-
Με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με το κλιμάκιο της Κομισιόν με το θέμα του εκτροχιασμού των τιμών του ρεύματος να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αν και η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το αίτημά της για επιβολή έκτακτων μέτρων, τόσο μακροπρόθεσμων όσο και βραχυπρόθεσμων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εντούτοις από πλευράς των εκπροσώπων της Επιτροπής δεν αναμένεται κάποια σαφής απάντηση, παρά μόνον καταγραφή των ελληνικών θέσεων. Η Αθήνα μεταξύ άλλων θέλει να υπάρξει εκ νέου επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά κατά το πρότυπο των έκτακτων μέτρων το 2022, την περίοδο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.
Προτού φτάσουν στην Αθήνα πάντως, οι “κομισάριοι” βρέθηκαν στη Ρουμανία όπου είχαν αντίστοιχη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας. Ο Σ. Μπουρτούγια δεν έχασε την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κατάσταση για τους Ρουμάνους πολίτες. Όπως μεταφέρουν τα ρουμανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας άφησε αιχμές για τη στάση των Βρυξελλών, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης: “Κατόπιν της κοινής δράσης που έχουν αναλάβει η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία τις τελευταίες εβδομάδες για να φέρουν στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόβλημα των υψηλών τιμών που πληρώνουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συζητήσαμε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθαν στο Βουκουρέστι ειδικά για να βρουν λύσεις, για αυτήν την οδυνηρή κατάσταση. Ήμουν πολύ σαφής στη μεταφορά του μηνύματος ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για τους Ρουμάνους πολίτες και τις ρουμανικές εταιρείες. Αν θέλουμε οι πολίτες μας να στηρίξουν την Ευρώπη, πρέπει να τους δείξουμε ότι υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπου οι τιμές είναι δίκαιες για όλους”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας μετά τη συνάντηση.
Ο ίδιος τόνισε ότι, ενώ η Ρουμανία έχει υλοποιήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που άφησαν το σημάδι τους, εντούτοις άλλες χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινή αγορά ενέργειας. “Είναι ακατανόητο πώς δύο βασικές χώρες διέλευσης για τις ροές ενέργειας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η Αυστρία και η Σλοβακία, δεν έχουν διασύνδεση. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους, όπως η Ρουμανία. Δεν είναι δίκαιο για τις ρουμανικές εταιρείες και τους Ρουμάνους πολίτες” τόνισε.
Η Ρουμανική κυβέρνηση ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησης των διασυνδέσεων αλλά και την αποδοχή των βραχυπρόθεσμων λύσεων που προτάθηκαν για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Ο Ρουμάνος υπουργός τόνισε ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές όταν το ενεργειακό τους κόστος είναι πολύ υψηλότερο από μια εταιρεία στη Δυτική Ευρώπη και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας για τον μήνα Νοέμβριο, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ε.Ε., με τη Ρουμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 181,49 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 181,38 ευρώ η μεγαβατώρα και η Ουγγαρία με 175,93 ευρώ η μεγαβατώρα. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η Ελλάδα με 140,96 ευρώ η μεγαβατώρα.