-
Το Εθνικό πρόγραμμά για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που εκπονήθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ παρουσιάστηκε προ ολίγου σε ειδική εκδήλωση παρουσία του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκη. Όπως τόνισε ο υπουργός, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο διαγωνισμός να μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και να έχουμε τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πριν το 2030.
Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για εντυπωσιακά μεγέθη, καθώς υπάρχει ελάχιστη δυναμικότητα 12,4GW χωρίς να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από τώρα μέχρι το 2040. Επιπρόσθετα, ο ΥΠΕΝ έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας αλυσίδας αξίας λόγω του μεγάλου όγκου ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας, αξιοποιώντας τις βιομηχανίες που παράγουν καλώδια, τα ναυπηγεία και άλλες υποδομές που θα μετατρέψει τα υπεράκτια αιολικά σε κινητήριο δύναμη όχι μόνο της ενέργειας αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο ανεμολογικό δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την ποσότητα αλλά και την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. Πρόκειται για αιολικό δυναμικό σε μια θάλασσα καλύτερη από τη Βόρεια Θάλασσα όπου αναπτύχθηκαν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4GW, εκ των οποίων 19 πλωτά 10,4GW και 6 σταθερής βάσης ισχύος 2GW.
Οι περιοχές που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι τα Διαπόντια Νησιά στο Ιόνιο για σταθερής έδρασης, ο Πατραϊκός επίσης για σταθερή έδραση, η Ανατολική Κρήτη για σταθερή και πλωτή έδραση, ενώ για πλωτή έδραση προβλέπεται η ανάπτυξη σε Ρόδο, Δονούσα, Γυάρο, Εύβοια (Άγιοι Απόστολοι) και Χίο.
Η ανάπτυξη του προγράμματος θα μας κάνει εξαγωγικούς στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και θα δώσει νόημα σε διασυνδέσεις που φτιάχνουμε με γειτονικές χώρες, ενώ η ενέργεια που θα παράγουμε θα είναι ποιοτική και συνεχώς φθηνότερη καθώς η τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ακόμη δεν έχει εξαντλήσει την καμπύλη της καινοτομίας και των οικονομιών κλίμακας, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Από την πλευρά της η υφυπουργός ενέργειας Αλ. Σδούκου τόνισε ότι πρόκειται για επενδύσεις υψηλής έντασης κεφαλαίου που θα έχουν κινητοποιήσει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας. Για τα πρώτα 2GW θα απαιτηθούν επενδύσεις πάνω από 6 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον επενδύσεις για περισσότερα GW μέχρι το 2040 και το 2050.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρ. Στεφάτος τόνισε ότι για την εκπόνηση του προγράμματος εξετάστηκε μια αρχική γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος έκτασης 98.501 τετραγωνικών χιλιομέτρων που μειώθηκε με την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών, ποιοτικών και άλλων κριτηρίων κατά 97% προκειμένου να καταλήξουμε σε μια έκταση 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχουν προσδιοριστεί 6 περιοχές για σταθερή έδραση με ελάχιστη ισχύ 2GW και 19 περιοχές πλωτής έδρασης για 10GW, εκ των οποίων 2 περιοχές θα είναι για πιλοτικά έργα ισχύος 600MW.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται η έγκριση του εθνικού σχεδίου που θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η οριοθέτηση των πρώτων περιοχών αναμένεται να γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα, αφού προηγουμένως προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις τεχνικές μελέτες και τη Σ- και στη συνέχεια υποβληθεί έκαστη τεχνική μελέτη καθώς και η Σ-.