Αυστραλία:-Σταθερό-στο-4,35%-διατήρησε-το-επιτόκιό-της-η-rba-–-“Βλέπει”-ακόμη-πληθωριστικό-κίνδυνο
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Σταθερό στο 4,35% διατήρησε το επιτόκιό της η RBA – “Βλέπει” ακόμη πληθωριστικό κίνδυνο

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά την Τρίτη, όπως αναμενόταν, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν λόγοι για επαγρύπνηση έναντι των κινδύνων πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι αγορές να περιορίζουν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, η Reserve Bank of Australia (RBA) διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών, στο 4,35%, όπου και βρίσκονται από την αύξηση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Επανέλαβε ότι δεν αποκλείει τίποτα σχετικά με τη μελλοντική πολιτική της.

Οι αγορές είχαν ποντάρει σε μεγάλο βαθμό σε μια διατήρηση των επιτοκίων σταθερών, παρόλο που η οικονομία σχεδόν φρέναρε αναπτυξιακά το πρώτο τρίμηνο και η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε απροσδόκητα, με τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό να εμποδίζει τις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

“Οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και τα πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει ότι η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο είναι απίθανο να είναι ομαλή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της RBA, σημειώνοντας ότι οι αναθεωρήσεις στα στοιχεία για την κατανάλωση και το ποσοστό αποταμίευσης υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για μια ανοδική πληθωριστική πορεία παραμένουν.

“Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία ήταν ανάμεικτα, ενίσχυσαν την ανάγκη να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση έναντι ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό”.

Το αυστραλιανό δολάριο άλλαξε ελάχιστα στα 0,6612 δολ., καθώς η δήλωση περιείχε λίγες εκπλήξεις, ενώ τα swaps μείωσαν ελαφρώς την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, στο 55% από 65% πριν από την απόφαση.

Από την τελευταία συνεδρίαση της RBA, όταν η διοικήτρια Michele Bullock είχε πει ότι τα επιτόκια πολιτικής ήταν ήδη αρκετά περιοριστικά, τα δεδομένα έχουν έρθει σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε από τα υψηλά της 15ετίας και η αγορά εργασίας συνέχισε να χαλαρώνει με αργό ρυθμό.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί επίμονος, αφού έφτασε σε υψηλό πέντε μηνών του 3,6% τον Απρίλιο, ωστόσο η ελπίδα είναι ότι η ελάφρυνση του κόστους ζωής από τις κυβερνήσεις των πολιτειών της Αυστραλίας – συμπεριλαμβανομένων των δισεκατομμυρίων σε εκπτώσεις ηλεκτρικής ενέργειας – θα συμβάλει σε χαμηλότερο πληθωρισμό το δεύτερο εξάμηνο.

Στην πολιτεία του Κουίνσλαντ, τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν έκπτωση 1.000 δολάρια από τους λογαριασμούς ρεύματός τους από τον Ιούλιο.

Η Commonwealth Bank of Australia εκτιμά ότι οι επιδοτήσεις της ομοσπονδιακής και των πολιτειακών κυβέρνησεων θα μειώσουν κατά δύο τρίτα της ποσοστιαίας μονάδας τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) τρίτου τριμήνου.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένει ότι η RBA θα μειώσει τα επιτόκια μόνο το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Related posts

Ουκρανία: Τρεις νεκροί, 9 τραυματίες στην επίθεση της Ρωσίας στο Χάρκοβο

protothema.gr

Ερντογάν: Η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στους BRICS δεν είναι εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ

James Rollner

Γαλλία: Ένας νεκρός από τη συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους

timesadmin

Yεμένη: Οι Χούθι στοχοποίησαν εμπορικό πλοίο και κατέρριψαν αμερικανικό drone

protothema.gr

Κι αν αρνηθεί η Δύση να αναγνωρίσει τον Πούτιν;

timesadmin

Lockheed Martin: Αύξηση σχεδόν 14% στις πωλήσεις του α’ τριμήνου λόγω της ισχυρής ζήτησης

timesadmin