10.8 C
London
Sunday, February 23, 2025

Αυστρία: Ένα βήμα πριν από τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης

Date:

Related stories

Περισσότεροι από 20.000 μικροί καρναβαλιστές στην Πάτρα

Ένα μεγάλο «ποτάμι» ζωντάνιας, χαράς, κεφιού και ελπίδας...

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν «βαθύ στρατηγικό χαρακτήρα», λέει ο Γεραπετρίτης

Μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου και του διπλωματικού αποτυπώματος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, χαρακτήρισε τη συμμετοχή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισκέπτεται από αύριο τη Νέα Υόρκη προκειμένου να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη συνεδρίαση…

Λίγο πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού βρίσκονται το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) και οι φιλελεύθεροι NEOS. “Τώρα κάτι έχει πραγματικά προχωρήσει”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν μετά τη συνάντηση που είχε με τους τρεις αρχηγούς.

“Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, ας μην κοροϊδευόμαστε”, δήλωσε ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν και αναφέρθηκε στην γεωπολιτική κατάσταση, τονίζοντας ότι πρέπει και η Αυστρία να διαδραματίσει τον ρόλο της σε αυτό, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα “αποφασιστική δράση” για την εσωτερική ασφάλεια. Όπως είπε, η Αυστρία χρειάζεται “μια κυβέρνηση λύσεων”.

Η αρχηγός των NEOS Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ δήλωσε κατόπιν ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία των μελών του κόμματός της για τις 2 Μαρτίου και, εκτός απροόπτου, ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 3 ή 4 Μαρτίου.

Τα ΦVP, SPΦ και NEOS επιχείρησαν να συνεργαστούν και αμέσως μετά τις εκλογές, οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις ωστόσο κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα την δεύτερη εντολή να λάβει ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ και να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα. Η επιμονή της ακροδεξιάς να μην επιθυμεί να δεσμευτεί για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυστρίας οδήγησε σε κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας, για να επιστρέψουν κατόπιν εκ νέου στο τραπέζι Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες.

Υπό την πίεση του χρόνου, των δημοσιονομικών προβλημάτων και της κοινής γνώμης και με την ακροδεξιά να ενισχύεται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια συμβιβασμού προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες και εμφανίστηκαν μάλιστα διατεθειμένα σε επιπλέον παραχωρήσεις προκειμένου στην κυβέρνηση να συμμετέχουν και οι NEOS.

Πηγή: Α-

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here