Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Δύο νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θέτει σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στόχος είναι εντός του 2025 να αυξηθούν τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2024. Εφόσον το σχέδιο επιτευχθεί τα έσοδα από την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα φθάσουν το νέο έτος στα 3,2 δισ. ευρώ.
Εντός του Φεβρουαρίου οι δύο νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι των “Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών”, ΔΕΟΣ, θα αναλάβουν από κοινού τις δύσκολες αποστολές και τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου 2025 ενεργοποιείται το νέο Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) με ελεγκτική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων θα βάλει στο στόχαστρο των ελέγχων πλούσιους φορολογούμενους, καθώς και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Το ΚΕΜΕΦ απορροφά τα υφιστάμενα, Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), τα οποία καταργούνται από τον Φεβρουάριο και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που ελέγχουν ή διαχειρίζονται περνούν στη νέα ελεγκτική υπηρεσία. Όπως προαναφέρθηκε η αρμοδιότητά του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (Κ.Ε.ΜΕ.Φ.) εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια και οι επιχειρησιακοί του στόχοι είναι ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και ο περιορισμός των φορολογικών στρεβλώσεων που διαπιστώνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις (οντότητες) και στους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, όλης της Επικράτειας, στους κατοίκους εξωτερικού, όπως επίσης και των προσώπων που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής βελτιωμένων διαδικασιών ελέγχου και είσπραξης. Τι θα ελέγχει το ΚΕΜΕΦ:
-Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί φυσικών προσώπων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
-Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.
-Οι έλεγχοι τραπεζικών και ασφαλιστικών εταιρειών ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, καθώς και όλες τις ανώνυμες εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.
-Οι έλεγχοι των συνδεδεμένων επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα έστω μιας των εν λόγω επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ.
-Οι έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών
-Οι φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
-Οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας για την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του νόμου 4557/2018, για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα.
Στις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) εφοριακοί και τελωνειακοί με ειδικές στολές και εξοπλισμό επικεντρώνονται σε υποθέσεις μεγάλου φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος. Το στρατηγείο των ΔΕΟΣ βρίσκεται στα Σεπόλια, στο κτίριο της ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) όπου μεταφέρεται και η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις.