ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασανσέρ οι τιμές της ενέργειας – Εντείνεται η νευρικότητα στις αγορές

-

Στη σκιά της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, οι τιμές της ενέργειας εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις και οι αναλυτές και οι επενδυτές αδυνατούν να προβλέψουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μέχρι πριν λίγες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου φαίνονταν να υποχωρούν δίνοντας ανάσα σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες που πιέζονταν από τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο ο πόλεμος στο Ισραήλ άλλαξε το σκηνικό με τους αναλυτές να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια κάποια εκ των οποίων εφιαλτικά με εκτίναξη των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή δημιουργούν νευρικότητα στις ενεργειακές αγορές παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει παραγωγή πετρελαίου, αποτελεί ωστόσο ανερχόμενο παραγωγό φυσικού αερίου. 

Πάντως η εικόνα που φαίνεται να προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου εάν η σύγκρουση διευρυνθεί και περιλάβει τη Χεζμπολάχ ή το Ιράν. 

Μέχρι στιγμής, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να κατηγορήσουν το Ιράν για άμεση ανάμειξη στις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά εδώ και χρόνια, το Ιράν υποστηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ. Εάν προκύψουν στοιχεία ότι η Τεχεράνη παρείχε υλική ή οικονομική υποστήριξη για τις επιθέσεις της Χαμάς, είναι πολύ πιθανόν να αναβιώσουν οι αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων του Ιράν ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, επιστρέφοντας σε υψηλό τετραετίας.

Ερωτηματικό εξάλλου αποτελεί η στάση που θα τηρήσει το καρτέλ του ΟΠΕΚ, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποφύγει αποφάσεις που βασίζονται στη βραχυπρόθεσμη αστάθεια. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΠΕΚ μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή για τους υποστηρικτές του Ισραήλ στη Δύση. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ΙΕΑ, οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ανοδικές καθώς ο πόλεμος Ισραήλ Χαμάς συνεχίζεται. Στην τελευταία μηνιαία έκθεση του οργανισμού για την αγορά πετρελαίου ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή είναι γεμάτη αβεβαιότητα και τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα. 

Σημειώνοντας μια “απότομη κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου”, ο ΙΕΑ είπε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις αγορές πετρελαίου και θα “είναι έτοιμος να δράσει εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσει ότι οι αγορές θα παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες”.

Σε περίπτωση απότομης έλλειψης εφοδιασμού πετρελαίου, η απάντηση του ΔΟΕ περιλαμβάνει τα κράτη μέλη που απελευθερώνουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης ή/και εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της ζήτησης.

Η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε χθες στα 50,8 ευρώ/MWh καταγράφοντας νέα αύξηση από τα 48,4 ευρώ/MWh την περασμένη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου η τιμή του αερίου ήταν στα 36,2 ευρώ/MWh. 

Όσον αφορά τέλος στο πετρέλαιο, η τιμή του brent βρίσκεται στα 91,16 δολάρια το βαρέλι, από τα 89,65 δολάρια το βαρέλι που βρισκόταν στις 16 Οκτωβρίου και τα 86 δολάρια στις 12 Οκτωβρίου.

Related posts

Eurobank: Η “ανατομία” της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα στο 9μηνο του 2023

timesadmin

OEE: Με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές το 5ο διεθνές συνέδριο

James Rollner

Κ. Χατζηδάκης: Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά

timesadmin

Σεζόν διαρκείας στον τουρισμό

timesadmin

Μάχη στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ για την τιμή της φέτας

timesadmin

Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 4 – 8 Δεκεμβρίου

timesadmin