Αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 πρέπει να γίνει η πλήρης υπαγωγή των λιμενεργατών (εργαζομένων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων) στις προβλήτες II και III του Λιμένος Πειραιώς στο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε προσφύγει το ΣτΕ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ζητούσε να ακυρωθούν αφενός η εγκύκλιος του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την «ασφάλιση εργαζομένων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Λιμένα Πειραιώς» και αφετέρου η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας «σχετικά με την ασφάλιση εργαζομένων στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Λιμένα Πειραιώς».
Υπέρ της υπαγωγής στα βαρέα και ανθυγιεινά είχε παρέμβει στο ΣτΕ η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Λιμένος Πειραιώς (ΕΝΕΔΕΠ).
Τώρα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ (7μελής σύνθεσης) με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Λιάκουρα, με την υπ΄ αριθμ.1431/2024 απόφασή του ακύρωσε εν μέρει, την 46/15.10.2018 πράξη του διοικητή του ΕΦΚΑ μόνο κατά το μέρος που ορίζει την από 8/2018 μισθολογική περίοδο ως χρόνο έναρξης ισχύος της υπαγωγής στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένος Πειραιώς.
Με το νόμο 3863/2010 για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και με μεταγενέστερες νομοθετικές πράξεις ανέκυψε το ζήτημα ότι μετά τη θέση σε ισχύ του νέου πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων εάν στην «έννοια» του «λιμενικού χώρου» υπάγονται οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι οποίες εξυπηρετούν την εμπορική κίνηση του λιμένος Πειραιώς .
Ακολούθησε εγκύκλιος του διοικητή του ΕΦΚΑ, στην οποία αναφερόταν ότι «οι διατάξεις της περίπτωσης 41 του ισχύοντος πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα έχουν εφαρμογή και για το εργατοτεχνικό προσωπικό (πλην υπαλλήλων γραφείων, φυλάκων και επιστατών) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα Πειραιά, καθώς βρίσκονται εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά» και καταλήγει η εγκύκλιος:
«Ως εκ τούτου, για μισθολογική περίοδο από 8/2018, οι αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών ΕΦΚΑ, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των ανωτέρω και την ορθή ασφαλιστική τακτοποίηση του απασχολούμενου προσωπικού στους ανωτέρω προβλήτες, ενημερώνοντας τους εργοδότες που απασχολούν το υπ’ όψιν προσωπικό».
Η επίμαχη εγκύκλιος που έχει κανονιστικό χαρακτήρα, δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατά συνέπεια σύμφωνα με του συμβούλους Επικρατείας, «από τις διατάξεις των άρθρων 42 παρ. 1 και 35 παρ. 1 του Συντάγματος επιβάλλεται η πλήρης δημοσίευση όχι μόνο των τυπικών νόμων αλλά και όλων των κανονιστικών διοικητικών πράξεων, ως συστατικό στοιχείο του κύρους τους».
Συνεπώς, καταλήγει το ΣτΕ: «Οι πράξεις αυτές αν δεν δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι ανυπόστατες. Ωστόσο, λόγω της φύσης και του περιεχομένου τους, αλλά και για λόγους ασφάλειας δικαίου, οι μη δημοσιευθείσες κανονιστικές πράξεις, αν και είναι ανυπόστατες, είναι ακυρωτέες προς αποφυγή του ενδεχομένου της εφαρμογής τους».
Ειδήσεις σήμερα:
Ιράν – Ισμαήλ Καανί: Ειναι πράκτορας της Μοσάντ ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης;
Πασχάλης Τερζής: H σπάνια εμφάνιση του τραγουδιστή – Η Γιώτα Νέγκα τον επισκέφτηκε στο σπίτι του και πόζαραν αγκαλιά
Πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ καταγγέλλει «ομηρία» της αποστολής της Νιγηρίας σε εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λιβύης