναι κυνηγός. ‘Όχι όμως από αυτούς που βγαίνουν για μπεκάτσες και αγριογούρουνα. Είναι μετεωρολόγος που κυνηγάει ανεμοστρόβιλους (και γενικά τυφώνες όπως ο τρομακτικός Τυφώνας Milton στην Φλόριντα) για επιστημονικούς σκοπούς και για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί ένα ειδικά κατασκευασμένο αυτοκίνητο-θηρίο που ονομάζεται SRV Dominator 3. 

Αυτό το όχημα αξίας 750.000 δολαρίων (περίπου 690.000 ευρώ) είναι ένα βαριά τροποποιημένο Ford F-350 Super Duty. Είναι ουσιαστικά ένα άρμα με ρόδες, κατασκευασμένο για να αντέχει τη μανία των πιο καταστροφικών ανέμων της φύσης, όπως είναι οι ανεμοστρόβιλοι.

Με αυτό το ανθεκτικό όχημα ο Timmer καταγράφει ζωντανά πλάνα που κόβουν  την ανάσα, αφήνοντας τους θεατές να βιώσουν πώς είναι να βρίσκεσαι κοντά ή ακόμα και μέσα σε αυτούς τους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους. 

Dominator 3 όχημα για τυφώνες

Η ιδέα των οχημάτων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την καταδίωξη ανεμοστρόβιλων δεν είναι καινούργια. Αυτού του είδους τα οχήματα παρουσιάστηκαν στη σειρά ντοκιμαντέρ “Storm Chasers”.

Ο Timmer είναι ιδιοκτήτης και έχει δημιουργήσει μια σειρά οχημάτων καταδίωξης ανεμοστρόβιλων που ονομάζεται σειρά SRV Dominator. Ο στόλος των οχημάτων είναι ειδικά τροποποιημένος για να αντέχει τη μανία αυτών των καταιγίδων.

Dominator 3 όχημα για τυφώνες

Ο Timmer στο τιμόνι του Dominator 3.

Αυτά περιλαμβάνουν το Dominator 1 (κατασκευασμένο το 2007 Chevrolet Tahoe), το Dominator 2 (2011 GMC Yukon XL) και το τελευταίο Dominator 3. Το Dominator 3 είναι ένα θηρίο που κατασκευάστηκε για να αντέχει ανέμους έως και 320 χλμ./ώρα!

Διαθέτει έναν υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα 6,7 λίτρων που αποδίδει 400 ίππους. Αυτή η ισχύς συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έξι ταχυτήτων.

Το Dominator 3 προφανώς είναι θωρακισμένο -παχύ ατσάλι και αλεξίσφαιρη επίστρωση Kevlar. Αυτή η θωράκιση βοηθά να αποκρούσει τα ιπτάμενα συντρίμμια, όπως τα δέντρα και το χαλάζι. Τα αλεξίσφαιρα παράθυρα και ένα ειδικό σύστημα παραθύρων με διπλό γυαλί προσφέρουν επιπλέον προστασία. 

Το Dominator 3 είναι εξοπλισμένο με αερανάρτηση και πολυκαρμπονικά παράθυρα. Επιπλέον, οι συνηθισμένες πόρτες δεν θα ήταν συμβατές με τη βαριά θωράκιση του Dominator. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνει πόρτες gullwing που ανοίγουν κάθετα, επιτρέποντας στο πλήρωμα να εκκενώσει γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Καρφώνεται και δεν το κουνάει τίποτα

Οι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να σηκώσουν ακόμη και πολύ βαριά αντικείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Dominator 3 αντιμετωπίζει την απειλή των ανεμοστρόβιλων με ένα έξυπνο σύστημα. Για να αποτρέψει τους σφοδρούς ανέμους από το να αναποδογυρίσουν το όχημα, η ομάδα του Reed σχεδίασε μια αναπτυσσόμενη “φούστα ανέμου”. Αυτή επεκτείνεται μέχρι το έδαφος όταν σταθμεύει, σφραγίζοντας ουσιαστικά το κάτω μέρος του αμαξώματος και εμποδίζοντας τον αέρα να περάσει κάτω από το φορτηγό.

Dominator 3 όχημα για τυφώνες

Κατά την οδήγηση, η ποδιά ανασηκώνεται ελαφρώς για να μην βρίσκει σε εμπόδια π.χ. σαμαράκια. Για επιπλέον ασφάλειας, το Dominator 3 διαθέτει επίσης από υδραυλικά καρφιά/ άγκιστρα που τρυπάνε γρήγορα στο έδαφος, αγκυρώνοντας το όχημα σταθερά στη θέση του. Αυτή η συνδυασμένη προσέγγιση, επιτρέπει στην ομάδα να παρακολουθεί με ασφάλεια τις καταιγίδες σε πραγματικό χρόνο, χωρίς την ανησυχία ότι θα τους πάρει ο αέρας. 

Έχει και ρουκέτες

Το Dominator 3 χρησιμεύει επίσης ως κινητό ερευνητικό εργαστήριο. Είναι ενδιαφέρον ότι φέρει έναν εκτοξευτή πυραύλων που εκτοξεύει μικροσκοπικούς πυραύλους εξοπλισμένους με αισθητήρες. Aυτοί οι πύραυλοι πετούν στην καρδιά ενός ανεμοστρόβιλου, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου και άλλα. 

Related posts

Γιατί η Volvo θα σταματήσει να δημοσιοποιεί στοιχεία κερδοφορίας για τα ηλεκτρικά της

James Rollner

Hyundai Ioniq 5 N eN1 Cup: Πρώτο βήμα για αγώνες ηλεκτρικών

James Rollner

9 θωρακισμένα αυτοκίνητα για κάθε μέρα

timesadmin

H Skoda έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου Superb

timesadmin

Τώρα μπορείς να πάρεις Vespa GTS με άτοκη χρηματοδότηση

wp-needuser

Εταιρεία supercars φτιάχνει αυτοκίνητο για courier

wp-needuser