Ανεβαίνει-το-θερμόμετρο-στο-ΠΑΣΟΚ:-Το-σκληρό-πόκερ-για-την-ηγεσία-και-η-υποψηφιότητα-Διαμαντοπούλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο ΠΑΣΟΚ: Το σκληρό πόκερ για την ηγεσία και η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου

Αν και η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας είναι υψηλή λόγω θέρους, ειδικά στη Χαριλάου Τρικούπη το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, με τους επτά υποψήφιους προέδρους να κλιμακώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία και με μία ακόμη υποψηφιότητα να έχει στην ουσία προαναγγελθεί. Και μπορεί πολλοί να αναρωτιούνται για την πληθώρα των υποψήφιων προέδρων στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του 13%, ιστορικά στελέχη του κόμματος, όμως, διαβεβαιώνουν ότι αυτό μόνο καλό θα κάνει, αφού θα πολλαπλασιάσει τη συμμετοχή του κόσμου στην ψηφοφορία, που αποτελεί ούτως ή άλλως «στοίχημα».

Της ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ – - Realnews

Το ίδιο εκτιμούν και για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, που όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Και αυτό διότι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό από αυτό των άλλων υποψηφίων, εν μέρει και σε κοινό που είτε απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια για να… κάτσει σπίτι του, όντας ανέστιο πολιτικά, είτε βρίσκεται σε άλλα κόμματα σήμερα, χωρίς όμως να ταυτίζεται ιδεολογικά και να συνδέεται συναισθηματικά με αυτά. Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να αποδειχθούν στην πράξη. Στο μεταξύ, η Αν. Διαμαντοπούλου φέρεται να προετοιμάζεται πολύ μεθοδικά, μιλώντας με «πυρήνες» στελεχών ανά την Ελλάδα. Έτσι, πρόσφατα επισκέφθηκε την Κοζάνη, από όπου και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα μόλις στα 27 της χρόνια, γυρίζοντας εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα της βιντεάκια ενόψει της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της.

Εκστρατείες

Στο μεταξύ, την ώρα που άπαντες οι ανθυποψήφιοί του κλιμακώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης -ο οποίος στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB φαίνεται να προηγείται έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων στο κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ- διαφοροποιείται, ασκώντας εκ θέσεως αντιπολίτευση. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν είναι μόνο υποψήφιος, αλλά και εν ενεργεία πρόεδρος. Σε αυτό το πλαίσιο, συναντά συνεχώς εκπροσώπους διάφορων επαγγελματικών ομάδων, παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα ζητώντας πλαφόν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για συγκεκριμένες διαδρομές, πραγματοποιεί θεσμικές επισκέψεις, όπως αυτή που προγραμματίζει για το τριήμερο 18-20 Ιουλίου στην Κύπρο, προκειμένου να βάλει εκ νέου την πατριωτική ατζέντα του κόμματός του στο τραπέζι, ενώ παίρνει σαφείς θέσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακόμα και στις περιοδείες του, κατά τις οποίες πραγματοποιεί άτυπα οργανωτικά ραντεβού ή μιλά απλώς με κόσμο, φροντίζει να ασκεί αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στη Σύρο, όπου θα επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού για να μιλήσει για «στρεβλή πρακτική», το ότι δηλαδή δεν δίνονται επαρκή κίνητρα στους γιατρούς για να εργαστούν στα νησιά. Επίσης, θα βρεθεί και στο τοπικό αποστακτήριο, για να επαναλάβει την ανάγκη διασύνδεσης των παραγόμενων προϊόντων με τον τουρισμό. Η ομάδα του Ν. Ανδρουλάκη επιχειρεί να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του προέδρου, εστιάζοντας στο ότι με επικεφαλής τον ίδιο το κόμμα μόνο βήματα μπροστά μπορεί να κάνει. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές οδήγησαν τη Ν.Δ. σε μια ήττα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικές απώλειες καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έναν πόλο σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα.

Το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, δίνοντας έμφαση στην «επαφή με την κοινωνία», θυμίζει με νόημα ότι ο Ν. Ανδρουλάκης, στα δυόμισι χρόνια προεδρίας του, βρέθηκε αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και έχει μόνο θετικά αποτελέσματα να επιδείξει, όσον αφορά την άνοδο του κόμματος. Αναρωτώμενοι, δε, με νόημα ποιο είναι το «μαγικό σχέδιο» που θα εκτίνασσε αυτόματα το ΠΑΣΟΚ στο 30%, εξηγούν ότι και εκείνος να κυβερνήσει θέλει, αλλά κάνει και τα βήματα για να το πετύχει. Δεν είναι, άλλωστε, αμελητέο το γεγονός ότι πέτυχε ήδη την πολιτική αυτονομία του κόμματος, την ενότητα και τη διεύρυνσή του ως έναν βαθμό, ακόμα και την ευρεία σύνθεση των οργάνων, χωρίς να επιβάλει σε αυτά την «τάση» του.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έχει μπει μάλλον δυναμικά στην προεκλογική κούρσα, καθώς πραγματοποιεί επισκέψεις ανά τη χώρα και παραχωρεί όσο το δυνατόν περισσότερες συνεντεύξεις σε ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής, είναι ο μόνος εκ των υποψηφίων που πραγματοποιεί ανοιχτές συγκεντρώσεις τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, δίνοντας μεγάλη σημασία στην επαφή με τον κόσμο και στην ενεργό συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων, αλλά και των πολιτών που είναι απογοητευμένοι από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στο harisdoukas.gr, προχωρώντας με βασικό σύνθημα «Ενώνουμε Δυνάμεις – Κερδίζουμε την Ελπίδα». Στον λόγο του επικρατεί ιδιαίτερα η λέξη «επανεκκίνηση», ενώ μέχρι τώρα οι κινήσεις του φαίνεται να βρίσκουν πολύ θετική ανταπόκριση. Εξάλλου, μία από τις φράσεις που ακούει συχνά ο ίδιος από τους πολίτες είναι: «Χάρη, ελπίζουμε σε σένα». Από το επιτελείο του, μάλιστα, παρατηρώντας την ανθρωπογεωγραφία στις συγκεντρώσεις του, επιβεβαιώνουν την αρχική τους εκτίμηση ότι ο Χ. Δούκας μπορεί να ενώσει τον χώρο. Και αυτό διότι μπορεί να δει κανείς στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατά καιρούς ανήκαν σε διαφορετικά μπλοκ -από παπανδρεϊκούς μέχρι εκσυγχρονιστές και όχι μόνο τώρα να δίνουν όλα μαζί το «παρών» στις προεκλογικές εκδηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων.

O Παύλος Γερουλάνος βλέπει «ντέρμπι για τρεις». Στενοί συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου του κόμματος εκτιμούν πως το βασικό συμπέρασμα που αποτυπώνεται μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις είναι ότι «η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ είναι υπόθεση για τρεις». Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι έρευνες που έχουν στα χέρια τους καταδεικνύουν πως η θέση του Π. Γερουλάνου βελτιώνεται συνεχώς, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στη συνεδρίαση της Κ.Ε. της 30ής Ιουνίου. «Εμείς τότε ξεκινήσαμε ουσιαστικά και από τότε δεν σταματάμε να ανεβαίνουμε», λένε.

Κομβικό σημείο στην πρώτη φάση της καμπάνιας του Π. Γερουλάνου αποτελεί η δημόσια στήριξή του από τον Νίκο Παπανδρέου, πρώτο σε σταυρούς ευρωβουλευτή και γιο του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου. Κυρίως, δε, ο τρόπος με τον οποίο θέλησε ο Ν. Παπανδρέου να την εκφράσει, με ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, βάσει του οποίου το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο που μπορεί να ενώσει, που μπορεί να κάνει το κόμμα να λειτουργήσει ομαδικά, αλλά και πρόεδρο με εμπειρία σε διεθνή θέματα και σε θέματα αγοράς. Ενα σκεπτικό απόλυτα συνυφασμένο με την πρόθεση του βουλευτή να μιλά πολιτικά και μόνο, παραμένοντας επικεντρωμένος στο σχέδιό του υπό τον τίτλο «Αναγέννηση», για τη μείωση των ανισοτήτων στην Ελλάδα, την οικοδόμηση ενός κράτους που λειτουργεί και τη δημιουργία μιας πατριωτικής οικονομίας. Και αν το αποτύπωμα της στήριξης του Ν. Παπανδρέου δεν έχει ακόμα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις, οι συνεργάτες του Π. Γερουλάνου προϊδεάζουν και για άλλες εκδηλώσεις στήριξης προσεχώς.

Τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό και όχι τους συνυποψηφίους της θεωρεί αντιπάλους η Μιλένα Αποστολάκη, που ετοιμάζει ήδη τα πρώτα της συνθήματα και τα πρώτα της σποτ, στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός καμβάς για τα προεκλογικά σποτ της θα είναι η κοινοβουλευτική της εμπειρία μόνο τον τελευταίο χρόνο, μιας και δεν επιθυμεί να στηριχθεί σε εμπειρίες του παρελθόντος, καθώς και οι περιοδείες της ανά την Ελλάδα για την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Αν υπάρχει κάτι που η ίδια υπερασπίζεται και θέλει να εκπροσωπήσει, αυτό είναι η μαχητικότητα και η αυτονομία του κόμματός της. Δεν είναι τυχαίο ότι με κάθε ευκαιρία θυμίζει πως η μαχητικότητα είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ.

Το δίκτυό του ανά την Ελλάδα στήνει αυτές τις ημέρες και ο Μιχάλης Κατρίνης, με μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικά στελέχη, μέλη επιμελητηρίων κ.ά. Εξάλλου, το ότι οι συγκεντρώσεις του στην Αθήνα είναι από τις μεγαλύτερες -παρά το γεγονός πως είναι ο μόνος υποψήφιος που εκλέγεται στην επαρχία και συγκεκριμένα στην Ηλεία, παραδοσιακά πια τα τελευταία πέντε χρόνια- αποδεικνύει κατά τους συνεργάτες του ότι διατηρεί ισχυρές δυνάμεις εντός και εκτός λεκανοπεδίου.

Μεταξύ των θεμάτων που προτιμά να αναδεικνύει, συνθέτοντας την προσωπική του πολιτική γραμμή, είναι ότι δεν συμβιβάζεται με ένα κόμμα του 13%-15%, αλλά επιδιώκει μια μεγάλη παράταξη που θα είναι κυβερνητική δύναμη, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ξεκάθαρα να πει με ποιους δεν είναι, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να συνεργαστεί για κανέναν λόγο με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μαζικό κάλεσμα για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της απευθύνει και η Νάντια Γιαννακοπούλου, που δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς συνηθίζει να λέει ότι εκφράζει την κοινωνία και δεν απευθύνεται στους μηχανισμούς. Μαζί με τα πρώτα βιντεάκια της, ενόψει εκλογών, και η Ν. Γιαννακοπούλου συγκροτεί τώρα το επιτελείο της σε επίπεδο οργανωτικό, επικοινωνιακό και εθελοντών, ενώ παράλληλα ετοιμάζει τις πολιτικές της θέσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από τα τέλη Αυγούστου και μετά, στην τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου. Το τετράπτυχο στο οποίο ομνύει είναι οι καθαρές θέσεις, η δυναμική φωνή, η κοινωνική ευαισθησία και η δημοκρατική – θεσμική λειτουργία του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πρεσβεύει ότι απαιτείται η ολική επαναφορά της κοινωνικής ατζέντας που αφορά τους πολλούς.

Τέλος, τις αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και στις αρχές και τις αξίες του Κινήματος από τη γέννησή του, δεν σταματά ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, που διεκδικεί επίσης την ηγεσία του κόμματος και έχει συχνή παρουσία πια στα ΜΜΕ αλλά και στα social media.

Related posts

Φλωρίδης για σκευωρία Novartis: Στην ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται ρητά χρηματική αμοιβή για τον προστατευόμενο μάρτυρα

timesadmin

Συνάντηση Δένδια με τον πρόεδρο και στελέχη της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων

timesadmin

Κικίλιας: «Θα συνεχιστεί όλο τον χειμώνα η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών» – Τι λέει για την πρόληψη φυσικών καταστροφών

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Κακόγουστο «ανέκδοτο» η αριστεία της ΝΔ

James Rollner

Μαρινάκης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού – Τις επόμενες ημέρες η καταβολή του επιδόματος μητρότητας

wp-needuser

Υφυπουργός Εσωτερικών: Δεσμεύεται για μια σύγχρονη φιλοζωϊκή πολιτική, που θα καλύπτει τις ανάγκες κάθε δήμου

timesadmin