Ανάρπαστα-τα-δάνεια-του-Μετοχικού-Ταμείου-για-δημοσίους-υπαλλήλους-Έρχεται-δεύτερο-πακέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστα τα δάνεια του Μετοχικού Ταμείου για δημοσίους υπαλλήλους- Έρχεται δεύτερο πακέτο

Του Κώστα Κατίκου

Βροχή αιτήσεων από δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για τη λήψη δανείων  δέχτηκε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίων. 

Η διοίκηση του ταμείου εξετάζει να διπλασιάσει το ποσό από τα 10 στα 20 εκατ. ευρώ για να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις υπαλλήλων που μπήκαν μεν στην πλατφόρμα που άνοιξε στις 9 Σεπτεμβρίου αλλά δεν έφτασαν στην υποβολή αίτησης γιατί “έπεσε ” το σύστημα.    

Σύμφωνα  με πληροφορίες η πλατφόρμα του ταμείου για τη λήψη δανείων είχε πάνω από 50.000 “επισκέπτες” από την πρώτη κιόλας ώρα έναρξης υποβολής των αιτήσεων με ελάχιστους υπαλλήλους όμως να έχουν καταφέρει να φτάσουν ως την υποβολή της αίτησης καθώς το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας! 

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως με την εκ περιτροπής λειτουργία της πλατφόρμας για μερικά λεπτά ανά ώρα, ενώ η πλήρης αποκατάσταση αναμένεται σταδιακά με την αναβάθμιση του δικτύου που δρομολογήθηκε άμεσα.

Το κονδύλι για τα δάνεια που θα χορηγηθούν ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό που μπορεί να αιτηθούν οι υπάλληλοι είναι από έναν ως τρείς μηνιαίους μισθούς με επιτόκιο 7%.  

Με ένα μέσο ποσό δανείου 3.000 ευρώ το κονδύλι επαρκεί για να δανειοδοτηθούν περίπου 3.300 δημόσιοι υπάλληλοι με βάση τη σειρά υποβολής της αίτησης.

Μέχρι χθες είχαν καταφέρει να πάρουν έγκριση περίπου 200 υπάλληλοι με δάνεια 600.000 ευρώ.

Για να ικανοποιηθούν όμως και οι υπάλληλοι που μπήκαν στην πλατφόρμα αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στην αίτηση επειδή το σύστημα βγήκε εκτός λειτουργίας, η διοίκηση του ταμείου αποφάσισε να διαθέσει άμεσα και ένα δεύτερο πακέτο δανείων με άλλα 10 εκατ. ευρώ,  μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων του πρώτου πακέτου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της αναδόχου εταιρίας προς το ΜΤΠΥ ότι το σύστημα μπορεί να εξυπηρετεί 50 αιτήσεις το δευτερόλεπτο, εντούτοις στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εφικτό λόγω της μαζικής εισόδου των υπαλλήλων στην πλατφόρμα των αιτήσεων. 

Τα δάνεια από το ΜΤΠΥ ξεπάγωσαν φέτος μετά από 14 χρόνια που είχαν ανασταλεί λόγω μνημονίων. Δικαιούχοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ηλικίας ως 59 ετών οι οποίοι μπορούν να αιτηθούν δάνειο ίσο με 1 ως 3 μισθούς. 

Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 850 ευρώ και μέγιστο 3.969 ευρώ.

Υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 928 ευρώ και μέγιστο 4.767 ευρώ.

Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 1.107 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 6.126 ευρώ.

Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 1.162 ευρώ ως και μέγιστο 6.495 ευρώ.

Για το 2025 η Διοίκηση του ταμείου μελετά να διαθέσει για δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους, περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Κάθε δάνειο θα εξοφλείται σε 36 ισόποσες συνεχείς μηνιαίες δόσεις με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του υπάλληλου.

Related posts

Τα σχέδια για το χρέος μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

timesadmin

Μ. Σενετάκης: Ξεκινά σύντομα η λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”

protothema.gr

Μπλε και κίτρινα τα φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος τα φθηνότερα το πρώτο εξάμηνο 2024

wp-needuser

Έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης ενός ιατρού και ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου από την ΕΑΔ

wp-needuser

Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό: 100 επιχειρήσεις με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στο ΣΕΦ

James Rollner

Δ. Μιχαηλίδου: Με τις πολιτικές μας στηρίζουμε έμπρακτα τους συνταξιούχους

timesadmin