Αυτή-είναι-η-υψηλότερη-γέφυρα-της-Ελλάδας-(video)
AYTOKINHTO

Αυτή είναι η υψηλότερη γέφυρα της Ελλάδας (video)

Με μια ξεχωριστή ιστορία για την κατασκευή της και την σημασία της η υψηλότερη γέφυρα της Ελλάδας συνδέει δύο μικρά χωριά και προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα.

Top Gear TEAM

Η γέφυρα της Αράδαινας, στην περιοχή των Σφακίων στην Κρήτη, είναι η υψηλότερη γέφυρα στην Ελλάδα με το ύψος της να φτάνει τα 138 μέτρα από το χαμηλότερο τμήμα του φαραγγιού της περιοχής. 

Γέφυρα Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας είναι από τα βαθύτερα και πιο άγρια στην Κρήτη, με απότομες πλαγιές και εντυπωσιακά βράχια, που καθιστούν την γέφυρα ένα σημαντικό σημείο πρόσβασης, αλλά και έναν τουριστικό προορισμό.

Η γέφυρα είναι μια σιδερένια κατασκευή, η οποία στηρίζεται σε μεταλλικούς πυλώνες που την κάνουν να μοιάζει “αιωρούμενη” πάνω από το φαράγγι. 

Γέφυρα Αράδαινας

Έχει πάρει το όνομά της από το χωριό Αράδαινα που βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας Σφακίων. Το χωριό εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1950 λόγω βεντέτας και στην τελευταία απογραφή είχε 4 κατοίκους. Παρέμενε χωρίς σύνδεση με τη ευρύτερη περιοχή των Σφακίων μέχρι το 1986, όταν και εγκαινιάστηκε η γέφυρα που αποκατέστησε την πρόσβαση τόσο σε αυτό αλλά, όσο και σε άλλα χωριά που κατοικούνται. 

Γέφυρα Αράδαινας

Ένα από αυτά τα χωριά είνα και ο Άγιος Ιωάννης από το οποίο κατάγεται η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Το 1985 τα αδέρφια Βαρδινογιάννη αποφάσισαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα διασύνδεσης του χωριού, αλλά και άλλων χωριών με την Ανώπολη και τη Χώρα Σφακίων. 

Η γέφυρα δίνει επίσης πρόσβαση προς την δυτική πλευρά του φαραγγιού, ενώ από κάτω ξεκινά ένα δημοφιλές μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Μάρμαρα, μία από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής.

Τα εγκαίνια της γέφυρας Αράδαινας έγιναν τον Δεκέμβριο του 1986 καθώς την πρόθεση των αδερφών Βαρδινογιάννη ενίσχυσαν με τις προσπάθειές τους και την διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών οι Νομάρχες Χανίων Μανώλης Λουκάκης και Μανώλης Παντουβάκης. 

Γέφυρα Αράδαινας

Ιδιαίτερη συμβολή στο έργο είχαν επίσης ο νομαρχιακός σύμβουλος, Σήφης Μανούσκας και ο Πρόεδρος Αγίου Ιωάννου,Θόδωρος Πολυράκης.  

Πέραν της χρήσης της γέφυρας για την οδική διασύνδεση των περιοχών, έχει αναπτυχθεί και η τουριστική χρήση της με την πλατφόρμα για bungee jumping. Ειδικά δε για αυτή τη δραστηριότητα η γέφυρα της Αράδαινας θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς καθώς κάθε καλοκαίρι προσελκύει επισκέπτες από όλόκληρο τον κόσμο. 

Γέφυρα Αράδαινας

Παρακολουθήστε το video του Upstories με τις εντυπωσιακές εικόνες που κόβουν την ανάσα. 

Related posts

F1: Οι δοκιμές έδειξαν Ferrari, πόσο αλήθεια είναι αυτό;

timesadmin

Το νέο scooter Peugeot Django έρχεται στην Ελλάδα

James Rollner

Bugatti Type 35: To καλύτερο αγωνιστικό πριν από 100 χρόνια

wp-needuser

Οριστικό: Η Audi εξαγοράζει Sauber και πάει F1 το 2026

protothema.gr

Ποια ευρωπαϊκή πόλη ρίχνει το όριο ταχύτητας στα 30 km/h

timesadmin

Alfa Romeo Tonale με όφελος έως και 3.200 ευρώ

timesadmin