Ανέβηκε-στο-3%-ο-πληθωρισμός-τον-Αύγουστο-–-Εκτίναξη-ενοικίων-και-εστίασης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέβηκε στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Εκτίναξη ενοικίων και εστίασης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.08

Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,7% που τον Ιούλιο ( και 2,3% τον Ιούνιο) καταγράφοντας εκτίναξη των ενοικίων κατά 5,5% και των τιμών στην εστίαση κατά 6,6%,  ενώ τα τρόφιμα συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 2,8% και τα καύσιμα να καταγράφουν αύξηση κατά 5,5%.

Συγκεκριμένα , για τον περασμένο μήνα η τιμή του φυσικού αερίου είχε αύξηση κατά 28%, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν αύξηση 9,7% το πετρέλαιο θέρμανσης 6,3%, ενώ τα υγρά καύσιμα και τα λιπαντικά είχαν μείωση στις τιμές τους κατά 5,9% .

Στα τρόφιμα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μια μικτή εικόνα αφού καταγράφονται μεν μειώσεις σε κάποια από αυτά αλλά και αυξήσεις διπλάσιες ή και υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού σε κάποια άλλα. Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο συνεχίζει να κατέχει τα σκήπτρα στις ανατιμήσεις με 49,1% ενώ αυξήσεις υπερτριπλάσιες του πληθωρισμού καταγράφουν τα δημητριακά για πρωινό (11,3%) τα νωπά ψάρια (11,3%) ενώ μικρότερες αυξήσεις καταγράφονται στο μεταλλικά νερά τους χυμούς και τα αναψυκτικά (6,9%) στα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί (5%), η ζάχαρη η σοκολάτα τα γλυκά και τα παγωτά (4,8%), ενώ και τα νωπά λαχανικά καταγράφουν αύξηση στις τιμές του κατά 3,1%.

Αντίθετα μειώσεις κατά 6,6% είχαμε στις τιμές σε πίτες και πίτσες τα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 2% τις πατάτες κατά 4% και τα λοιπό τρόφιμα κατά 2,6%. Αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού καταγράφονται στην ένδυση και την υπόδηση κατά 65,2% τα ενοίκια των κατοικιών κατά 4,6% την επισκευή κατοικίας 4,4% Στον τομέα των υπηρεσιών έχουμε μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια των αεροπλάνων κατά 27,3% το πακέτο των διακοπών κατά 7,2% κια τις τιμές σε ξενοδοχεία μοτέλ πανδοχεία κατά 7,3% τα εστιατόρια ζαχαροπλαστεία καφενεία και κυλικεία κατά 6,7% .

Οι τιμές στα ασφάλιστρα υγείας είχαν αύξηση 14% ενώ και οι τιμές για ασφάλιστρα αυτοκινήτου κατά 5,45%.

Η μηνιαία σύγκριση

Σε μηναία σύγκριση ο πληθωρισμός τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του Ιουλίου

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2024 Το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε Από τις αυξήσεις των δεικτών :

-Κατά 0,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, γιαούρτι, ελαιόλαδο.

Κατά 2,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό.

Κατά 1,4% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Κατά 0,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Κατά 0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Κατά 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς από την μείωση:

Κατά 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Κατά 4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

Κατά 0,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των

τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Κατά 0,8% στην ομάδα Μεταφορές.

Related posts

Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου

wp-needuser

Καπέλο στις τιμές του ρεύματος και τον Μάιο λόγω ρευματοκλοπών

wp-needuser

Πόσα χρήματα αφήνουν οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα

protothema.gr

Αγορά αυτοκινήτου: Αυξημένες οι πωλήσεις και στα υβριδικά

timesadmin

Αναβαθμίζεται η πλατφόρμα Elevate Greece

timesadmin

Δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία – Οξύ το πρόβλημα εργατικού δυναμικού στη μεταποίηση

James Rollner