-|-
Τα περίπου 4,5 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν ως φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με το κλείσιμο του κύκλου της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την Παρασκευή δίνουν ένα θετικό μήνυμα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, αλλά κυρίως διαμορφώνουν τα περιθώρια για να υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών νέες ελαφρύνσεις.
Πλέον στο ΥΠΕΘΟ περιμένουν την ολοκλήρωση της υποβολής και των δηλώσεων των νομικών προσώπων ώστε να γίνει το “ταμείο” με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η συζήτηση για πρόσθετες ελαφρύνσεις, πέραν των μέτρων ύψους 880 εκατ. ευρώ που έχει εξαγγείλει από τις αρχές Απριλίου ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης με τη σημείωση ότι αυτά είναι τα μέτρα που μπορεί να αντέξει η Ελλάδα για το 2025. Ωστόσο μετά τις ευρωεκλογές ο ίδιος ανακάλυψε ότι παρά την εξάντληση των περιθωρίων, βρέθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, με εξαγγελία του πρωθυπουργού, έγινε η ανακοίνωση για την καταβολή για 3η φορά του επιδόματος για τους συνταξιούχους που που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων την περασμένη Παρασκευή, ο φόρος που βεβαίωσαν οι φορολογικές αρχές άγγιξε για πρώτη φορά μετά από 10ετίες τα 4,4 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2023.
Ίδια εξέλιξη αναμένεται να έχουμε και στον φόρο των νομικών προσώπων, με την υποβολή των δηλώσεων να ολοκληρώνεται την Παρασκευή που μας έρχεται. Ο υψηλότερος του αναμενόμενου φόρος στα νομικά πρόσωπα είναι λίγο ως πολύ υπολογισμένος, με δεδομένη την αύξηση του τζίρου τους για την προηγούμενη χρονιά.
Η έναρξη των συζητήσεων
Μόλις εκκαθαριστεί το σύνολο θα υπάρχει η βάση για να συζητηθεί ξανά η οικονομική πολιτική που θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ στις αρχές του επόμενου μήνα. Το θετικό είναι ότι στην εβδομαδιαία ανάρτηση του ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους οικονομικά ευάλωτους για όσο διάστημα χρειαστεί. Σε αυτή την φάση η υλοποίηση της εξαγγελίας φαίνεται από την απόφαση της επιδότησης των τιμολογίου του ρεύματος για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα χρήματα για την κάλυψη της επιδότησης θα προέλθουν από την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξαγγελίες της ΔΕΘ έχει κρατήσει χαμηλούς τους τόνους σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να είναι πλουσιοπάροχες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, έχει ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της ταχύτερης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα της φορολογίας στην εργασία, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.
Επίσης έχει ήδη εξαγγελθεί το δεύτερο μέρος από το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” με διεύρυνση των δικαιούχων μέχρι και τα 50 χρόνια και χρήση πόρων 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες. Στην ίδια κατεύθυνση έχουμε και ένα πακέτο στήριξης για πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Πηγές που είναι σε γνώση των διαδικασιών, τόνιζαν ότι το πακέτο της ΔΕΘ θα γεμίσει σε μεγάλο βαθμό με τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί τα οποία μπορεί να είναι πιο “γενναιόδωρα” από την αρχική ανακοίνωσή τους και λιγότερο με εντελώς νέες παρεμβάσεις.