Αντ.-Μπλίνκεν:-Νέες-κυρώσεις-στο-Ιράν-για-την-παράδοση-βαλλιστικών-πυραύλων-στη-Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Αντ. Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις στο Ιράν για την παράδοση βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:16

Η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και θα τους χρησιμοποιήσει πιθανώς στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί ευρέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, πριν επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, προειδοποίησε κατ’ ιδίαν το Ιράν ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία “συνιστούν δραματική κλιμάκωση”.

“Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, εναντίον της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος πληροφορίες που, όπως είπε, έχουν μοιραστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

“Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή”.

Η Ρωσία μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, πρόσθεσε.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα περιλαμβάνουν την αεροπορική εταιρεία Iran Air, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Κυρώσεις και από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία και θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολή κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air ως αποτέλεσμα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια” αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση και των τριών χωρών που κοινοποίησε το υπουργείο.

Οι τρείς χώρες θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών, καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξη του προς την Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν τους οποίους θα χρησιμοποιήσει πιθανώς στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παράλληλα με την ανακοίνωση αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βρετανία, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης νέες κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στην αεροπορική εταιρεία Iran Air.

Αντίδραση και από την Ε.Ε. 

Η μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία αποτελεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση από την ΕΕ.

Ο Στάνο δήλωσε ότι η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ήδη παρουσιάσει στα μέλη της ΕΕ “ένα ουσιαστικό σύνολο αποφασιστικών και στοχευμένων μέτρων” κατά του Ιράν, ως απάντηση στη μεταφορά. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα 27 μέλη της ΕΕ για να τεθούν σε ισχύ, πρόσθεσε.

“Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την παράδοση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία”, είπε.

“Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, στις διμερείς επαφές του με τους Ιρανούς εταίρους, έχει προειδοποιήσει συνεχώς το Ιράν κατά μιας τέτοιας απόφασης”, δήλωσε ο Στάνο.

Πρόσθεσε ότι η μεταφορά παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

“Η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων πιθανότατα θα βοηθήσει την κλιμακούμενη εκστρατεία βομβαρδισμών της Ρωσίας κατά Ουκρανών πολιτών, πόλεων και πολιτικών υποδομών, αυξάνοντας περαιτέρω τις απώλειες αμάχων και τις καταστροφές”, σημείωσε, για να καταλήξει πως “μια τέτοια υποστήριξη στην εκστρατεία τρόμου της Ρωσίας κατά του ουκρανικού πληθυσμού θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή αντίδραση από την ΕΕ”.

Πηγή: ----Reuters-AFP

Related posts

Ο Μπάιντεν τάσσεται κατά μιας επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

timesadmin

Το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε αίτηση να ενταχθεί στη συμμαχία των BRICS

wp-needuser

Νότια Κορέα: Η κυβέρνηση κινεί διαδικασίες για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 4.900 απεργοί ειδικευόμενοι γιατροί

protothema.gr

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Δούμας κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι έχει εμπλακεί ήδη στον πόλεμο με την Ουκρανία

James Rollner

Για επίγεια “κόλαση” στον Λίβανο μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες

wp-needuser

Τηλεδιάσκεψη ΗΠΑ – Ισραήλ εντός της ημέρας για το ζήτημα-“κλειδί” της Ράφα

wp-needuser