Αλέξης-Τσίπρας:-«Εδώ-είμαι,-δεν-έφυγα»-–-Το-σχόλιό-του-για-τα-εσωκομματικά-του-ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα» – Το σχόλιό του για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

«Εδώ είμαι, δεν έφυγα», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ομιλία του στην ημερίδα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία». Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε και για πρώτη φορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας με νόημα «Άστα… Ας πούμε κάτι ευχάριστο…».

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο για την Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, που διοργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων, εκφράζοντας την  αίσθηση ότι «έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ ο κοινοβουλευτικός διάλογος, με τον κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα».

Με αφορμή μάλιστα την αναφορά της γγ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δ. Χατζηβασιλείου: «διαισθανθήκαμε ότι είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακούγοντας την ομιλία σας κ. Τσίπρα», και στο σχόλιο δημοσιογράφου «διαισθανόμαστε ότι πρέπει να επιστρέψετε», ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα».

Σε άλλο ερώτημα, εάν «θα “βοηθούσε” να αυξηθεί το ποσοστό εισόδου στη Βουλή στο 5%» είπε: «Δεν ξέρεις πώς θα λειτουργήσει αυτό. Μπορεί και να ενισχύσει κάποιες δυνάμεις».

Τέλος, στην ερώτηση: «Πώς τα βλέπετε τα δικά σας, του ΣΥΡΙΖΑ;» ο κ. Τσίπρας απάντησε χαμογελώντας: «Άστα… Ας πούμε κάτι ευχάριστο…».

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση “μεγάλων υποθέσεων”»

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην ημερίδα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και 50 χρόνων από την ελληνική επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να συμβάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης στη διαλεύκανση των «μεγάλων υποθέσεων», όπως αυτή των παράνομων παρακολουθήσεων, των Τεμπών και της Πύλου.

«Η συζήτηση περί δημοκρατίας στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη. Και σε μεγάλο βαθμό είναι αλληλένδετη με την πορεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο εξελίχθηκε», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «αποτελεί εξαιρετικά σημαντική στιγμή όχι μόνο για κάθε δημοκράτη Έλληνα και Ελληνίδα, αλλά και για την ιστορία του ίδιου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τον οργανισμό, το 1969, όταν η δημοκρατία στη χώρα μας καταλύθηκε από επίορκους συνταγματάρχες».

«Αυτή λοιπόν η τραγική στιγμή για την Ελλάδα ήταν ταυτόχρονα και μια σπουδαία στιγμή για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Γιατί με την πράξη του αυτή απέδειξε ότι δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά από τον υπέρτατο σκοπό της προάσπισης των δημοκρατικών αξιών και θεσμών στην Ευρώπη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούσε για αυτές τις αξίες και θεσμούς, ο ψυχρός πόλεμος.

Μια στάση που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν τηρούσε με συνέπεια από την ένταξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο μέχρι και τη χούντα, την περίοδο που οι παραβιάσεις του μετεμφυλιακού κράτους εις βάρος της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, υπήρξαν κατάφορες και έστρωσαν το έδαφος για τη στρατιωτική δικτατορία που ακολούθησε», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι «ευτυχώς, χάρη στον αγώνα που έδωσαν εκατοντάδες προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες είχαμε την επιστροφή της δημοκρατίας. Και πράγματι αργότερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, μαζί με την ΕΟΚ, συνεισέφεραν ουσιαστικά στη μετέπειτα θωράκιση και στήριξη της δημοκρατίας στην Ελλάδα κατά την μεταπολίτευση».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι «στις μέρες μας η δημοκρατία συνήθως δεν καταλύεται με πραξικοπήματα, όπως την περίοδο του ψυχρού πολέμου, ούτε βρίσκεται σε μια έστω ατελή διαδικασία ενίσχυσης, όπως την μεταψυχροπολεμική περίοδο». «Αμφισβητείται, όμως και υπονομεύεται, με νέους τρόπους, σε ένα νέο πιο σύνθετο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Οι συνθήκες της πολυκρίσης και της μετάβασης σε έναν πολυπολικό κόσμο αποτελούν για κάποιους ευκαιρία για περιστολή δικαιωμάτων και διεύρυνση ανισοτήτων», συμπλήρωσε.

«Μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος «στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων» και, όπως πρόσθεσε, «στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής», αλλά και «στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη».

«Ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας», συμπλήρωσε.

«Σήμερα -με τη συναίνεση όλων μας- η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Αν θέλουμε, λοιπόν, στο μέλλον να γιορτάζουμε με μεγαλύτερη περηφάνεια επετείους σαν τη σημερινή, των 50 χρόνων από την επανακύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Related posts

Μαντζουράνης για Κασσελάκη: «Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν έχουν ψυχή καρδερίνας»

timesadmin

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφυγή στη βάση ζητούν για τις αλλαγές 87 βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής – Διαβάστε την επιστολή τους

timesadmin

ΔΕΘ 2024 – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ: Η συνέντευξη Τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου

timesadmin

«Σπαζοκεφαλιά» οι περιοριστικοί όροι στη Βουλή για τον Φλώρο – Δική του υπόθεση η τήρησή τους λέει ο Τασούλας

timesadmin

ΥΠΕΣ: Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επιβεβαιώνει ότι η διαρροή δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο

timesadmin